Wiksfors bruk i Långserud, tidigare en förfallen skamfläck i byn, har fått nytt liv. Här är det nu full aktivitet i de elva företag som huserar i de vackra, rustika lokalerna.
Under sommaren är det restaurangen Wedbränt som drar mest folk på veckosluten. Deras napolitanska pizza har blivit otroligt populär. Till den kan man med fördel välja en lättöl från bryggeriet i bruket.
En av eldsjälarna bakom förvandlingen av bruket är Thomas Peterson, kanske mest känd som mannen bakom den populära stug- och upplevelseanläggningen Naturbyn i Långserud.
Thomas, som är från bygden, är utbildad snickare och har jobbat med ”allt möjligt” säger han. När han såg de nedgångna bruksbyggnaderna kände han en blandning av sorg över förfallet, och en kreativ lust att ge sig in där och börja jobba.
Mycket jobb
Tillsammans med Jonas Byh, Dennis Delin och Lars-Evert Wikholm köpte han bruket 2018, och inledde en arbetsintensiv omvandling av byggnaderna och ytorna runt dem.
– Det var fullt med bråte och skräp överallt.
Men även om hela stället gav ett slitet intryck tvekade inte de fyra ägarna på fastighetens potential som företagshotell och besöksmål.
Ledorden i arbetet har varit återbruk och kvalitet. I dag är anläggningen ett toppmodernt företagshotell, där hyresgästerna har fått anpassade lokaler i en tilltalande blandning av modern inredningsarkitektur och gammal brukskänsla. Hyresgäster är bland andra ett teknikkonsultföretag, en webbyrå, en bildhuggare, två inredningsbutiker, en yogastudio och ett våffelkafé.
I det färdiga resultatet av omvandlingen ser man också en hel del humor och värme, tecken på att anläggningen drivs med mycket hjärta och personligt engagemang. Det gäller inte minst restaurangen Wedbränt, i brukets gamla pannrum och spånlager.
Inte hela veckan
Restaurangen drivs av Thomas Peterson och den professionella kocken Jonas Byh, vars huvudsakliga jobb är på ett storkök i Säffle kommun. Restaurangen är i början på sommaren öppen lördagar och söndagar, men efter midsommar utökar man till torsdag-söndag.
Här är det rustik mat med en enkel meny. Den består av pizza med och utan kött. Alltså två alternativ.
– Vi säger inte att det är en pizzeria. Det är bränt bröd och ost, säger Thomas.
Han och Jonas bestämde sig för att starta en restaurang 2019.
– Det var rätt mycket en slump.
De hade fått tag på en billig vedugn och tänkte att det var värt ett försök.
Fanns inte ens golv
– Här fanns det inte ens golv och det var fullt av rester av olja, säger Thomas när han kliver ner i det gamla pannrummet.
Tack vare hans hantverkarkunskaper har de lyckats skapa en restaurang med genuin, rustik och trevlig atmosfär. Den består dels av en mindre del som är det gamla spånlagret. Kopplingen till historien syns bland annat i spånsäckarna som används som stolar vid träborden.
– Vi har tagit tillvara så mycket som möjligt av materialet som fanns här och skapat något nytt av det, säger Thomas.
Ljus smedja
Kopplingar till historien finns det även i den större restauranglokalen som kontrasterar med massor av ljus och rymd. Det är smedjan, byggd 1906, där den hårda industrikänslan mjukas upp av trasmattor som återfinns både på golvet och upphängda i taket.
När restaurangen är fullsatt är det uppemot 100 personer här samtidigt, varav en del sitter på uteserveringen. Det händer att det är fullt, vilket sätter pizzabagaren på prov.
– Vi får in fyra pizzor åt gången i ugnen.
Högt tryck
Det innebär att det kan vara hårt tryck ibland, men personalen hanterar det bra, menar Thomas.
– Vi tar hjälp av fyra-fem ungdomar från trakten, och de är superduktiga. Gästerna är nöjda.
Restaurangen öppnade med buller och bång våren 2019.
– Vi hade berättat på vårt Instagram när vi skulle öppna. Vi hade ingen aning om hur mycket gäster som skulle komma. Klockan 13, när vi skulle öppna första dagen, stod det runt 100 personer i kö. Det blev rätt stressigt.
Inga bestick
Ryktet om pizzan, som äts utan bestick på en återanvänd träskiva i en gammal industrilokal, spred sig snabbt och nu är den ett resmål. Stället är ovanligt lätt att hitta till, beläget som det är precis vid E18. Tacksamt turistläge på vägen mellan Stockholm och Oslo med andra ord.
– Vi drog faktiskt nytta av coronapandemin. Att åka till ett sådant här ställe kändes bättre för många än att åka in till städerna. Folk stannade mer på hemmaplan.
Restaurangen har en del långväga gäster, men ägarna vill inte marknadsföra sig för mycket och bli något slags vägkrog.
– Det är fortfarande mest folk från häromkring som är här. Det passar oss bra, vi vill satsa mer på kvaliteten, och kan lägga ner mer tid på tillagningen.
Kalljäst deg
Tid är en väsentlig del av Wedbränts pizza, eftersom brödet görs på kalljäst deg.
– Den står 72 timmar i kylskåp. Det sväller upp mer än vanlig deg och blir väldigt fluffig.
Menyn är som sagt extremt enkel. Det ger kocken större möjligheter att hålla hög kvalitet på det som serveras, säger Thomas.
– Det är napolitansk pizza med riktiga råvaror, som gräddas i 500 grader.
Beställer i en app
För att få en så rationell drift som möjligt ombeds gästerna att beställa och betala via mobilen. Disk undviks nästan helt genom att man inte använder bestick och glas. Gästerna ombeds tvätta händerna i ett gammalt tvättställ i plåt och äta de uppskurna bitarna med fingrarna, och dricka direkt ur flaskan.
När det gäller dryck till pizzan väljer många lättölen som tillverkas av en hyresgäst i bruket, Wiksfors bryggeri. Det är ölentusiasten Anders Nilsson som har startat ett ölbryggeri här, med ett öl som prisats vid stora festivaler.
Guld för Brukets PilsnerVid Uppsala Dryckesfestival 2021, där över 200 öl från runt 50 olika bryggerier tävlade, kammade det lilla Wiksfors Bryggeri hem guldet i klassen lågalkoholöl 0,6 – 2,2 procent.
– Det är jättekul att det har startat ett bryggeri här, det passar väldigt bra i mixen av företag, säger Thomas.
Ska fortsätta utveckla
När det gäller brukets framtid har han inga planer på att slå sig till ro.
– Jag är sugen på att utveckla det mer. Vi har flera byggnader där vi inte har gjort någonting än där det finns stora möjligheter, och vi har även mark om vi vill bygga nytt.
Lokalen som står närmast på tur för renovering ligger vackert intill den fors som utnyttjades för vattenkraft förr.
– Jag skulle gärna se att det öppnade ett bageri eller något liknande här.