Hoppa till huvudinnehållet

Ta lagen i egna händer?

Publicerad:
Stöldbegärligt.
Stöldbegärligt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Strax efter att han med nöd och näppe klarat sig undan en misstroendeförklaring i riksdagen visar justitieminister Morgan Johansson (S) varför han är totalt olämplig på den posten.

I takt med att dieselpriset rusat i höjden så har också bränslet blivit mer stöldbegärligt. Under våren har antalet anmälda dieselstölder mer än fördubblats jämfört med samma period för ett år sedan. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Det rör sig dels om stölder direkt ur fordon, som lastbilar och entreprenadmaskiner, och dels ur tankar.

Vad är då justitieministerns svar på det här? Först så säger han att Polisen sedan 2018 har ett särskilt uppdrag att komma till rätta med de internationella stöldligorna som ligger bakom merparten av brotten. Nå, nu har de uppenbarligen inte lyckats särskilt väl i det avseendet, men det gäller också vid många andra typer av brottsbekämpning.

Det Morgan Johansson sedan säger är fullständigt häpnadsväckande: "De här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att Polisen skall lösa alla problem."

Med de orden torde han totalt ha diskvalificerat sig på att någon gång bli tagen på allvar. För vad är det han menar? Skall de som bedöms tjäna tillräckligt med pengar inte komma i åtnjutande av den säkerhet och trygghet som det statliga våldsmonopolet är till för? Vad vill han då att de drabbade företagen skall göra? Starta egna medborgargarden för att skydda sin maskinpark?

Morgan Johansson är faktiskt justitieminister, och bara av den anledningen måste man ta honom på orden. Men det är ju inte seriöst. Han vet inte vad han pratar om, som riksdagsmannen Andreas Carlson (KD) sade, och lägger dessutom ansvaret på brottsoffren.

Till NWT säger företagaren Micael Larsson i Ölme att det var "ett urbota dumt uttalande". De kan inte ständigt bevaka maskinerna som står i skogen, och inte heller transportera dem flera mil till verkstaden varje kväll, då det vore ekonomiskt omöjligt. Johansson har helt klart inte förstått villkoren som dessa företagare arbetar under. Många mindre företag och jordbrukare har heller inte de ekonomiska marginaler som krävs för omfattande bevakningssystem, som vakter, kameraövervakning och inlåsning av fordon.

Vilka brottsutsatta grupper blir det härnäst som Johansson tycker kan klara av sin säkerhet på egen hand? Har man inte råd med att anlita folk ur den ständigt växande säkerhetsbranschen så får man kanske ta lagen i egna händer. Till och med landets justitieminister tycks ju mena att man inte alltid skall lita på att Polisen skall göra sitt jobb.

Men då kommer vi inte att ha något statligt våldsmonopol längre, och konfliktnivån gentemot de kriminella ligorna kommer att öka. Det är en framtid vi inte önskar oss men som blir oundviklig om Morgan Johansson och S-regeringen får hållas.

Artikeltaggar

DieselDrivmedelFordonFöretagandeJordbrukLastbilarLedareMorgan JohanssonNWTÖlmeOrganiserad brottslighetPolisenRegeringenSocialdemokraternaStöld av drivmedelSveriges Radio