Andelen skuldsatta i Eda kommun är tredje högst i landet.
Det handlar om gränsproblematik, oseriösa hyresvärdar som lockar människor med ekonomiska problem och spelskulder.
Koppom pekas ut som en ort med särskild utsatthet.
– I en av lägenheterna hittades grannen död för tre veckor sedan, säger Monica Jakobsen, 33, som bor på orten.
Snart är det val – ett val som berör alla värmlänningar.
NWT har åkt från Värmlandsnäs i söder till Likenäs i norr. Vi har träffat undersköterskor, företagare och skolelever för att prata om Värmlands styrkor, svagheter, problem och möjligheter.
Följ med på vår Värmlandsresa.
Del 2: Skuldsatta i Eda kommun: ”En del som ramlar mellan stolarna”
Länsväg 177 går mellan Årjäng och Åmotfors i Värmland. Vägen passerar den lilla orten Koppom i Eda kommun.
Husen på orten, där omkring 700 personer bor, radar upp sig längs landsvägen.
I huvudsak ser det ut som vilken liten svensk småort som helst. Men det är ett antal hus som sticker ut.
Spruckna rutor, nedfallen fasad och ödetomter.
När man pratar om den sociala och ekonomiska utsattheten som finns i kommunen kommer Koppom på tal.
– Ibland kan det vara svårt att få fakturorna betalda av hyresvärdar, säger Lotta Loberg som jobbar på affären Bygga Jarnske.
Vi har en del privata uthyrare som lockar hit personer via Blocket, som inte bryr sig om betalningsanmälningar och sånt.
För Värmlands del är Kronofogdens statistik en dyster läsning.
Fyra av de tio kommuner med högst andel skuldsatta invånare förra året hittas i Värmland.
Det är Storfors, Filipstad, Grums och Eda. Det sistnämnda kommunen är tredje värst i hela landet.
7,3 procent av kommuninvånarna – det vill säga cirka 600 personer – har skulder hos Kronofogden. Männen har det tyngre, nästan var tionde är skyldiga pengar.
Varför ser det ut så?
Eda kommun delar med Arvika kommun en så kallad budget- och skuldrådgivare, som erbjuder hjälp i ekonomiska frågor för invånarna.
Birgitta Dalberg har denna roll, och har kanske svar på varför Eda sticker ut.
30 minuter norr om Koppom ligger kommunens centralort Charlottenberg, där finns kommunhuset och individ- och familjeomsorgskontor, som Birgitta Dalberg håller till på.
– Det har varit högt under alla år, det är inget som är tillfälligt. Det är en långvarig situation, säger hon.
Som med så mycket annat finns det inget enkelt svar.
– Det är en gränskommun, säger hon och fortsätter:
– Det ställer till det lite med olika saker. Vi har väldigt många som bor i Eda och jobbar i Norge. Då får man betala in skatten själv till Sverige, vilket gör att man får uppskatta det man ska betala in till Skatteverket.
Detta i sin tur leder till att många får stora restskatter. Här utmärker sig Eda, fler invånare har skatteskulder än vad som är normalt, enligt statistik från Kronofogden.
Att ha skulder på båda sidorna gränsen gör också det svårt att få skuldsanering.
– Det är en orsak. Sedan har vi ett stort problem: det är lätt att få lägenheter i Eda, vi har en del privata uthyrare som lockar hit personer via Blocket, som inte bryr sig om betalningsanmälningar och sånt. Det gör att vi har en inflyttning från hela Sverige och Norge med personer som har jobbig ekonomi.
Men bilden är också blandad och skuldbilden hos invånarna är olika. Spelskulder är till exempel något som utmärker sig, förklarar hon.
– De är sådana som kanske aldrig haft problem med ekonomi, som har höga inkomster. De faller så rejält. Där har vi många förtvivlade som till och med försökt ta livet av sig.
Birgitta Dalberg säger att skuldsatthet brukar höra ihop med hög arbetslöshet och högt försörjningsstöd, men så ser situationen inte ut här.
Hon påpekar också att det finns väldigt många välmående hushåll i kommunen.
– Det är nog ganska stora klasskillnader i Eda på det sättet.
Här syns skillnader mellan landsbygd och tätort. Det är i Charlottenberg, Åmotfors och Koppom det går lätt att få tag i en hyresrätt.
Vad tycker du att man behöver göra för att lösa situationen i Eda?
– Det som är lite oroande är att en del ramlar mellan stolarna för att man inte kan söka skuldsanering, det är ett problem. Vi har även samma problem mellan Skåne och Danmark. Vi har skrivit in till Kronofogden att ”ni måste titta på det här med nordisk skuldsaneringslag”.
”Många gånger är det tragiska öden som drabbar familjer”
Bertil Börjeson i partiet Hela Edas lista – som styr kommunen tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna – öppnar dörren till det bokade mötesrummet.
– I Eda är man alltid välkommen, säger han.
Även Bertil Börjeson, ordförande i socialnämnden, vittnar om problem i Koppom, samtidigt som han flera gånger under intervjun påtalar att han inte vill hänga ut orten.
– Det är farligt att peka ut så här, men vi ser att det mer vanligt där än i Åmotfors och Charlottenberg, men samtidigt är det ju jäkligt lätt att stämpla på utanförskap när det blir så här. Men det är vår vardag. Där finns det alltid lägenheter att få på Blocket och då är det klart att det kommer folk.
Även chefen för vuxenenheten på socialtjänsten Fredrik Olofsson deltar i samtalet. Båda två instämmer i Birgitta Dalbergs förklaringar.
– Det finns vissa områden där vi har fastighetsägare som inte kräver att man ska ha någon garant fast man har skulder, säger Fredrik Olofsson och fortsätter:
– Då är det lättare att få lägenhet där och inte sällan är det människor med socialproblematik, bland annat skulder.
Bertil Börjeson berättar att kommunen gör insatser i Koppom specifikt, för allmänt stöd i frågor som försörjningsstöd och missbruk.
– Vi går in och gör insatser i Koppom specifikt vill jag påstå, ifrån individ- och familjeomsorg. Vi har öppnat en filial där. En del av personerna som bor där har svårt att ta sig till Charlottenberg. Vi har inga tunnelbanor som går hit.
Hittade sin granne död
Mitt i centrala Koppom ligger Coop och det gamla biblioteket, som nu är ett lägenhetshus.
På nedre våningen bor Monica Jakobsen, 33. Hon är norsk, men har bott i Sverige och Koppom i tio år.
– Jag tänker så här, att Koppom är jättebra att bo i. Absolut. Men det är mycket droger och folk som håller på med alkohol. Då blir det att man håller för sig själv.
Hennes närmaste grannar är också från Norge. Monica Jakobsen kallar det för ”lilla Norge”. Men hon säger även att det varit en del in- och utflyttningar i lägenheterna i huset.
– Jag tänker att de grannar som har flyttat ut och in har hållit på med droger och alkoholmissbruk. Det är så att man bor tillsammans med andra och man kanske inte kommer överens med alla. Då kan det bli så att de efter ett tag flyttar för att de inte orkar eller vill. Men jag vet inte hur det är ekonomiskt.
– I en av lägenheterna hittades grannen död för tre veckor sedan. Jag blev chockad när jag kom ut på altanen och så står kompisarna och säger att han har dött.
”Den är svår den frågan”
För att öka stödet i såväl Koppom som hela Eda satsar kommunen.
En av åtgärderna är att det snart kommer att finnas en egen budget- och skuldrådgivare i stället för att tjänsten köps från Arvika, säger Bertil Börjeson och Fredrik Olofsson.
Vad mer kan ni göra för att minska problemen i Koppom?
Det blir tyst i rummet innan Bertil Börjeson tar ordet.
– Den är svår den frågan. En av de grejer vi kan göra är att ge råd om att ta sig ur missbruk, vara med i behandlingar och på det viset stabilisera sig. Komma ur arbetslöshet och utanförskap. Det är de medel vi har. Många gånger är det tragiska öden som drabbar familjer.
”Satsa på ungdomar”
Affären Bygga Jarnske i Koppom är fullspäckad av allt möjligt. Mycket byggmaterial, men även lampor, ljusstakar och färg.
Du sa att det ibland kan vara svårt att få fakturor betalda av hyresvärdar?
– Jo men det är ju så att det kommer hit ”socialfall” och även andra som bor här två, tre månader och sedan flyttar de och betalar inte hyran på hela tiden, säger hon.
– Men vi har många andra kunder som är bra, som sköter sig och betalar.
Bjørn Walløe, också norrman, bor i en röd villa, inte alls långt ifrån byggaffären.
Han har bott här i över 30 år och säger att han märkt av missbruksproblematiken.
– Det finns mycket, lättare missbruk tror jag. Men nu är jag så pass gammal så jag är inte ute så mycket, säger han.
Vad tycker du kommunen borde satsa på i Koppom för att minska problemen?
– De borde satsa mer på en fast ungdomsklubb, som är öppen i alla fall fem dagar i veckan. Ungdomarna ska man satsa på.