Hoppa till huvudinnehållet

Pausad flytt av särskoleelever: ”Äntligen har någon lyssnat”

Publicerad:
Ann-Sofie Gerebro och andra föräldrar till särskoleelever på Skäggebergsskolan har nu vunnit en viktig delseger då flytten av deras barn till Östra skolan sätts på paus ett läsår.
Ann-Sofie Gerebro och andra föräldrar till särskoleelever på Skäggebergsskolan har nu vunnit en viktig delseger då flytten av deras barn till Östra skolan sätts på paus ett läsår.

Flytten av särskoleelever från Skäggebergsskolan till Östra skolan sätts på paus. Därmed kan barnens föräldrar sägas ha vunnit en delseger i sin kamp för att de ska få vara kvar.

– Äntligen känner vi föräldrar, och även många lärare jag talat med, att någon lyssnat på oss, säger Ann-Sofie Gerebro.

På onsdagen meddelade Sunne skolchef Ylva Winther i ett mejl att ”utifrån organisatoriska förutsättningar, våra samtal med vårdnadshavare samt de synpunkter vi fått ta del av, har vi beslutat att pausa organisationsförändringen för grundsärskolan inför höststarten”.

Det innebär att inga förändringar sker läsåret 2022/23. Winther meddelar också att man "fortsätter processen tillsammans med rektorer, vårdnadshavare, lärare och elever för att finna en bra lösning framåt” och att man bjuder in till föräldramöte i början av höstterminen.

Ann-Sofie Gerebro var den som tillsammans med ett antal berörda föräldrar drog i gång ”motaktionen” mot kommunens tidigare beslut.

– Det känns skönt att man drog i bromsen och att det nu finns tid att diskutera bra lösningar. Samtidigt är det redan en ganska stor skada som är skedd. Barnen har känt stor oro, stress och sorg över vad som varit på gång, säger hon.

När det gäller dialogen mellan kommun och vårdnadshavare har det hittills varit enskilda samtal som gällt.

– Vi valde den modellen inför det tänkta läget, men det framkom önskemål om att man skulle få ha föräldramöte tillsammans i den gruppen med de här barnen. Så har vi aldrig gjort tidigare. Man tillhörde ju en grundskoleklass och där har man varit med på föräldramöten. Så vi har aldrig tänkt så , men när önskemålet kom tyckte vi att det var en bra idé. Så nu blir det föräldramöte, säger Ylva Winther till Fryksdalsbygden.

Nu är frågan vad den kommande dialogen kan leda fram till.

– Väldigt mycket handlar om information. Det är det svåraste vi har. Vi hade tänkt ut vår informationsstrategi. En del har tyckt att den varit bra medan andra har velat ha en längre dialog om det här. Så då provar vi en annan väg nu. Vi har inga problem med att tänka om efter att ha lyssnat in synpunkter, säger Ylva Winther.

Ann-Sofie Gerebro hoppas att samtalen till hösten blir givande och att det blir en bra och trygg skolgång för alla elever som nu går i särskolan.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som agerat, stöttat och på något sätt hjälpt oss i den här situationen, säger hon.

Föräldrar till särskoleelever starkt oroade: ”Flytta inte på våra barn”

Artikeltaggar

NyheterSärskolaSkäggebergsskolanSunneSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.