Hoppa till huvudinnehållet

Ingen presentation av elbilar i Höljes: ”Jag är besviken”

Publicerad:
Johan Kristoffersson
Johan Kristoffersson Foto: Joachim Lagercrantz

Först skulle det ha varit tävlingspremiär för rallycrosselbilarna i Höljes, sedan bara uppvisning. Till slut blir det ingenting.

– Jag är besviken, säger Tommy Kristoffersson.

Kristoffersson försöker stoppa nya formatet i VM: ”Ingen fattade något”

VM-tävlingen i Höljes om knappt två veckor gick som bekant miste om tidernas allra första deltävling för elbilar i nya huvudklassen, som flyttades till tyska Nürburgring. Orsaken var att alla teamen inte hann bygga klart. Då ändrades det till att alla skulle komma med minst en bil och visa upp i en officiell presentation. För bara någon vecka sedan sprack även den intentionen.

– Jag tycker det är dåligt om vi kunde haft tre bilar klara till Höljes att de andra inte kan ha en. Det gjorde att vi var rätt irriterade. Vi har tagit en massa extra kostnader för att vara färdiga i tid, ändrat leveranser och haft personal som jobbat mer än de skulle, säger Tommy Kristoffersson, teamchef i Arvikabaserade Volkswagenteamet KMS, där sonen Johan, fyrfaldige världsmästaren, är en av förarna.

Det föll alltså på att de andra inte är klara.

KMS ville ändå göra sin planerade presentation i Höljes, men nekades.

– Vi fick inte för de andra teamen och promotorn. De ville ha en gemensam presentation. Jag är besviken. De skulle sagt det tidigt i så fall, inte i sista sekund när vi är färdiga och de andra inte. Sen förstår jag inte heller hur de andra teamen ska få inflytande över att vi inte ska vara där.

Det är de som protesterat?

– Helt hundra procent. Det är inte uttalat, men det vet jag ju.

– Det är klart att promotorn som dragit igång och byggt upp det här projektet vill att det ska presenteras, säger Johan Kristoffersson.

– Promotorn har fått press på sig från de andra teamen, säger Tommy, som tycker att WRC Promoter skulle ha satt hårt mot hårt från början och lagt fram en kalender som alla fått rätta sig efter.

– Det har aldrig hänt att vi haft möte varje onsdag och vi teamchefer ska komma överens om nästa steg. Jag fattar inte varför det ska daltas, jag köper inte det.

– De kunde ha sagt att vi kommer köra Höljes, de som är där får poäng och de andra inte, då hade fler varit där. Det var kort om tid, men det visste vi om. Hade vi varit tvingade så hade vi haft tre bilar som gått i Höljes.

När uppvisningen inte blev av drog teamet ner på tempot lite. Arbetet pågår dock för fullt på två bilar och den tredje anländer snart.

Det är inte så mycket mer att vifta på ändå.

– Bara två veckor efter Höljes, den 18 juli, åker vi härifrån och ska till Buxtehude. Alla team ska testa där, berättar Johan.

Att bara fått visa upp en bil på hemmaplan hade varit värt mycket.

– Ett gyllene tillfälle, säger Tommy.

För att inte tala om att tävlingsköra.

– Ja, både kortsiktigt och historiskt. Att ha fått vinna första elbilstävlingen i Höljes hade varit häftigt. Det är en tidsepok som aldrig kommer tillbaka, det är nästan bara tur att man är i den åldern och fortfarande kör, säger Johan Kristoffersson.

Elbilspremiären på Nürburgring i Tyskland sker den 30–31 juli.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonKMSRallycrossRallycross-VMTommy KristofferssonVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.