Hoppa till huvudinnehållet

Hetaste grilltrenden – laga maten direkt på glöden: ”Otroligt smidigt!”

Publicerad:
Kocken Jimmy Svensson visar den nya trenden att grilla.

Glöm grillgallret.

Grilltrenden i sommar är att laga direkt på glöden.

– Otroligt smidigt! Dessutom blir det riktigt smakfullt, säger Jimmy Svensson, till vardags kock på Bofors hotell.

Jimmy Svensson har arbetat på Bofors hotell i sju år. Där handlar det ofta om att tillreda mat i den högre skolan.

– Alltid roligt att laga mat, men att grilla, ja det är något helt annat och mycket trevligt, säger han när vi träffas på hans altan i Karlskoga.

På fritiden byter han alltså gärna ut spisplattorna mot kolet.

– Jag är nog en riktig ”grillmupp”, säger han och skrattar.

Och fortsätter:

– Att grilla har alltid varit min grej, särskilt sedan vi köpte hus och det blev möjligt på ett helt annat sätt.

På uteplatsen står också en lite större kolgrill.

– Jag är kolgrillare, det är helt enkelt lite mer sport...Det tar ett tag att lära sig, men resultatet blir, tycker jag, betydligt bättre än med gasol.

På samma trädäck finns också en rök som kan serva 40 personer.

– Lite i största laget men det är ju kul med häftiga prylar.

Trender kommer och går.

Foliepaket går utmärkt att lägga direkt på kolet. Men det gör också många grönsaker, här potatis, lök och rödbeta.
Foliepaket går utmärkt att lägga direkt på kolet. Men det gör också många grönsaker, här potatis, lök och rödbeta.

Så också i grillvärlden.

I år kanske en del tycker att den är lite udda. Det handlar nämligen att grilla direkt på kolbädden.

– Jag gissar att den här grilltekniken kommer från USA, men jag är inte säker. Men det är en jättekul idé att slopa gallret. Det öppnar upp fantasin...

Bland kolet den här eftermiddagen ligger ett antal potatisar, lökar och rödbetor.

Alla svartbrända och näst intill förkolnade.

Ätbart?

Rödbetan och potatisen har grillats direkt på kolbädden. Svarta utanpå men perfekta på insidan.
Rödbetan och potatisen har grillats direkt på kolbädden. Svarta utanpå men perfekta på insidan.

– Det ser betydligt värre ut än det är, säger Jimmy och tar upp en rödbeta från askan och kolen.

Den är minst sagt vidbränd och är svår att skilja från grillkolen.

– Meningen är att det ska bli ett svart lager. Det skalar man självklart bort när rödbetan är klar. Innanför det brända finns det goda, det som har tagit smak av den tuffa och heta behandlingen. Det blir faktiskt en helt annan grej än om man grillar på gallret.

När Jimmy delar på rödbetan ser den mot alla odds fantastisk ut.

Och jättegod.

– Många grönsaker går bra att grilla så här hårt med bra resultat. Tar man sedan hjälp av grillfolie, ja då går det att göra många riktigt goda saker direkt på kolet.

Foliepaket, som här med gös och grönsaker, går utmärkt att göra direkt på glödbädden.
Foliepaket, som här med gös och grönsaker, går utmärkt att göra direkt på glödbädden.

Den här förmiddagen har Jimmy gjort ”foliepaket” med gös, potatis och grönsaker (se recept).

– Fisk i foliepaket blir grymt gott. Och det blir klart bäst om man lägger paketen direkt på kol.

Dessutom menar kocken att det här handlar om enkel matlagning.

– Otroligt smidigt, det tar inte många minuter förrän maten är klar.

Och det finns en annan viktig fördel.

– Idén med att grilla direkt på kolbädden, eller med ved, är att man egentligen inte behöver någon grill. Med andra ord är det här perfekt mat att ha med sig på utflykten. Under pandemin blev det populärt att vara ute i skog och mark, något jag tror kommer att hålla i sig, säger Jimmy.

Löken blir god när den tillagas direkt på glöden.
Löken blir god när den tillagas direkt på glöden.

Och fortsätter:

– Paketen med fisk eller annat gott, som en pyttipanna eller svamp, går ju utmärkt att förbereda hemma. Ingen ont om korv på pinne, men med foliepaket blir ju lite annorlunda, och förhoppningsvis godare. Och de extra tillbehören är ju bara att lägga bredvid på glöden. Kan det bli enklare?

– Jag tror faktiskt att det här kommer att bli en succé. Det gäller bara att våga lägga sakerna direkt på glöden.

Bästa tipset när gör foliepaket?

– Dubbla lager folie och snåla inte med smöret och saltet.

Jimmy menar att det går att få bra resultat vid grillen utan en massa prylar, men vilket hjälpmedel till grillen är viktigast?

– Termometern! Den är otroligt viktig och faktiskt helt nödvändig många gånger. Det är svårt att få till ett bra resultat utan att ha kontroll på temperaturen. Med andra ord, var generös här, låt termometern kosta en slant. Du kommer inte att ångra dig.

Detsamma tycker Jimmy gäller för grillvalet.

– En billig grill håller inte lika länge som en dyrare, så är det bara. En som kostar lite mer har i regel också bättre inställningsmöjligheter, vilket både underlättar och gör grillandet roligare.

Något annat du tycker att man ska testa på grillen i sommar?

– Pizza. Köp en grillsten och lägg på gallret och testa. Det blir så otroligt gott. Dessutom blir det en social grej vid grillen.

Middag för tre direkt på glöden.
Middag för tre direkt på glöden.

Recept på gös i folie

För 2 personer

300 gram gös

1 gul lök

10 st förkokta potatisar

4 skivor citron

2 knippe broccoli

2 nypor flingsalt

dill efter smak

50 gram smör

Dela upp gösen i två bitar och lägg i botten på foliet, toppa med alla andra ingredienser och avsluta med smöret. Vik ihop till två foliepaket och lägg på glöden i ca 10-12 minuter. Tills fiskens innertemperatur är 50 grader.

Egentligen är det bara att ta de grönsaker man tycker är om, rädisor och sparris är något som också passar väldigt bra i paketen!

Jimmys grillmarinad

1 dl rapsolja

1 tsk sambal

1 msk riven ingefära

1 msk riven vitlök

1/2 dl äppelmos

1 msk honung

½ dl soya

Blanda ihop allt och häll över köttet, gärna 1-2 dagar före ni ska grilla det!

Väldigt bra marinad till fläskkött!

Artikeltaggar

GrillningKrogarMat & dryckMat och dryckNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.