Hoppa till huvudinnehållet

Skjutning i Oslo utreds som terrorbrott

Publicerad:
Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen. Foto: Snorre Schønberg/NTB/TT

Polisen utreder skjutningen i Oslo, där två personer dödades och ett 20-tal skadades, som ett terrorbrott.

Den misstänkte gärningsmannen har enligt säkerhetspolisen PST kopplingar till ett extremt islamistiskt nätverk och har haft psykiska besvär.

Natten mot lördagen öppnade en man eld mot gäster på en bar i centrala Oslo och gick sedan vidare till en populär gaybar för att fortsätta skjuta.

Två personer dödades i skjutningen och ett 20-tal personer skadades, varav flera allvarligt. Gärningsmannen kunde gripas kort efter att polisen larmades till platsen.

Den gripne mannen är i 40-årsåldern, norsk medborgare och bosatt i Oslo. Han misstänks för mord, mordförsök och terrorbrott och har enligt säkerhetspolisen kopplingar till extrema islamistiska nätverk i Oslo.

Tillförordnade PST-chefen Roger Berg uppger på en pressträff att den misstänkte mannen är känd av säkerhetspolisen sedan 2015.

– Man fruktade då att han radikaliserats och anslutit sig till ett extremt islamistiskt kontaktnätverk i Oslo, säger Berg.

I maj i år samtalade säkerhetspolisen med mannen, eftersom han hade visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkningar av islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade våldsintentioner, men PST är medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, säger Berg.

Skjutning i Oslo – två döda och många skadade

Misstänkt terrorbrott

Skjutningen betraktas som en islamistisk terrorhandling av PST, som nu höjer terrorhotnivån till maximala fem i Norge på grund av en "extraordinär terrorhotsituation".

Under veckan har pride-firandet pågått i Oslo och en av barerna där skjutningen ägde rum, London Pub, är en välkänd gaybar. Polisen uppger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om ett hatbrott, men säger också att flera tänkbara motiv utreds.

Polisen tror inte att några andra gärningsmän befunnit sig på platsen, men utesluter inte att det kan finnas andra inblandade.

– Det är viktigt att klargöra om det finns eventuella medhjälpare eller andra som planerar något nytt, säger Christian Hatlo vid Oslopolisen.

Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till VG att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnen avlossades ett stort antal skott.

Förutom de två döda har tio personer fått allvarliga skador och elva personer lindrigare skador. Under lördagen pågick fortfarande är en omfattande polisinsats i området, bara några kvarter från huvudgatan Karl Johan.

– Vi gör det vi kan för att skydda befolkningen i Oslo och har satt in alla tillgängliga resurser i dag, säger Tore Soldal vid Oslopolisen.

Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.

Bostad genomsöks

En av adresserna som genomsöks är den misstänkte gärningsmannens bostad.

– Vi har tekniker där som gör undersökningar, säger Roger Hjertø vid Oslopolisen till NTB.

Polisen klassade till en början skjutningen som en så kallad plivo-händelse, vilket innebär pågående dödligt våld. Ett stort område runt brottsplatsen har spärrats av och ögonvittnen ombads kort efter händelsen att samlas på ett närliggande hotell.

Svenska utrikesdepartementet och ambassaden i Oslo uppger för TT att man inte har några uppgifter om att någon svensk skulle ha skadats eller eller dödats vid dådet.

Trots avrådan från polisen tågar en spontan prideparad med flera hundra personer på Oslos gator, rapporterar flera norska medier.

– Vi är här, vi är queer, vi kommer inte försvinna, ropar deltagarna och möts av jubel från åskådare, rapporterar Dagbladet.

Efter skjutningen meddelade Oslo Pride att den årliga paraden som var planerad till lördagen ställs in. Även Prideparken i centrala Oslo stängs och andra evenemang ställs också in på polisens uppmaning.

Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl.
Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl. Foto: Javad M. Parsa/NTB/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.