Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningar tar plats i Juniorkronornas ledarstab

Publicerad:
Linköpings assisterande tränare Gereon Dahlgren, tidigare i Färjestad, blir nu även assisterande i Juniorkronorna hos nye förbundskaptenen Magnus Hävelid.
Linköpings assisterande tränare Gereon Dahlgren, tidigare i Färjestad, blir nu även assisterande i Juniorkronorna hos nye förbundskaptenen Magnus Hävelid. Foto: Peter Holgersson/BILDBYRÅN

Expressen avslöjade att Gereon Dahlgren och Pierre Johnsson blir nya assisterande coacher till Juniorkronornas nye förbundskapten Magnus Hävelid.

Det bekräftades sedan av Svenska hockeyförbundet i ett pressmeddelande som även innehåller nyheten att Alexander Steen och Robin Jonsson också får assisterande roller.

Det var under tisdagen som Expressen var först med att berätta om nyheten där värmlänningarna Gereon Dahlgren och Pierre Johnsson blir nya assisterande tränare i Juniorkronorna från och med när Magnus Hävelid tar över efter Tomas Montén som förbundskapten. För Montén blir JVM 2022 i augusti det sista och sedan är det alltså Hävelid som leder Juniorkronorna vid JVM 2023.

Pierre Johnsson är till vardags assisterande SHL-tränare i Skellefteå AIK och senast han lirade i Färjestad BK var med Karlstadsklubbens J20-lag 2001-2002.

Gereon Dahlgren var assisterande SHL-coach i Färjestad så sent som 2021 och numer har han samma roll i konkurrenten Linköping HC.

– Jag har alltid gillat att jobba med yngre spelare. Nu får man jobba med Sveriges bästa. Jag är glad att Linköping ger mig den möjligheten, annars hade det självklart inte varit aktuellt, säger Dahlgren till Expressen om nya uppdraget som assisterande åt Hävelid i Juniorkronorna.

Svenska hockeyförbundet bekräftade sedan Expressens avslöjande och i förbundets pressmeddelande finns även nyheten att Alexander Steen får en assisterande roll till Magnus Hävelid, precis som Robin Jonsson.

Skellefteås assisterande tränare Pierre Johnsson får också en roll som assisterande hos Juniorkronorna.
Skellefteås assisterande tränare Pierre Johnsson får också en roll som assisterande hos Juniorkronorna. Foto: Johan Bernström/BILDBYRÅN

”En större ledarstab”

I förbundets pressmeddelande berättar Hävelid mer om tanken med sina assisterande.

– Vi har totalt sju aktiviteter med gruppen under året vilket gör att vi kommer att ha en större ledarstab som alternerar under de olika samlingarna. De coacher som kommer att finnas med under JVM 2023 i Halifax är Pierre Johnsson med ansvar för backar och boxplay samt Gereon Dahlgren som har ansvar för forwards och powerplay. Robin Jonsson kommer att förstärka under övriga turneringar som backcoach och individuell utvecklare, säger Magnus Hävelid och fortsätter:

– Vi kommer också att få en ytterligare förstärkning i Alexander Steen som kommer att agera som scout samt individuell utvecklare över säsongen och både jag och förbundet är otroligt glada över Alexanders engagemang för svensk ishockey. I Alexander får vi in enorm spetskunskap och vinnarerfarenhet av spel i både juniorlandslag, Tre Kronor och totalt 16 år i NHL.

– Jag är också väldigt nöjd med tränarkompetensen och erfarenheten av SHL, allsvenskan och juniorishockey vi nu har fått in i övriga ledarstaben. Dessutom bidrar alla med ett väldigt starkt driv och stolthet i att utveckla svensk ishockey.

Magnus Hävelid tar över Juniorkronorna efter Tomas Montén.
Magnus Hävelid tar över Juniorkronorna efter Tomas Montén. Foto: Daniel Eriksson/BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Alexander SteenFärjestad BKFärjestad BK HerrGereon DahlgrenIshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyPierre JohnssonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.