Hoppa till huvudinnehållet

Vardagslyx eller exklusiv helg - ”Folk blir glatt överraskade”

Publicerad:
Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotell i Karlstad, är mycket nöjd med året som gått sedan storsatsningen Vana Spa öppnades.
Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotell i Karlstad, är mycket nöjd med året som gått sedan storsatsningen Vana Spa öppnades. Foto: Christian Dyresjö

Storsatsningen Vana Spa på Elite Stadshotell i Karlstad har nu varit öppet i ett år och lokalerna är välbesökta. Hit hittar både Karlstadsbor som vill unna sig något extra efter jobbet och långväga gäster som slås av utsikten från takterrassens pool.

– Det finns inget liknande i Karlstad, säger hotelldirektören Anna Björkenstam Wedberg.

– Det var svårt att ha några konkreta förväntningar när vi öppnade förra året, berättar hotelldirektören Anna Björkenstam Wedberg som tillsammans med spa-ansvarig Jenny Heed möter upp i receptionen till Stadshotellets senaste satsning, Vana Spa, beläget mitt i Karlstad.

Nu ett år efter att man först slog upp dörrarna kan man dock ana en försiktig upprymdhet.

– Vi hade en fantastisk start och det verkar verkligen som att folk tar tillfället i akt att fortsätta unna sig lite livskvalité, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Inomhuspoolen med utsikt över Klarälven har inbyggda massagestrålar som förhöjer badupplevelsen. Jenny Heed berättar att anläggningen har 18-årsgräns men att man har vissa ”barn-tider” då familjer är välkomna.
Inomhuspoolen med utsikt över Klarälven har inbyggda massagestrålar som förhöjer badupplevelsen. Jenny Heed berättar att anläggningen har 18-årsgräns men att man har vissa ”barn-tider” då familjer är välkomna. Foto: Christian Dyresjö

– Ja, och många Karlstadsbor som hittade hit under pandemin fortsätter att komma. Jag tror att svensken överlag kan ha fått upp ögonen för sin närmiljö under åren med restriktioner. Man blir ju lätt hemmablind annars, men nu har man lärt sig att utnyttja de lokala tillgångarna, fyller Jenny Heed in.

De beskriver båda Vana Spa med ord som just ”livskvalité” och ”upplevelse”.

– Folk vill ha upplevelser, det är sånt man söker sig till, och här på spat kan man verkligen få skämma bort sig en stund, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Höjd upplevelse

Anläggningen består bland annat av två pooler och ett hamam. En av poolerna befinner sig på den magnifika takterassen som har blivit den stora snackisen efter öppnandet.

– Här kan du njuta i det 38-gradiga vattnet med ett glas champagne och titta på utsikten över Klarälven. Det finns inget liknande i Karlstad, fortsätter Anna Björkenstam Wedberg.

I behandlingsrummen finns det möjlighet att njuta lite extra av de många olika massage-paketen som finns att beställa. Jenny Heed förbereder här för nästa lyckligt lottade kund.
I behandlingsrummen finns det möjlighet att njuta lite extra av de många olika massage-paketen som finns att beställa. Jenny Heed förbereder här för nästa lyckligt lottade kund. Foto: Christian Dyresjö

– Takterrassen höjer verkligen upplevelsen för alla våra gäster och tillgången till takpoolen ingår för alla hotellgäster under september till maj. För mat och dryck från Rooftop bar är alla välkomna på drop in, berättar Jenny Heed.

– Vi som anställda har också fått en extra kick av ombyggnaden. Man känner sig stolt över att det här är vår arbetsplats, tillägger Anna Björkenstam Wedberg.

Välmående

Den nedre spa-anläggningen hålls dock mer privat och Jenny Heed förklarar att man vill att besökarna ska känna att de får en exklusiv vistelse. Varje dag är indelad i fem ”slot-tider” á 2,5 timme.

– Folk blir glatt överraskade när de kommer hit, här finns ju allt! Särskilt hamam-avdelningen är populär även om vissa kan vara lite tveksamma i början. När de väl får känna på upplevelseduschen med sitt minivattenfall och de två olika basturna ändrar de sig snabbt. Det är välmående för hela kroppen!

Hon berättar att besökarna består av alla typer mellan 20-80 år.

– Det är faktiskt väldigt blandat och vi är anpassade för alla. Nu märker man bland annat att bröllopen börjar komma igång igen, säger Jenny Heed.

– Men det är lika vanligt att ett grabb-gäng bokar. Under veckorna är det ofta företag som passar på att boka in sig när de är i stan för en konferens eller liknande. Det verkar som att pandemin har gjort att man kostar på sina anställda extra mycket nu, det är lite mer rejäla arrangemang än tidigare, konstaterar Anna Björkenstam Wedberg.

Nu öppnar Stadshotellets stora spasatsning

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergKarlstadNyheterSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.