Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du att sprida falsk valpropaganda

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT

Memes kan användas av främmande makter i syfte att påverka valet i höst.

Det säger Nemo Stjernström på den Karlstadsbaserade Myndigheten för psykologiskt försvar, som så småningom ska dubblera sin personalstyrka.

– Många sprider vidare desinformation utan att veta om det.

Inför valet i höst jobbar Myndigheten för psykologiskt försvar för att motverka spridningen av desinformation i Sverige.

– Under ett valår ökar sårbarheten i samhället. Dessutom ökar sannolikheten att Sverige utsätts för en otillbörlig informationspåverkan väsentligt under vår ansökningsperiod till Nato.

Det säger Nemo Stjernström, ansvarig för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Nya säkerhetsmyndigheten arbetar stenhårt - ”Desinformationen ökar”

Myndigheten, som har sitt säte i Karlstad, har nyligen dragit igång kampanjen ”Bli inte lurad” som informerar om hur man kan undvika att sprida desinformation på nätet.

Hur undviker man att bli lurad av falsk information?

– Att vara källkritisk är det bästa skyddet som finns. Men det är få som orkar vara källkritiska hela tiden och då är ett knep att ha några informationskällor som man litar på, och som helst är oberoende av varandra.

Nemo Stjernström menar att falsk information ofta sprids vidare utan onda avsikter.

– Syftet med en desinformationskampanj är att ändra våra åsikter och påverka våra handlingar. Påverkan bygger på att den sprids vidare av individer där många inte är medvetna om att man delar falska uppgifter.

Påverkan på lokal nivå

Det är inte bara myndigheter eller företag som utsätts för påverkan utan det gäller alla att vara försiktiga med vad man sprider.

– Påverkan kan ske mot beslutsfattare eller organisationer men det är oftast på individnivå. Det är ofta en lokal mottagare och målgrupp man vill nå.

Nemo Stjernström är ansvarig för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Nemo Stjernström är ansvarig för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar. Foto: Privat

Varnar för memes

Bland annat varnar myndigheten för att memes (bilder med humoristiskt innehåll) kan användas i syfte att skada Sverige.

– Desinformation kan genomföras även med humor. Memes kan vara ett effektivt sätt att sprida en känsla och det går oftast inte att bemöta. Man kan förskjuta en fråga genom att beskriva frågan eller en person på ett förminskande sätt med humor och memes.

Nemo Stjernström påpekar att det är ett helt legitimt sätt att diskutera politik med humor, men menar att man ska vara vaksam på att det kan användas av främmande makter i syfte att skada landet.

– Ser man något man verkligen håller med om eller gillar är det viktigt att vara vaksam och fråga sig vem avsändaren är.

Likt försvaret är det sagt att ni ska växa. Har ni anställt fler?

– Under det här året har vi haft så mycket på spisen – först fallet med socialtjänsten, sen Rysslands invasion av Ukraina och nu Nato och valet – att vi inte orkat växa. Vi är i princip halva styrkan nu och när vi vuxit färdigt kommer vi att bli upp mot 90 anställda uppdelat på Karlstad och Solna, där de flesta kommer gå till Karlstad.

Ska identifiera de som vill skapa oro i SverigeHan ska leda det psykologiska försvaretNy myndighet placeras i Karlstad

Artikeltaggar

DesinformationFörsvarMyndigheten för psykologiskt försvarNatoRysslandSamhälleSociala nätverkUngdomarVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.