Många har säkert sett den svarta vagnen fylld med ostar, korvar och andra delikatesser i Svartå med omnejd.
Sandra Snorradottirs mobila delikatessbutik blev en succé.
– Kanske blir det snart också en permanent inomhuslokal, säger hon.
Det är med stor säkerhet som Sandra backar in den svarta boogievagnen på plats vid Sjötullen i Svartå.
– Jag är faktiskt en ganska orutinerad ”backare”, men det går bättre och bättre, säger hon och skrattar.
Om en halvtimme ska förberedelserna vara klara och luckorna öppnas till den populära delikatessvagnen.
Men att satsa på en delikatessvagn i Svartå kanske många tycker vore en chansning.
– Det kan jag förstå, säger Sandra, som är uppvuxen på Island, när det kommer på tal. Men det har faktiskt gått riktigt bra.
Men hur kommer man då på att köpa en vagn, fylla den med en massa godsaker, och sedan ge sig ut på vägarna i och kring Svartå?
– Jag är utbildad kock, men under många år jobbade jag på Malmös största ostbutik, Möllans ost. Där var jag allt från butiksbiträde till att sköta lagerhållningen och andra administrativa uppgifter.
Med andra ord kan Sandra det här med ost.
– Tiden på Möllans ost var lärorik och jag fick otroligt många kontakter. Det ville jag ta vara på, en delikatessvagn var därför ett ganska logiskt val när jag inte hittade någon lämplig affärslokal.
Sandra trivdes annars i Malmö, men hon och hennes dåvarande man, ville ändå flytta till en lämpligare plats med barnen när pandemin slog till.
– Vi letade bostad i bland annat Hagfors, men hamnade faktiskt i Svartå av en slump. Men det har jag aldrig ångrat, tvärtom. Här är otroligt fint, inte minst för barnen. Och Svartå är en plats där det händer en hel del spännande saker. Inte minst här på Sjötullen.
Det var i slutet av 2020 som delikatessvagnen rullade för första gången.
– Succé direkt, vilket var mer än jag hoppats på. Vi började i Degerfors och sedan blev det allt längre turer och flera dagar i veckan.
Och detta trots att det var pandemi.
– Vi är ju utomhus, vilket varit en klar fördel. Och nu hoppas jag att det ska bli fart på allvar. Kanske kan jag få lite extra draghjälp eftersom det har blivit så populärt med olika typer av snabbmatsvagnar. De finns ju snart överallt…
I den lilla, men välfyllda kyldisken, trängs Whiskycheddar och Emmentaler med Gruyère och en mängd andra klassiker. På hyllorna finns också lämpliga tillbehör som marmelader, oliver, kex och lakrits.
Sandra tycker att många av hennes kunder är ostkunniga.
– Man har sina favoriter, men vågar också testa nya sorter. Är man ostälskare, ja då är det svårt att inte tycka om sådana här delikatesser. Men jag vet att en plockbricka med ost och tillbehör är mångas favorit, det är ett säkert, och enkelt sätt, att få till det där lilla extra.
Vilken är din egen favoritost?
– Svårt, men det är nog den danska Fuldmåneost, som bara produceras när det är just fullmåne. Sedan lagras den i 40 veckor i grottor. Den är svår att motstå…
Hur ser då framtiden ut för Sandras delikatessvagn?
– Förhoppningsvis kommer jag att öppna en permanent butik här i Sjötullen, alldeles i närheten av Sur-Annas hembageri. Vi kan säkert komplettera varandra bra med våra produkter. Det vore faktiskt helt perfekt.
Men delikatessvagnen tänker hon inte parkera för gott.
– Det vore dumt, den har ju faktiskt blivit ganska känd. Vagnen kommer garanterat att rulla vidare, men kanske inte så ofta, säger hon.
Och fortsätter:
– Det är ju så otroligt trevligt att kunna erbjuda det där lilla extra på platser där den här typen av delikatesser inte finns tillgängliga till vardags.
Ostdisken är nu fylld och Sandra är redo för dagens försäljning. Och det dröjer inte länge förrän den första bilen med ostsugna bromsar in.
Men det är långt ifrån den sista.
Sandras fem förslag till ostbrickan
1. Dèlice de Bourgogne: Fransk vitmögelost med tillsatt grädde i ostmassan, mild, otroligt krämig och fantastiskt god!
2. Gruyère AOP från Schweiz. Lagrad 18 månader med nötig och fyllig smak och en del kristallbildning!
3. Brie de Meaux AOP Frankrike: Opastöriserad och smakrik brie, även kallad ostarnas konung!
4. Fyrtårnsost från Danmark: Vällagrad hårdost i Gouda-stil med mycket kristaller och smaken har fina toner av brynt smör.
5. Cabraliego: Spansk grönmögelost i mellanstyrka, balanserad sälta och rund och härlig smak!
Till dessa rekommenderar jag gärna någon marmelad, fikonmarmelad går bra till det mesta, till grönmögelosten föredrar jag personligen körsbärsmarmelad. Ett enklare saltat kex i botten och kvällen är en succé!