Hoppa till huvudinnehållet

En absurd och farlig leksak

Publicerad:
Går det att se någon mening med detta? Jag kan det inte. Det är en farlig och helt onödig leksak, skriver Rolf Ahlzén.
Går det att se någon mening med detta? Jag kan det inte. Det är en farlig och helt onödig leksak, skriver Rolf Ahlzén. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men det tycks nu ha blivit ett utmärkande svenskt problem, att man inte vågar, klarar eller förmår stoppa eller kraftigt begränsa uppenbart skadliga företeelser, skriver Rolf Ahlzén.

Ibland betraktar jag från mitt fönster blicken trafiken över gamla stenbron. Den utgörs av bussar, fotgängare och cyklister, och tyvärr numera i allt högre grad av så kallade elsparkcyklar – men vem har någonsin sparkat sig fram på en sådan?

Det är en absurd leksak. Den helt övervägande delen av de som transporterar sig med en sådan är unga, gissningsvis mellan 10 och 30 år. Ofta befinner sig två personer på ”cykeln”. Farten torde ligga mellan 20 och minst 30 kilometer i timmen. En del tycks inte gilla sina ”cyklar”, för ofta ser jag dem ligga slängda på vår trottoar – eller någon annanstans där de uppenbarligen inte ska vara.

Så skriver du en debattartikel

Går det att se någon mening med detta? Jag kan det inte. Det är en farlig och helt onödig leksak. De som använder den är fysiskt väl kapabla att gå eller cykla och skulle må utmärkt av att göra det. Det inses lätt att olyckor i de hastigheter det gäller kan få och redan får mycket allvarliga följder. De ställer till avsevärt krångel och fara för andra när de parkeras eller slängs på fel plats.

De som är ansvariga för att detta tillåts borde besöka exempelvis Köpenhamn eller Oslo. Där är dessa leksaker så hårt reglerade att trafiken med dem är minimal. Men det tycks nu ha blivit ett utmärkande svenskt problem, att man inte vågar, klarar eller förmår stoppa eller kraftigt begränsa uppenbart skadliga företeelser. Gemensamt är att det ofta är fordon som används av unga för att, som det heter, ”ha roligt” eller förflytta sig, när andra bättre alternativ finns.

Civilkurage och handlingsförmåga vore inte fel. Gärna ha roligt men inte till priset av risker för andra, belastning på akutsjukvården och förfulning av offentliga miljöer. Ansvar och hänsyn borde gälla. Eller hur?

Rolf Ahlzén

Karlstad

Artikeltaggar

AkutsjukvårdDebattElfordonKarlstadOsloRolf AhlzénSparkcykelTrafikUngdomar