Hoppa till huvudinnehållet

Nördiga utflyktsmål för ung som gammal

Publicerad:
Värmlands Vikingacenter drivs ideellt av cirka 200 aktiva medlemmar. Här kan man fly nutiden en stund och kliva in i miljön på vikingatiden, en garanterad succé för de yngre!
Värmlands Vikingacenter drivs ideellt av cirka 200 aktiva medlemmar. Här kan man fly nutiden en stund och kliva in i miljön på vikingatiden, en garanterad succé för de yngre! Foto: PRIVAT

Sitter ni sysslolösa på semestern? Har ni har tröttnat på att bara ”vara” och sugna på lite äventyr? Här tipsar vi om en rad utflyktsmål och aktiviteter som kan hjälpa dig att förgylla semestern ytterligare.

Semestertider är ämnade för avkoppling men alla är inte gjorda för att spendera dagarna på en solig strand eller sittandes under en korkek och lukta på blommorna. Vissa kräver äventyr!

Den som vill upptäcka ett eller annat smultronställe i Värmland behöver härmed inte leta längre. Här finner ni tips om utflyktsmål och aktiviteter som har det där lilla extra!

Värmlands Flygklubb

Vi inleder artikeln med något av det mest våghalsiga vi har att erbjuda när det kommer till aktiviteter. Värmlands Flygklubb hittar du på Karlstad Flygplats, en klubb som bildades i början på 50-talet.

De innehar två fina flygplan, ett Cessna 172 och en Piper PA-28, som man kan boka för att få sig en hisnande upplevelse. Vem vill inte sväva över Värmland en stund och ta in det storslagna landskapet ovanifrån? Blir du riktigt biten finns det även möjlighet att boka in en lektion för flygcertifikat!

Ta dig en tur över landskapet med Värmlands Flygklubb i sommar!
Ta dig en tur över landskapet med Värmlands Flygklubb i sommar! Foto: Cornelius Poppe

Värmlands Vikingacenter

Är du intresserad av vikingar är det här platsen för dig! Värmlands Vikingacentrum ligger i Nysäter och här har du en plats där både gammal som ung kan få sig en riktigt skön dag. Det finns både badstrand, lekplats (med ”lekskepp”) och stenlabyrinter förutom de vikingahus, utställningar och det fullskaliga vikingaskepp som utgör själva kärnan i centret.

Det finns möjlighet att boka in guidning eller sagovandringar (för de yngre) och prova på bågskytte eller yxkastning. Det går även att boka in en roddtur med vikingaskeppet för den som vill prova på något sådant.

Vikingacentrets ordförande Peter Olausson berättar att syftet med platsen är att erbjuda en inblick i hur själva miljön kunde te sig på vikingatiden.

– Det började för 30 år sedan med en önskan om att bygga ett vikingaskepp. Sedan har det ena gett det andra och nu är vi ca 200 medlemmar som arbetar ideellt med det här, säger han.

På Värmlands Vikingacenter finns det både att göra inomhus och utomhus. Missa inte den häftiga vikingautställningen och varför inte prova på att kasta yxa när du ändå är här?
På Värmlands Vikingacenter finns det både att göra inomhus och utomhus. Missa inte den häftiga vikingautställningen och varför inte prova på att kasta yxa när du ändå är här? Foto: PRIVAT

Peter Olausson berättar också att många ortsnamn i Värmland vittnar om att de varit viktiga mötesplatser redan på vikingatiden.

– Värmland hade många bosättningar och det finns bland annat ett jättestort gravfält utanför Kil. Även Tingvalla och Karlstad har varit bebodda minst 1000 år tillbaka i tiden.

Geocaching

Geocaching kan väl enklast beskrivas som en högteknologisk skattjakt som passar de flesta åldrar. Detta är ett enkelt och spännande sätt att få en anledning att ge sig ut i skog och mark. Med hjälp av en GPS ska man hitta ”skatter”, så kallade cacher, som andra intresserade har placerat ut.

Du behöver registrera dig på hemsidan www.geocaching.com och även ha måttlig kunskap om hur en smartphone fungerar då du behöver ha tillgång till två appar för att dels kunna lägga in koordinaterna för den cache du vill hitta och dels för att själv lägga in koordinater om du känner dig nog avancerad att placera ut en egen cache.

Geocaching är en populär hobby för många världen över och själva ”skatten” kan se ut på olika sätt. Oftast handlar det dock om en låda av något slag där man bland annat kan skriva sitt namn eller lämna något till nästa person som hittar den.
Geocaching är en populär hobby för många världen över och själva ”skatten” kan se ut på olika sätt. Oftast handlar det dock om en låda av något slag där man bland annat kan skriva sitt namn eller lämna något till nästa person som hittar den. Foto: Eva tranefeldt

I Värmland finns en mängd cacher utplacerade som erbjuder utmaningar både till fots, med cykel eller bil. Du har exempelvis Brattforsturen som ger en fin bild av den värmländska naturen. Besök närmaste Turistinformation för att få ytterligare detaljer om dessa utplacerade ”skatter”, och lycka till!

Hällekyrkan är en undanskymd plats där man kan få sig en andäktig stund vare sig man är troende eller inte.
Hällekyrkan är en undanskymd plats där man kan få sig en andäktig stund vare sig man är troende eller inte. Foto: Emil Jessen

Hällekyrkan

Utanför Arvika hittar du något så ovanligt som en friluftskyrka. Under en utskjutande klippa som bildades under istiden har bänkar och ett kors placerats ut och under somrarna hålls gudstjänster här. Man behöver inte heller vara troende för att uppskatta denna underliga plats. Här kan du få dig en stunds andakt bara genom att slå dig ner och lyssna på fåglarna en stund.

"Ser ingen anledning att åka härifrån igen"

Torsby Finnskogscentrum

Finnskogen ligger i norra Värmland där du kan ta del av en unik del av Nordens historia. En tripp dit börjar enklast på Torsby Finnskogscentrum, i Lekvattnet. I den imponerande byggnaden hittar du ett museum, butik och café, samt en pysselhörna för barnen.

Torsby Finnskogscenter har en speciell fasad. Bilden är från förra sommaren då kontnären Julia Riordan skapade ett 60 kvm stort konstverk på marken utanför centret.
Torsby Finnskogscenter har en speciell fasad. Bilden är från förra sommaren då kontnären Julia Riordan skapade ett 60 kvm stort konstverk på marken utanför centret. Foto: Lars Sjöqvist

Här kan du således få en god grund för din vistelse i Finnskogen och bland annat få tips om vandringsleder mellan bevarade finngårdar. På Torsby Finnskogscentrum finns det även ett bibliotek och en databas med fotografier som finns tillgänglig för den som är intresserad av släktforskning!

Unikt gränsprojekt visas i Lekvattnet
Staviks fyr erbjuder ett inte så pjåkigt läge för den som söker en kontemplativ miljö.
Staviks fyr erbjuder ett inte så pjåkigt läge för den som söker en kontemplativ miljö.

Staviks Fyr

Staviks fyr är en av få bevarade fyrar på Vänern som vittnar om dagarna då sjöfarten var omfattande här. Byggd under 1860 då antalet fyrar utökades drastiskt i området i syfte att öka sjösäkerheten. Numera är den renoverad och privatägd men fortfarande i drift av Sjöfartsverket. Dessutom finns det möjlighet att hyra in sig en natt, antingen i själva fyren som har plats för upp till 5 personer, eller i närbelägna stugor. Antalet bäddar uppgår till tolv stycken totalt. Eftersom fyren står på fastlandet går det bilväg ända fram.

En kärleksförklaring till ett magiskt innanhav

Artikeltaggar

ArvikaFritid och livsstilKarlstads flygplatsLekvattnetNysäterPeter OlaussonSjöfartsverketSommarTorsby finnskogscentrumVärmlands flygklubbVärmlands vikingacenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.