Nya bottensiffran – kalldusch för toppnamnen i Karlstad: "Jättetrist"

Publicerad:
Totalt 78 procent av alla tillfrågade av Novus svarade ”vet inte” på frågan om vilken politiker de har störst förtroende för. Linda Larsson fick 14 svar, Alexander Torin ett fåtal. Foto: Peter Bäcker

Uppförsbacke för Karlstads makthavare.

Åtta av tio svarar ”vet inte” på frågan om vilken politiker de har störst förtroende för, visar NWT/Novus opinionsundersökning.

Backen är än mer brant för Alexander Torin kontra utmanaren Linda Larsson.

– Det brukar ju ha betydelse, säger hon.

I undersökningen tillfrågades 550 personer i Karlstad om vilken politiker de har störst förtroende för.

78 procent svarade ”vet inte” på frågan. Det namn som däremot nämndes mest var oppositionsrådet Linda Larsson – som förekom i 14 svar.

Få kan namnet på politikertopparna: ”Det känns som en konstnär?”

Näst efter henne kom Per-Samuel Nisser – Karlstads avgående kommunstyrelseordförande – med tio svar.

De flesta andras namn dyker bara upp ett fåtal gånger. Bland annat Alexander Torin, som siktar på att ta över Per-Samuel Nissers roll, och toppar M:s lista inför kommunvalet.

Nu är han ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och kommunalråd.

Hur ser du på siffrorna?

– Jag tror att vi behöver bli bättre på att synas i media och under större delar av mandatperioderna vara ute och träffa väljare.

Alexander Torin har en uppförsbacke gentemot Linda Larsson sett till NWT/Novus opinionsundersökning om vilka politiker som Karlstadsborna har förtroende för.
Alexander Torin har en uppförsbacke gentemot Linda Larsson sett till NWT/Novus opinionsundersökning om vilka politiker som Karlstadsborna har förtroende för. Foto: Tommy Andersson

Är siffrorna ett underbetyg för Karlstads politiker?

– Nej, det skulle jag inte säga. Snarare skulle jag säga att det är en konsekvens av att det är färre och färre politiker som har förtroendeuppdrag och att partierna blir mindre.

Att du inte förekommer mer i statistiken, är det oväntat?

– Nej. Jag skulle säga att det nästan är förväntat. Jag har inte haft en så högprofilerad nämnd i media och vi har haft två moderater i kommunledningen och då är det naturligt att den som är högst syns mest.

Är det ett hot att Linda Larsson har bättre siffror?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att Karlstadsborna lägger sin röst på politik före företrädare.

Linda Larsson konstaterar att det handlar om tråkiga siffror överlag.

– Eftersom vi är samtliga förtroendevalda av Karlstadsborna för att utveckla Karlstad på bästa sätt. Det är jättetrist att man inte vet vilka som styr eller vilka som företräder oppositionen.

Linda Larssons namn förekom mest i NWT/Novus opinionsundersökning.
Linda Larssons namn förekom mest i NWT/Novus opinionsundersökning. Foto: Helena Karlsson

Men hon gläds ändå åt att hon är den politiker som förekom mest, enligt undersökningen.

– Vad roligt! Att om man nu känner igen någon politiker så är det jag. Då har man kanske nått ut till några.

Är det till din fördel gentemot Alexander Torin?

– Jo, men det klart. Men det finns en väl en naturlig förklaring. Alexander Torin har inte haft den rollen särskilt länge. Men det brukar ju ha betydelse, människor tenderar att välja den politiken man vill ha, men också de man känner igen.

Läs mer om opinionsläget i Karlstad:

Efter skandalerna – väljarflykt från SD i Karlstad: ”Vi har vind i seglen”Mardrömssiffrorna för Karlstadpartiet – under spärrenSiffrorna avslöjar: I dag skulle Torin och Moderaterna förlora valetEfter tolv år – Karlstad på väg mot maktskifte: ”M-ledda styret är trött”Kommentar: Så skulle S kunna styra Karlstad – med resterna av alliansen

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 550 personer i Karlstads kommun intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Vilken politiker i Karlstad har du störst förtroende för?”

78 procent procent svarade ”vet inte”. Linda Larsson (14 svar) och Per-Samuel Nisser (10) återkom flest antal gånger bland de svarade. Övriga politiker förekom mindre i undersökningen, som till exempel dök namnen Peter Sörensen (3), Henrik Lander (3), Anders Peterson (3), Alexander Torin (2), Anders Tallgren (2) upp.

Källa: Novus

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonPer-Samuel NisserPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare