Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vilka orter ska läggas ner nu?

Publicerad:
Man måste våga kräva besked av de styrande politikerna hur man ska spara den här gången. Vilken ort är de dags att ta död på nu, skriver Mats Broberg.
Man måste våga kräva besked av de styrande politikerna hur man ska spara den här gången. Vilken ort är de dags att ta död på nu, skriver Mats Broberg. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att ni inte står bakom en budget är inte samma sak som att ifrågasätta den, skriver Mats Broberg.

Svar till Bengt Berg med flera (NWT 17/6).

Att ingen av de 31 ledamöterna ställde några frågor om hur barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun ska spara 4 miljoner kronor på skolan går enkelt att finna sanningen om det är bara att lyssna på Radio Fryksdalen från sammanträdet den 23 maj.

Att ni inte står bakom en budget är inte samma sak som att ifrågasätta den. Då det gällde omsorgsnämnden så frågade ni och ställde frågor men ingen ifrågasatte besparingarna inom skolan.

Sedan 1995 har det försvunnit 13 grundskolor i Torsby kommun. I dag finns det sex kvar, varav tre i Torsby samt Östmark, Stöllet, Sysslebäck. De tidigare skolorterna har drabbats av stor utflyttning och befolkningen i kommunen har totalt minskat under lång tid.

Så skriver du en debattartikel

Man måste våga kräva besked av de styrande politikerna hur man ska spara den här gången. Vilken ort är de dags att ta död på nu? Hur många elevassistenter ska Dag Nyström (C) säga upp om det är så barn- och utbildningsnämnden ska lösa detta? Varför kan man inte lägga en budget som från start som tar hänsyn till de kostnader som verkligen finns?

Det är ni tillsammans med våra övriga folkvalda i kommunens högsta beslutande organ som ska ge våra barn, gamla, anställda och alla invånare förutsättningar och då måste ni ifrågasätta och ge förslag på lösningar.

Det måste till en ändring där vi skapar utveckling och inte avveckling av kommunal verksamhet. Det har varit en genomgående trend i ytterområdena av kommunen under det styre vi har i dag med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Mats Broberg

De oberoende i Torsby

Artikeltaggar

BefolkningBengt BergCenterpartietDag NyströmDe oberoende i TorsbyDebattGlesbygdGrundskolanLandsbygdLiberalernaMats BrobergÖstmarkRadio FryksdalenSkolpolitikSocialdemokraternaStölletSysslebäckTorsbyTorsby kommun