Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbo i Oslo efter dödsskjutningen: ”En attack mot allt utanför boxen”

Publicerad:
Bild från nattens händelser i Oslo.
Bild från nattens händelser i Oslo. Foto: Snorre Schønberg

I natt dödades två personer och ett 20-tal skadades efter skottlossning på gayklubben London pub i Oslo.

Karlstadsbon Marthe Hem befinner sig i centrala Oslo. Hon beskriver en stad full av vantro, men även av kärlek.

– Jag var jätterädd i natt när jag ringde alla jag känner som har en annan läggning. Oslo är inte den staden, vi har sett det förut med Breivik, vi bemöter inte hat med hat här. Det kommer bemötas med kärlek, säger Marthe Hem.

Det var strax efter klockan 01 på natten som polisen larmades till en gaybar i centrala Oslo. En man beväpnad med automatvapen hade öppnat eld inne på klubben. Två personer dog efter skottlossningen och ytterligare ett 20-tal personer skadades.

Karlstadsbon Marthe Hem var på besök i Oslo, som är hennes gamla hemstad, för en graffiti-festival när attacken skedde.

– Vi var peppade på dagens tåg, som blev inställt. Alla pride-event blev inställda. Vi valde att fortsätta festivalen ändå, just för att det är det som behövs. Mycket färg just nu. Våra målare är ute just nu och målar regnbågar och försöker göra något åt det hållet.

Arkivbild. Marthe Hem är i Oslo för en graffiti-festival.
Arkivbild. Marthe Hem är i Oslo för en graffiti-festival. Foto: Lena Richardson

När det kom ut att det varit skottlossning satt hon i en taxi på väg hem.

– Det var väldigt konstigt. Det var en oerhört fin kväll i Oslo. Alla vi körde förbi var så glada och det dansades i gatorna. Det var en riktigt, riktigt fin kväll i Oslo i går. Det känns extra störigt att någon kan förstöra det bara så där.

Marthe själv har besökt klubben många gånger genom åren och har många vänner som brukar vara där, vilket det också var just den här kvällen.

– En god vän var där, jag fick rapport från henne. Bara tio minuter efter det hände började hon skicka videos därifrån. Hon såg allt.

– Det kunde lika gärna varit hon.

Vad sa hon om det hela?

– Hon var väldigt, väldigt arg. Det är inte en tjej som är arg annars.

Under natten var följde ett stort pådrag med blåljus i Oslo.

– Det som var signifikant var att spårvagnarna och så där stannade och helikoptrar hovrade över stan långt ut på natten. Det var väldigt närgångna polishelikoptrar.

Ringde runt bland vänner

Vännen har under veckan som varit fått höra flera gånger på sociala medier att pride inte längre behövs.

– Det var hennes första kommentar när hon kommer därifrån, hon filmar sig själv när hon går från brottsplatsen och är jättearg och säger att ”alla som tycker att pride är onödigt kan ta bort henne”. Hon fick verkligen bevisat sin poäng igår. Det är verkligen nödvändigt med pride.

I Oslo har många människor lämnat blommor och pride-flaggor utanför London pub där attentatet skedde i natt.
I Oslo har många människor lämnat blommor och pride-flaggor utanför London pub där attentatet skedde i natt. Foto: Terje Pedersen

Utöver den vän som Marthe visste var på plats ringde hon runt till flera av sina närmaste vänner som skulle kunna befinna sig på klubben.

– Det finns också flera vänner från Karlstad som jag fick ringa i natt, som jag trodde kanske skulle kunna var där. Det här är ett ställe som har funnits sedan -79 som är verkligen ett sånt nestorställe för människor som inte har den vanligaste läggningen. Jag tror att det är många som känner att det är en attack mot allt utanför boxen.

Det var folk på platsen som brottade ner honom och höll honom tills polisen kom. De hyllas som hjältar idag.
Marthe Hem

Hon själv har hängt där sedan hon fick åldern inne då hon växt upp i miljön kring London pub.

– Det är fegt. Det är jätteglada, härliga människor som är på väg att fira inför pride-paraden idag som blir skjutna med automatvapen. Det är inget annat än fegt.

Civilbefolkning brottade ner

Under sitt besök i Oslo bor Marthe hemma hos en nära vän centralt i stan. Under dagen idag har hon varit ute på stan.

– Det är speciell stämning idag. Det är flaggor överallt. Det är folk som målat sitt ansikte med prideflaggan. Hela stan stödjer upp.

– Det var många som fruktade att det skulle vara en ny Breivik. Man visste inte var nästa mål skulle bli.

Men det stoppades där. Den misstänkta gärningsmannen, som var känd hos polisen sedan tidigare, kunde gripas efter bara några minuter.

– Det var civilbefolkning som tog honom, det var inte polisen. Det var folk på platsen som brottade ner honom och höll honom tills polisen kom. De hyllas som hjältar idag. Det var civilkurage deluxe. Hade det inte varit för dem hade han kunnat hinna därifrån.

– Jag tror att var och en här, jag är det i alla fall, är arga. Det är den vackraste stan som finns. Och igår var det någon som tog ifrån oss det, bara sådär. En person kan ta ifrån en miljonstad en hel känsla för alltid. Vi vet hur det känns att vara otrygga här. Det gör någonting med en.

Polisen utreder nu händelsen som terrorbrott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusOsloPrideSkottlossningVapen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.