Hoppa till huvudinnehållet

SUPERGUIDEN: 80 heta utflyktstips i Värmland för barnfamiljen

Publicerad:

Det vimlar av värmländska turistmål som är perfekta för barnfamiljen. Vilka ska ni upptäcka i år? Vi bad varje turistansvarig i respektive kommun att lista fem favoriter med en kort motivering. Håll till godo!

SÄFFLE

Dressin i Svanskog

Det pirrigaste tipset är att boka in en äventyrsdag på tre hjul hos Joytrail. Trampa dressin längs gamla järnvägen i Svanskog, genom trolska skogar och längs glittrande sjöar. Till sist kommer du fram till det som är både spännande och kanske lite kusligt. Det är att trampa genom Bollsbytunneln, den är 263 meter lång, så det kan bli mycket pirr i magen. Packa med picknickkorgen och glöm inte att ta med badkläderna!

Bollsbytunneln
Bollsbytunneln Foto: Säffle kommun

Säffle zoo

Upptäck Säffle zoo! Runt om i centrala Säffle håller ett gäng färgglada djur till; pingviner, en gris, en apa, en anka, ett gäng fåglar och en älg. Kan du hitta allihop? Det gäller att titta både uppåt och nedåt för att inte missa något av djuren. Glöm inte att kika i skyltfönstren – vem vet, något av djuren kanske har gått inomhus?

Stortorget

Har du spring i benen efter go-fikat? Lek och stoja på Stortorget. Här hittar du lekskulpturerna Trasmattan och Säffle-GO. Utmana en kompis i pingis, bygg en labyrint eller en skulptur. Bara fantasin sätter stopp för kreativiteten. Några bitar kanske blir en bil, ett djur, en A-traktor eller en hel värld. Ha skoj samtidigt som du övar motorik och snille.

Mountainbike

Har alla tröttnat på att bara bada? Pröva mountainbikelederna i Tegnérområdet som har varierande och spännande terräng. Det finns två MTB-leder - en längre led med utmanande backar och roliga snabba partier, bitvis lite rötter och stenar. Den kortare leden har alla ingredienser i litet format, det finns både lera, grus, en brant backe och hopp. Kul samtidigt som du tränar både balans och snabbhet.

Alpackor på Väggården
Alpackor på Väggården Foto: Säffle kommun

Alpackor på Väggården

Mysigaste tipset är att boka in en date med alpackor. Lär känna de vänliga och nyfikna alpackorna på Väggården. Du kan boka in promenad, picknick eller ta selfies med de ulliga och gulliga alpackorna. Detta är ett bra tillfälle för att öva på tålamod för hur lång tid promenaden tar vet endast alpackorna. De bestämmer tempot – och det är aldrig samma.

***

HAGFORS

Brattfallet

Det mäktiga vattenfallet Brattfallet är startpunkten för den sju kilometer långa Halgåleden. Den äventyrliga vandringen är bitvis krävande med stora nivåskillnader men bjuder på storslagen utsikt över Klarälvdalen.

Brattfallet
Brattfallet Foto: Mimmi Törnberg

Värmlands Älgpark

Klappa mulen och upplev skogens konung på riktigt nära håll, utan staket eller hinder mellan er. Följ med till fots in i parken där älgarna bor och stå sida vid sida med dessa ståtliga djur. Du kommer kunna klappa och mata de tama älgarna under en guidad tur där du får veta mer om djuren och miljön som de lever i.

Värmlands älgpark
Värmlands älgpark Foto: Claes Olsson

Hagfors Järnvägsmuseum

Vid barnvänliga Hagfors järnvägsmuseum visas gamla ånglok, elektriska lok, vagnar och arbetsredskap. Du kan gå ombord på lok och vagnar och känna atmosfären från förr. Ta en fika eller glass i muséets café, se den stora modelljärnvägen eller åk dressin på den gamla järnvägsbanan, en unik naturupplevelse. ZÄTA-tåget tar dig runt i centrala Hagfors där du kan välja att kliva av eller på vid valfri hållplats.

Värmlands riviera

Rådastrand är en av de mest natursköna badplatserna i Hagfors kommun. Med den härliga sandstranden som är långgrund och mycket barnvänlig kan du uppleva lata dagar i solen. Här finns brygga, grillplats, tillgång till toalett vid den närbelägna campingen där man även kan köpa en svalkande glass. Här får du garanterat en av Värmlands häftigaste badupplevelser.

Udda vildmarksboenden

Om du söker något utöver det vanliga, ett boende du inte provat tidigare, har du kommit till rätt ställe. I Hagfors kan man bo på en flotte ankrad i en magisk skogssjö, glamping i ett fullt möblerat lyxtält placerat i hänförande miljö. En helt egen stuga i vår fantastiska natur med möjlighet till upplevelser som ger minnen för livet.

***

FORSHAGA

Gamla kraftstationen i Deje

Varje år fylls Gamla kraftstationen i Deje med en rik blandning av konst. Konstnärer från hela landet ställer ut i den historiska byggnaden och här finns mycket att upptäcka. I Culinarum Café njuter du ekologiskt, värmländskt och närproducerat så långt det är möjligt. Här bakas och lagas efter säsong enligt konceptet rustikt med finess. Slå dig ner inomhus eller i trädgården med utsikt över Klarälven.

Gamla kraftstationen i Deje
Gamla kraftstationen i Deje Foto: Sina Eisler

Trollstigen i Skivedsskogen

Häng med på upptäcktsfärd! Längs trollstigen i Skivedskogen kan du möta bland andra Skogsvätten, Trollmor Fiona och bockarna Bruse. Du hittar dem tillsammans med en hel rad andra trollvänner längs en slinga på en kilometer i anslutning till Forshaga hembygdsgård.

Vandringsleder

Att vandra är ett fantastiskt sätt att ladda batterierna. Packa varm choklad och mackor med stekt ägg och ge dig ut. I vår kommun finns många fina vandringsleder med olika längd och varierad terräng att välja så att hela familjen kan följa med. På flera platser finns även möjlighet att bada, grilla och få mer information om natur och kultur.

Klarälvsbanan

Vandra, ta cykeln, inlines eller rullskidor. Banans lätta lutning gör att den passar både stora och små familjemedlemmar. Totalt är Klarälvsbanan nio mil bilfri asfalt som tar er genom både öppna landskap och storskog. Längst banan finns många vackra platser, till exempel vid broarna där banan korsar Klarälven.

Friluftsbad
Friluftsbad Foto: Erik Nygren

Natursköna friluftsbad

Spendera en dag vid stranden, att bada hör ju sommaren till! Välkommen till någon av våra fyra kommunala badplatser - alla naturskönt belägna friluftsbad. Välj mellan Aborrtjärn, Skivtjärn, Visten och Västra Örten. Badplatsen vid Skivtjärn är tillgänglighetsanpassad med ramp ner i vattnet och toalett med plats för rullstol.

***

EDA

Haganäset

Det perfekta stället att spendera en sommardag på eller varför inte en hel vecka? Här finns badplats, lekplats, minigolf, servering och möjligheter till både fiske och kanot eller kajak. Barnvänligt boende på campingen eller i en bekväm stuga. Då kan barnen delta i Haganäsets Kids Club med massor av aktiviteter eller bara ta ett snack med Älgen Jojo - världens snällaste älg!

Haganäset
Haganäset Foto: Charlottenberg Camping Haganäset

Sköttvika, Åmotfors

Det här området är till för den aktiva familjen. Här finns olika cykelleder i olika svårighetsgrader eller vandringsleder för den som hellre vill det. Rastplats vackert belägen vid Askesjön.

Fiske i Eda

Fiske är en trevlig aktivitet för hela familjen. Köp Edakretsens gemensamma fiskekort så får du tillgång till över 250 vatten och det är gratis fiske för barn upp till 16 år.

Fiske i Eda
Fiske i Eda Foto: Viktor Olsson

Morokulien

Besök riksgränsen i Morokulien. Det är spännande att kunna stå med ett ben i respektive land. Då får du även se det nyrestaurerade Fredsmonumentet som är en symbol för fred mellan Sverige och Norge.

Biblioteket i Charlottenberg

På biblioteket finns det alltid någonting att göra. Barnavdelningen är nyrenoverad med en liten mysig lekhörna. Här kan du läsa roliga böcker eller serietidningar, spela TV-spel eller något annat spel. Låna med barnböcker inför semesterresan eller besök biblioteket när du vill ha ett avbrott i sol- och badandet.

***

TORSBY

Bada Herrgård

En gofika har man alltid tid med, gör en utflykt till Bada Herrgård! Café och gårdsbutik, flera evenemang under sommaren, titta på djuren på gården och kanske doppa fötterna i sjön Fryken?

Ransbysätern och Kårebolsätern

Få en inblick i livet från förr, besök Ransbysätern och Kårebolsätern. Träffa djur, stek din egen kolbulle och var med i arbetet på sätern. Sätrarna har öppet med servering. Här betar getter, kor och hästar.

Ransbysätern
Ransbysätern Foto: Per Eriksson

Torsby Skidtunnel och Sportcenter

Åk skidor på sommaren, -3 och perfekta spår! Ta en runda discgolf (helt ny bana inför denna säsong!), spela utomhuspadel, hoppa upp på cykeln och ta en tur på MTB-lederna eller testa dina skills i Torsby Bikepark. Avsluta med go-lunch på restaurang Valbergsängen!

Torsby skidtunnel
Torsby skidtunnel Foto: Torsby kommun

Torsbybadet

Regnar det ute? På Torsbybadet i centrala Torsby är det alltid tropisk värme och 30 grader i vattnet! Ta med dig familjen och besök det familjära badet, eller ni kanske ska boka relaxavdelningen?

Ta ett dopp vid Fämtfallet

Besök Fämtfallet i Ambjörby och ta ett dopp i det forsande vattnet. Trevlig picknickplats och där finns också en åtta kilometer lång vandringsled för den som är sugen på ett riktigt familjeäventyr!

***

KRISTINEHAMN

Gokart

Utmana hela familjen i ett race. Speciella gokarts finns för barn och personer med funktionshinder. Juniorgokarts för barn från sju år, 135-150 centimeter. Dubbelgokarts möjliggör för nästan alla att köra eller åka med. Passagerare kan vara från fyra år och alla kan känna farten och det där lilla pirret i magen.

Gokartbana
Gokartbana Foto: Jan Thomas Stake

Dressinäventyr

Ge er ut på ett roligt och annorlunda äventyr på den 56 kilometer långa dressinbanan som går mellan Degerfors, Konsterud i Kristinehamn och Gullspång. Här får du en liten fläkt av äventyr och vildmarksnatur och de fina rastplatserna är inbjudande för mysiga matsäcksstopp. Längs banan finns det flera geocacher som kan ge dig lagom med huvudbry. Eller varför inte stanna och plocka smultron bredvid banvallen, leta efter skogens bär och svamp, meta i skogstjärnen Däveln eller ta ett dopp?

Kristinehamns skärgård
Kristinehamns skärgård Foto: Kristinehamns kommun

Båttur i skärgården

Kliv ombord på en turbåt. Möjligheterna att åka båt i Kristinehamns skärgård är många. Hitta en strand eller en badvik för dig själv. Du har fem öar att välja på. Vålön är barnfamiljernas paradis med Sandvikarnas badplats som har en av Vänerskärgårdens finaste sandstränder. Naturen på Vålön är omväxlande med barrskog, långgrunda sandstränder, blåbär, smultron, vita syrener och lövträd. Längs med Vålöns kust sticker gnejshällar upp ur marken och resultatet blir härliga bad- och solklippor.

Lek, luft och Sannabadet

På sommarlovet fylls 6 000 inomhusfotbollsplaner med både lek och sport för alla åldrar. Här hittar du hoppborgar, hinderbanor, rutschkanor, airtrack, fotboll, innebandy, höjdhopp, bordtennis, mjuktennis och annat kul för dig som inte kan sitta still. Kombinera gärna med äventyrsbad.

Piratäventyr

Piraterna har härjat i många år på Bojorten och vi har låtit dem hållas, kanske är det därför som de i år har busat till det ännu mer. Utmana vänner och familj i olika uppgifter i skärgården. Köp Questlådan som bland annat innehåller halva QR-koder- ditt uppdrag är att hitta den andra halvan som finns i Kristinehamns skärgård. Hoppas att du gillar skatten och ha så kul!

***

MUNKFORS

Munkis Sagostig

En lärande och lekande stig som ligger i området Bruksparken vid Gamla Bruket med museer, café, Munkforsen, Laxholmen Kulturhus och naturreservatet Hästskoholmen med badplats.

Vandring med skrömt och väsen

6 -7 augusti arrangeras en vandring med skrömt och väsen på Geijerleden, med eller utan övernattning i eget tält. Passar vuxna och något större barn. Förbokas hos Visit Munkfors-Ransäter.

Klarälvsbanan

Asfalterad, bilfri cykelled med djur, natur, bad och kulturella upplevelser inom räckhåll.

Stenugn vid Vågsjön
Stenugn vid Vågsjön Foto: Munkfors kommun

Vågsjön - ”Bord för alla”

Här få alla som vill fritt använda den italienska stenugn som finns installerad på en unik plats i början av skogen vid Vågsjön. Ta med torr lövträdsved och tillaga mat eller varför inte steka egen pizza? Bord/bänkar finns för cirka 12 personer. I området finns också grillplats, bad och bastu samt vandringsleder.

Kalvbergsåsens islandshästar
Kalvbergsåsens islandshästar Foto: Helen Berg

Kalvbergsåsens Islandshästar

Upplev turridning i härlig värmländsk natur. En, två eller tre timmar, dag- och ponnyturer.

***

ARVIKA

Glaskogens naturreservat

I Glaskogens naturreservat kan hela familjen få spännande naturupplevelser. Paddla kanot, vandra, fiska, bo i tält eller varför inte under bar himmel? Äventyret väntar på er!

Minigolfparken

På Ingestrandsområdet strax utanför Arvika finns Arvika minigolfpark där det finns minigolf, shuffleboard och guldvaskning. Minigolfparken har också ett stor glasscafé som kan glädja stora och små.

Gammelvala
Gammelvala Foto: Per Eriksson

Gammelvala

Gammelvala är en vecka under sommaren då man skruvar tiden tillbaka 150 år och upplever hur det var på självhushållningens tid. Det finns barnaktiviteter varje dag, men också en temadag för barn.

Cykelupplevelser

På Ingestrand med närhet till både minigolf och bad finns ett område med MTB-leder lämpliga för hela familjen. Det finns cirka fyra kilometer iordninggjorda stigar och en kilometer maskinbyggd led med spännande utmaningar för de minsta. I Jössefors finns en häftig pumptrackbana för alla åldrar där du kan ta dig runt med cyklar, inlines eller skateboard.

Pumptrackbanan i Jössefors
Pumptrackbanan i Jössefors Foto: Arvika kommun

Tåget Färdinand

Tåget Färdinand trafikerar Arvikas gator mellan Såguddens Friluftsmuseum och Arvika Fordonsmuseum under sommaren och är en spännande upplevelse i sig. På Såguddens Friluftsmuseum finns lekplats, museum och café. Är man mer intresserad av gamla fordon kan man stanna till på Fordonsmuseet och titta på vackra bilar, tuffa motorcyklar eller andra spännande fordon. Här finns även en lekbil som barnen får klättra i och ett fik.

***

HAMMARÖ

Hammarö Art Gallery

Upplev den färgfyllda konsten på Hammarö Art Gallery som förutom sina fasta utställare får gästutställare med jämna mellanrum. Bakom galleriet finns en lite dold promenadled som leder fram till det tillgänglighetsanpassade fågeltornet i Nolgårdsviken. Där finns även information om de olika fågelarter som finns i området och som med lite tur kan beskådas.

Hammarsudde

Vid fågeltornet i Nolgårdsviken sträcker sig leden vidare över spångar, genom fält och skog via Pilgrimsleden till Hammarsudde där det finns en domarring vid Värmlands näst största gravfält från järnåldern. I närheten av gravfältet ligger Hammarö kyrka som är en av Värmlands vackra spånklädda timmerkyrkor och här finns även Hammarsgård som sommartid har ett café och Skärgårdsmuseet som ligger alldeles intill klipporna vid Vänerns strand.

Pilgrimsleden till Hammarsudde
Pilgrimsleden till Hammarsudde Foto: Hammarö kommun

Hammarö skatepark

För fartfyllda upplevelser kan du testa Hammarö skatepark som ligger placerad vid Mörmo gård, i en gammal villaträdgård. Skateparken är en streetpark med stenbänkar, trappor med handräcken, banks, hippar, en gjuten bowl och ramp. Sommartid är Café Mörmogård öppet där det bland annat serveras bakverk och glass i den gamla villaträdgården där är även hundar välkomna. Här finns även en frisbeegolfbana i fin skogsmiljö.

Hammarö skatepark
Hammarö skatepark Foto: Hammarö kommun

Ta en tur med båtbussen

För dig som vill uppleva en skön och avkopplande dag kan du ta båtbussen från Karlstad mot Skoghall och gå av vid Café Klarälven, som ligger i Lunnaparken invid Klarälven. Där serveras glass, fika och lättare maträtter i härlig utomhusmiljö. Från caféet kan du promenera via Skoghalls centrum och vidare ner till Lillängsvikens badplats och avnjuta ett dopp i Vänern.

Lillängshamnen

I Lillängshamnen ligger Lillängshamnens Fiskrökeri som serverar sallader och smörgåsar för hungriga lunchgäster. Bredvid restaurangen finns en hållplats för båtbussen som tar passagerare ut till Västra Söön för sol och bad. På hemvägen kan du välja att kliva av vid Mörudden istället för Lillängshamnen. Där kan du avnjuta en middag på terrassen till Uddens restaurang och varför inte avsluta dagen med ett kvällsdopp vid Möruddens badplats?

***

GRUMS

Glassbruket i Liljedal

Här hittar alla i familjen sina favoritsmaker från Lejonet & Björnen. Perfekt att svalka sig med om man kanske vandrat närbelägna Kycklingleden, hyrt kajak eller SUP i hamnen i Liljedal eller bara vill slappna av i en härlig skärgårdsmiljö i sommarsolen.

Bokskogen i Borgvik
Bokskogen i Borgvik Foto: Stefan Vanersand

Bokskogen i Borgvik

I vackra utflyktsmålet Borgvik finns en av Sveriges nordligaste bokskogar. Området Bokhult består av 4,5 hektar självföryngrad bokskog med en rik fauna. Här finns två kortare vandringsstigar, Bokskogsslingan och Lövåsslingan, ett perfekt utflyktsmål oavsett om man packar sin egen picknickkorg eller beställer en via Kvarnen i Borgvik.

Häggvikseken

En av Värmlands största ekar, kanske till och med den största, hittar du i Häggvik i Grums. Hela familjen ryms inuti den ihåliga stammen samtidigt, och med den rymliga takhöjden på runt 2,5 meter känns det nästan som att vara inne i en grotta. Ett ekollonkast bort finns ett väl tilltaget bord för den medhavda fikakorgen.

 Värmskogs café
Värmskogs café Foto: Stefan Vanersand

Värmskogs Café

Det mysiga kafét vid Värmelns strand med de numera riksbekanta räkmackorna är ett givet utflyktstips i sommar! Hit kommer besökare från när och fjärran för att njuta i den natursköna miljön. Räkmackorna ackompanjeras av förstklassigt fika av allehanda slag och om barnen rynkar på näsan åt räkorna finns även pannkakor med sylt och grädde att tillgå.

Hasseldalens badplats

Vid idylliska Långsjön i Grums kommun hittar du denna pärla till badplats! Som om det inte vore nog med öppna gräsytor, omklädningsmöjligheter och toalett, beachvolleyplan, kiosk, sandstrand och bryggor i vinkel toppas hela anrättningen av ett stort hopptorn i flera etager där barnen kan roa sig i timtal. En nyhet för i år är att badplatsen numera även är tillgänglighetsanpassad.

***

SUNNE

Alma Löv museum

Till Alma Löv museum i Smedsby ska man åka för att låta fantasin och kreativiteten ta över. Här blir man som besökare fri i sinnet och kanske lite överraskad.

Alma Löv Museum
Alma Löv Museum Foto: Roger Borgelid

Mårbacka minnesgård

Har man koll på Selma Lagerlöf så har man koll på Sunne. Att gå en guidad tur i Selmas barndomshem ger dig som besökare förståelse för vilken storhet vår värmländska nobelpristagare var.

Rottneros park
Rottneros park Foto: Oyvind Lund

Rottneros Park

En park fylld av dofter från blommande rabatter, porl från fontäner och massa spring i benen för barnen. Två guideslingor i appen Sagolika Sunne tar dig med på guidade turer bland skulpturer och byggnader. Perfekt plats för familjer med flera generationer.

Berättarladan

Det blir ingen sommar utan ett besök i Berättarladan och Västanå Teaters årliga uppsättning. I år är det dessutom jubileum och vem vill missa deras ”En saga om en saga” där självaste Selma Lagerlöf har en egen roll? Missa absolut inte kostymutställningen som är öppen i samband med föreställningarna.

Sunne Ski & Bike

Från fartfyllda färder på snö öppnar nu Sunne Ski & Bike upp för färder på cykel nerför backarna. Här kan du hyra cykel och testa downhill cykling. Känns det avancerat så kan det vara bra att veta att det finns ”snälla” nybörjarbanor också.

***

KIL

Frykstahöjden

Frykstahöjden är Kilsbornas friluftsparadis nummer ett. Genom området går flera vandringsleder. Vid Fryksta ligger ett randdelta på en nivå omkring 100 meter över havet. För tiotusen år sedan dämde deltat upp nedre änden av Fryksdalen, vilket tvingade Norsälven att ta en annan väg västerut. Fryksta är en unik geologisk formation.

Frykstahöjden
Frykstahöjden Foto: Kils kommun

Kilsravinerna

ligger strax söder om Kils centrum, tros ha bildats under några nederbördsrika perioder efter senaste nedisningen, innan vegetationen hunnit få fäste. Ravinerna domineras av barrskog med inslag av lövskog. Flera växter som vanligtvis återfinns längre söderut trivs i ravinernas gynnsamma växtklimat.

Historiska vingslag vid Fryksta

Vid Fryksta finns både Clara Elfs järnväg, ånglok samt ångfartyget Freja af Fryken.

Ånglok vid Fryksta
Ånglok vid Fryksta Foto: Kils kommun

Rennstadssnipan

På toppen finns ett 12 meter högt utsiktstorn som byggdes av Högboda byalag år 2003. Från tornet har du en magnifik utsikt över det omgivande landskapet och du kan vid klart väder se både Vänern och Värmeln. Här finns också övernattningsskydd.

Norra Hyn

Totalt 170 fågelarter har observerats vid sjön Norra Hyn. Den ornitologiskt mest värdefulla terrängen är sänkängarna i nordväst. Där häckar gräshoppsångare och flodsångare. Det finns två fågeltorn runt sjön, ett på västra sidan, i Kils kommun och ett på östra sidan, i Forshagas kommun.

***

KARLSTAD

Karlstad Sightseeing

Rundturståget som utgår från Stora torget tar dig med på olika turer för att upptäcka mer av staden under sommarsäsongen. Följ med längs gator och torg, åk utmed Klarälven och se flera olika stadsdelar på färden. Biljetter köps i kiosken vid Rådhuset där du även kan ta en fikapaus.

Mariebergsskogen

I Karlstads stadspark, Mariebergsskogen, som ligger precis vid vattnet, finns massa kul för alla åldrar. Här kan hela familjen uppleva djur och natur på nära håll, både inne på Naturum Värmland och ute i Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, spela minigolf, åk med rundturståget, bada vid stranden och ta en fikapaus i gröngräset eller på något av kaféerna.

Karlstad alpackagård
Karlstad alpackagård Foto: Karlstads kommun

Karlstad alpackagård

Gå på en vandring, fika eller yogaträna tillsammans med Kolan, Kakan och de andra alpackorna i hagen på Karlstad Alpackagård i Botorp, strax norr om Karlstad. En annorlunda upplevelse för hela familjen där du kommer de lugna och nyfikna alpackorna riktigt nära. Ingen lämnas oberörd efter mötet med djuren!

Vildaparken

I Väse strax utanför Karlstad kan barn i alla åldrar “go wild” i Vildaparken. Det är en spontanidrottsplats med skejtpark och downhillbana för de större barnen och en låghöjdsbana med roliga hinder där de mindre barnen kan klättra, hoppa, balansera och ha kul. Här finns motionsspår, grillplatser och ett utegym.

Högt och lågt

I klätterparken Högt & Lågt på Skutberget kan du uppleva ett riktigt äventyr med hela familjen. Det finns många banor att välja bland och alla är färgkodade efter svårighetsgrad. Ta dig fram genom skogen och kryssa bland träden när du klättrar och åker zipline. Utmana dig bland trädtopparna på den nivå och takt du själv känner.

Högt och lågt i Karlstad
Högt och lågt i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson

***

ÅRJÄNG

Årjängstrollet

Årjängstrollet är 8 meter högt och har 3,5 meter i skonummer - troligen Sveriges största troll som även har varit ute på turné, bland annat till Stockholm och Göteborg. Det bästa trollet vet är när det har massor av barn runt sig som stojar och leker. Många byxbakar har slitits ut på trollets svans som även används som rutschkana.

Årjängstrollet, 50 år
Årjängstrollet, 50 år Foto: Jens Magnusson

Borgåsgubben

Är en stenstaty som enligt folksägen uppfördes under ofredstider på 1600-1700-talet för att skrämma fiender. Den skulle ge de anfallande visionen av en levande vaktpost. En fin vandringsstig leder upp till monumentet. Uppifrån höjden har man en imponerande utsikt över sjön V:a Silen. Passa på att besöka gubbens fru på en höjd mittemot.

1 000 sjöar och en kanal

I vår kommun finns flera vackra och spännande slussmiljöer. Åk till Lennartsfors eller Töcksfors och se när båtarna slussar. Eller hyr en kanot, paddla er fram och stanna för picknick och bad längs vägen.

Dressin på ”De Vackra Vyernas Järnväg”

Dressincykling på den nedlagda järnvägen mellan Kyrkerud i Årjäng och Bengtsfors, totalt 50 kilometer, är ett spännande äventyr för såväl gammal som ung. Du färdas genom vacker natur såsom skogar, längs sjöar och tjärn.

Hästtur i Årjäng
Hästtur i Årjäng Foto: Mosseruds gård

Se världen från hästryggen

Hästar är fantastiska varelser, försiktigt tar de sig an nybörjaren eller anpassar sig till den mer erfarne ryttaren. I Årjäng kan du välja mellan att uppleva naturen från hästryggen eller i en sulky bakom hästen. Att klappa och pyssla om din häst innan turen är ett mysigt inslag i upplevelsen.

***

STORFORS

Testa gratis-golf varje vecka

En golfbana är kanske inte ett utflyktsmål i sig, men Lundsbergs golfklubb erbjuder gratis instruktion och lån av klubbor varje tisdag klockan 17.30. En populär aktivitet för hela familjen. Här finns också grillplats, inglasad paviljong och ställplatser för husbil.

Öppen trädgård vid Villa Furuvik

På fantastiska 11 000 kvadratmeter ligger Trädgård Villa Furuvik i Lundsberg. Här erbjuds öppen trädgård 3 juli samt 30 juli, men man kan även boka en privat visning. Det är verkligen en lisa för själen att ströva runt bland alla vackra växter i den parkliknande trädgården.

Bjurbäckens slussar
Bjurbäckens slussar Foto: Eva Wiklund

Bjurbäckens slussar

En oas i Storfors där det bjuds på vacker natur, slussande båtar och ett populärt slusscafé intill kanalen. Här finns också ställplats för husbil och flera grillplatser. Det går också bra att kostnadsfritt slå upp ett tält för en natt och här tillbringar man gärna flera timmar. Här startar också Järnsjöleden som löper ner till Hytte.

Bastuflotte för alla

I sjön Öjevettern ligger en flytande bastu som är en trivsam träffpunkt för både familjer och kompisgäng gärna samlas under varma sommarkvällar. Rutschkanan är kul både för stora och små, det kan jag intyga. Flotten bokas för en symbolisk summa.

Bastuflotten i Öjevettern
Bastuflotten i Öjevettern Foto: Eva Wiklund

Järnsjöleden längs vatten

Järnsjöleden är Storfors nyaste led och den går till stora delar längs vatten eller med utsikt över sjöar. Den passerar också Lungälvsmossen där man vandrar bekvämt på ett par kilometer fina spänger. Jag vandrar gärna leden för närhet till vatten och fantastiska vyer på många ställen. Start vid Bjurbäckens slussar.

***

FILIPSTAD

Trollstigen

Barn eller vuxen; Trollstigen i Lesjöfors är rolig för alla åldrar! Den tre kilometer långa vandringsleden tar dig genom en skog full av tomtar, troll och skojiga vänner. Längst upp finns en rastplats där man kan avnjuta en medhavd matsäck och utsikten över Lesjöfors och dess natur.

Trollstigen i Lesjöfors
Trollstigen i Lesjöfors Foto: Klara Thorell

Tilas stoll

På Högbergsfältet finns Tilas Stoll, en trolsk horisontell gruvgång, där du kan gå in och se gruvan från insidan. Tilas Stoll är från 1767 och bjuder på mystik och en häftig upplevelse för alla åldrar. Gå inte utanför skyddsstängslet - marken i gruvan är instabil och osäker.

Tilas stoll
Tilas stoll Foto: Klara Thorell

OLW Snacksbutiken

Sedan 1967 har OLW producerat snacks i hjärtat av Värmland och nu har äntligen deras efterlängtade snacksbutik öppnat i Filipstad – en riktig oas av snacks. Utöver försäljning av OLW:s produkter kommer besökare kunna ta del av allt från cheez doodles historia till hur chips produceras i OLW:s fabrik. Älskar du snacks eller är du bara riktigt sugen på något smaskigt är detta destinationen för dig – oavsett om du är värmlänning eller en snacksälskare med vägarna förbi.

Hornkullens silvergruvor

Enligt legenden bröts silvermalm i Hornkullen redan före Digerdöden, alltså omkring 1350. Gruvområdet utgör ett unikt monument över svensk gruvdrift. Det finns flera olika gruvhål i Hornkullen, med det är Dunderkammaren som länspumpas och är möjlig att gå ned i med guidning under sommaren. Med lite fantasi kan man höra släggorna slå och stånggången gnissla.

Lesjöfors museum

Museet speglar brukets och samhällets mer än 300-åriga historia och är spännande för hela familjen. Här går du igenom en tidsresa du sällan kommer att glömma!

Lesjöfors museum visar ortens och det nedlagda brukets historia från 40-talet och framåt. Museet har samlat in originalobjekt från samhällets olika delar och här återfinns bland annat återskapade tidstypiska miljöer som hemmet, fabriken och kontoret. Här visas också bandyn i Lesjöfors historia.

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvika kommunEda kommunFilipstads kommunForshaga kommunGrums kommunHagfors kommunHammarö kommunKarlstads kommunKils kommunKristinehamns kommunMunkfors kommunSäffle kommunStorfors kommunSunne kommunTorsby kommunTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.