Hoppa till huvudinnehållet

Nya höghuset på Tullholmen blir stadsdelens landmärke

Publicerad:
Löfberg fastigheters vd Tomas Rhöse och Maria Frykblom, projektuvecklare på Prepart studerar utsikten från tolfte våningen i det nya 16-våningshuset på Tullholmen.
Löfberg fastigheters vd Tomas Rhöse och Maria Frykblom, projektuvecklare på Prepart studerar utsikten från tolfte våningen i det nya 16-våningshuset på Tullholmen. Foto: Lisa Olaison

Nu plockas byggställningarna längs 16-våningshuset Södertulls fasad ner på Tullholmen, en ny byggnad som innehåller 61 bostadsrätter.

Samtidigt har Löfberg fastigheter fått bygglov för ytterligare 50 bostäder strax intill. Där kostar den största lägenheten 14 miljoner.

Det var i augusti 2020 som byggnationen av det nya 16-våningshuset Södertull tog fart alldeles intill Helmia-rondellen i Karlstad.

Knappt två år senare pågår slutspurten för projektet som blir det stora landmärket för den nya stadsdelen Tullholmen på ytorna som tidigare bland annat tillhörde Coop Värmlands livsmedelsproduktion.

I augusti 2020 inleddes bygget av 16-våningshuset vid Helmia-rondellen som innehåller 61 bostadsrätter. En familj från Karlstad har köpt de fyra översta lägenheterna och får därmed en etagelägenhet på 600 kvadratmeter.
I augusti 2020 inleddes bygget av 16-våningshuset vid Helmia-rondellen som innehåller 61 bostadsrätter. En familj från Karlstad har köpt de fyra översta lägenheterna och får därmed en etagelägenhet på 600 kvadratmeter. Foto: Lisa Olaison

I förra veckan visade bolaget upp lokalerna i Södertulls markplan där deras 1 100 kvadratmeter nya butik öppnar under senhösten. På torsdagen fick NWT en rundvisning i det nya höghuset där det blir ytterligare tre till fem andra kommersiella lokaler för uthyrning.

– Det krävdes en hel del pålning på tomten innan bygget kunde komma i gång. Men sedan dess har projektet flutit på, säger Daniel Ericsson, projektingenjör på Consto, det bolag som färdigställer 16-våningshuset.

Bredvid höghuset färdigställs NWT fastighets 132 hyresrätter där inflyttningen påbörjas den 1 juli.
Bredvid höghuset färdigställs NWT fastighets 132 hyresrätter där inflyttningen påbörjas den 1 juli. Foto: Lisa Olaison

Intresset var stort när Löfberg fastigheter gick ut på marknaden med de 61 bostadsrätterna.

– Alla var sålda i december ifjol och det är väldigt blandat vilka som har köpt lägenhet här, alltifrån de som skaffat sitt första boende till de som har sålt villan, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart som har hjälpt till med utvecklingen av höghuset.

– Lägenheterna varierar i storlek från ettor på 32 kvadratmeter till fyror på 107 kvadrat och priserna går från 1,2 till cirka 4,5 miljoner kronor. Vecka 49 är det dags för inflyttning, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.

”Alla lägenheter var sålda i december ifjol och det är väldigt blandat vilka som har köpt lägenhet här”, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart. Bredvid ses Daniel Ericsson, projektingenjör på byggbolaget Consto.
”Alla lägenheter var sålda i december ifjol och det är väldigt blandat vilka som har köpt lägenhet här”, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart. Bredvid ses Daniel Ericsson, projektingenjör på byggbolaget Consto. Foto: Lisa Olaison

Men utöver det kommer är det ett boende som kommer att sticka ut alldeles extra.

– Ja, det är en familj från Karlstad som har köpt de fyra översta lägenheterna i 16-våningshuset. De kommer att få totalt två etage med balkong och takterrass. Bara lägenhetsytan är på 600 kvadratmeter, säger Tomas Rhöse.

Höghusets fasad innehåller fyrkantiga mönster som ger olika intryck under dagens gång. Fasaden är även försedd med LED-belysning.
Höghusets fasad innehåller fyrkantiga mönster som ger olika intryck under dagens gång. Fasaden är även försedd med LED-belysning. Foto: Lisa Olaison

Vi tar hissen upp till den tolfte våningen och tittar in i en trea som har utsikt både in mot centrum och mot Tullholmsviken. Och i en annan lägenhet kan man både spana ut över Tullholmsviken och Mariebergsviken.

– Läget här är fantastiskt! Vi är väldigt bortskämda i Karlstad med allt vatten, säger Maria Frykblom.

En stor innergård har skapats på den fjärde våningen mot NWT fastighets hyresrätter.
En stor innergård har skapats på den fjärde våningen mot NWT fastighets hyresrätter. Foto: Lisa Olaison

På den fjärde våningen har en stor innergård skapats mot grannprojektet, NWT fastighets 132 hyresrätter där inflyttningen påbörjas den 1 juli. Här blir det bland annat grönytor, lekplats och gångstråk.

Så här kommer Löfberg fastigheters två nya flerbostadshus längs Tullholmsviken se ut. Lägenheterna släpptes förra helgen och redan har 30 procent av bostäderna sålts.
Så här kommer Löfberg fastigheters två nya flerbostadshus längs Tullholmsviken se ut. Lägenheterna släpptes förra helgen och redan har 30 procent av bostäderna sålts. Foto: Illustration: Scott Rasmusson Källander

På onsdagen godkände stadsbyggnadsnämnden bygglovet för Löfberg fastigheters nästa byggprojekt på Tullholmen. Det handlar om två hus alldeles intill Tullholmsviken med totalt 50 bostadsrätter som får namnet Tullholmsterrassen.

– Det blir bästa läget i den nya stadsdelen. Vi lade ut lägenheterna i de två husen som blir fem respektive sex våningar höga till försäljning förra helgen och redan har vi sålt 30 procent av dem och har dessutom ett antal reservationer, säger Tomas Rhöse.

Planen är byggstart till våren och inflyttning hösten 2024.

Det är här, alldeles intill Tullholmsviken, som de två nya bostadshusen kommer att börja byggas. Planen är att de ska stå klara hösten 2024.
Det är här, alldeles intill Tullholmsviken, som de två nya bostadshusen kommer att börja byggas. Planen är att de ska stå klara hösten 2024. Foto: Lisa Olaison

Priserna varierar mellan 2,3 miljoner kronor för en tvåa på 54 kvadratmeter till 14 miljoner för en sexa på 264 kvadrat. Den största lägenheten är redan såld.

– I ett av husen blir det en restaurang och i det andra antingen det eller ett bageri eller ett kafé.

Artikeltaggar

Bostad och byggenConsto ABLöfberg FastigheterMaria FrykblomNWT FastighetTomas RhöseTullholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.