Hoppa till huvudinnehållet

Digitalwell arena tar klivet upp i elitserien

Publicerad:
Lina Svensberg berättar att Digitalwell arena just nu håller på och rekryterar fem personer, men det kommer inte att räcka. ”Vi behöver fylla på med fler” säger hon.
Lina Svensberg berättar att Digitalwell arena just nu håller på och rekryterar fem personer, men det kommer inte att räcka. ”Vi behöver fylla på med fler” säger hon. Foto: Jonas Klint

Karlstad blir allt mer den ledande staden i Sverige när det gäller utveckling av digitala hälsotjänster.

I spetsen för utvecklingen står Lina Svensberg på Digitalwell arena. Hon talade nyligen inför ett FN-organ om de senaste framstegen. Men det hon gläds mest åt är att inkubatorn hon leder har fått nationell excellence-stämpel och beviljats maximalt stöd av statliga Vinnova.

– Det betyder jättemycket för oss, säger hon.

Digitalwell arena är en regional innovationsmiljö inom digital hälsa, som fick fast form 2018 när det värmländska IT-klustret Compare vann den statliga innovationsmyndigheten Vinnovas projekttävling Vinnväxt. En tioårig finansiering var då säkrad för att bygga en internationellt konkurrenskraftig satsning på att hjälpa innovativa företag att ta fram tjänster inom digital hälsa.

Compare har i det här arbetet haft starkt stöd av andra intressenter som Karlstads universitet, Region Värmland och Karlstads kommun.

Projekt som rivstartat får sex miljoner

Innovationssupport

Coronapandemin utlöste en snabb reaktion på Digitalwell arena.

– När pandemin slog till i mars 2020 lyckades vi få loss 2 miljoner kronor till en Innovationssupport. Vi smällde snabbt upp stödtjänster till bolag, och den innovationssupporten finns fortfarande. Den är lite ryggraden i mycket av det arbete vi har gjort. Vi har stöttat ett hundratal företag under två år. Redan då fanns det en idé om att bygga något slags inkubator/acceleratorprogramstruktur kring verksamheten. Det var där vi kom i kontakt med David Holm och Stefan Petersson. Vi använde dem som stödtjänstleverantörer in i innovationssupporten. Vi började prata och klickade.

Klarade testet i Silicon Valley - nu är acceleratorn i gångDe har fått unik chans att förbättra innovationsklimatet

David Holm Glad och Stefan Petersson är erfarna företagsbyggare med starka kontaktnät i både den norska och svenska innovation- och riskkapitalvärlden. Att de kom in bilden har betytt mycket för arenans möjligheter att bygga en verksamhet som ger eko både nationellt och internationellt.

Hjälpt företag

Utvecklingen sedan starten kan enkelt sammanfattas med att det man ville skulle hända, har hänt. De många projekt och samarbeten som har pågått parallellt inom ramen för Digitalwell arena har fått många konkreta resultat. Företag som har fått viktigt stöd i avgörande utvecklingsfaser är bland andra Stepler, Ineq solutions, Livskämpar AB, Preactly och Anatomia tech AB, alla med bas i Karlstad.

Stepler har fått in 10 miljoner i nytt kapitalStort genombrott för innovativt KarlstadsföretagAppen Lumeno lyser upp i mörkret på nytt

Stepler är det inkubatorföretag som har kommit längst. Företaget har över 2 miljoner användare av sin digitala stegräknare, och är etablerat i fyra länder.

Det var helt overkligt. Det var utanför min komfortgalax.
Lina Svensberg

Talade på FN-konferens

Den senaste tiden har det kommit två tydliga bevis på att Digitalwell arena väcker uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Det ena är att Lina Svensberg blev inbjuden att tala på en digital konferens med FN-forumet UNECE, som verkar för ekonomisk utveckling i Europa.

– Det var helt overkligt, säger Lina Svensberg, som ändå är van vid liknande situationer. Det här var dock utanför hennes komfortzon.

– Det var utanför min komfortgalax.

På bara fyra år har en innovationsmiljö skapats i Karlstad som nu tas upp i ett nationellt inkubatorprogram med excellence-stämpel. Lina Svensberg kan konstatera att hennes och hennes kollegors arbetssätt fungerar.
På bara fyra år har en innovationsmiljö skapats i Karlstad som nu tas upp i ett nationellt inkubatorprogram med excellence-stämpel. Lina Svensberg kan konstatera att hennes och hennes kollegors arbetssätt fungerar. Foto: Jonas Klint

Uppmärksammad metod

Anledningen till att konferensens inledningstalare från svenska Vinnova ville att Lina Svensberg skulle berätta om arbetet som utförs i Karlstad var att hon tillsammans med Vinnova har utvecklat en metod för hur offentlig sektor kan vara innovationsdrivande på ett helt nytt sätt.

– Det finns ett behov av en inkubator som förstår hur det är att göra affärer med offentlig sektor.

Det är inte samma affärslogik som i det privata näringslivet?

– Nej. Om man säljer till ett stort företag, och gör ett lyckat testprojekt, då är det inget som hindrar att företaget köper upp produkten. I offentlig sektor kan en lyckad pilot absolut leda till en direktupphandling, men förr eller senare måste det här upphandlas, och då måste det konkurrensutsättas. Man måste bjuda in andra leverantörer och det kan vara en lång period då man inte ens får ha kontakt med sin kund.

Lagen om offentlig upphandling är inte stelbent som många tror, men den tillämpas stelbent i många fall
Lina Svensberg

Lina Svensbergs metod börjar inte med att kommunen eller regionen beställer en produkt eller tjänst. I stället upphandlar man till exempel fyraveckors utvecklingskontrakt, där de konkurrerande företagen alla får sina avtal, inom upphandlingsbudgeten. Med stöd av en så kallad efterfrågeaccelerator som Lina Svensberg har utvecklat arbetar de konkurrerande företagen med tjänsten de vill leverera. I acceleratorn får företagen hjälp och stöd av olika slag, men ett efter ett sorteras de bort om beställaren inte bedömer att företaget har potential att leverera det man vill ha. Till sist finns bara den starkaste kandidaten kvar. Företagen som försvunnit längs vägen har lärt sig mycket, och de har kommunen eller regionen som referenskund i framtiden.

På det här sättet har upphandlingen använts som ett verktyg för att ta fram en produkt eller tjänst som inte fanns innan upphandlingen.

– Lagen om offentlig upphandling är inte stelbent som många tror, men den tillämpas stelbent i många fall.

Ska fungera för fler

I kvalitetssäkringsprocessen menar Lina Svensberg att det är viktigt att leverantören inte bara ska ha en tjänst för just den kunden man vill ha avtal med, utan att man är beredd att skala upp tjänsten även mot andra framtida kunder.

– Om lösningen ska fungera på marknaden och vara ekonomiskt hållbar behöver den vidareutvecklas och då måste många vara med och dela på kostnaden.

Lina Svensberg och Digitalwell arena har sitt kontor på Innovation park, Kronoparken i Karlstad.
Lina Svensberg och Digitalwell arena har sitt kontor på Innovation park, Kronoparken i Karlstad. Foto: Jonas Klint

Kommunen i framkant

Lina Svensberg säger att Karlstads kommun har varit en värdefull projektpartner. Karlstads kommun har arbetat enligt den innovationsdrivande metodiken i ett projekt där vård- och omsorgspersonal ska utbildas i hur det är att leva med till exempel demens. Med hjälp av VR-teknik utvecklad av Malmöföretaget Virotea kan personalen testa hur det är att leva med kognitiv svikt. Det kontraktet fick Virotea efter en upphandlingsprocess inspirerad av Lina Svensberg.

– Karlstad måste vara en av de mest innovationsmogna kommunerna i Sverige, och vård- och omsorgsförvaltningen är definitivt det.

– Med en hägrande lågkonjunktur, när riskkapitalet inte flödar på samma sätt som det har gjort de senaste tio åren så tror jag att trenden går mot att offentlig sektor kommer att bli en viktigare del av startupsystemet i stort.

Karlstad måste vara en av de mest innovationsmogna kommunerna i Sverige.
Lina Svensberg

Nationellt inkubatorprogram

Att Lina Svensbergs idéer ligger rätt i tiden visas av att Digitalwell govtech incubator har beviljats maximalt stöd i Vinnovas utlysning "Stöd till nystartade företag via excellenta inkubatorer" för 2023 och 2024. Karlstadsinkubatorn klarade kraven till nationella inkubatorprogrammet och får nu en så kallad excellencestämpel. De spelar nu i inkubatorernas elitserie.

– Det är helt otroligt. Vi hade målet att söka om två år, nästa programperiod, men nu får vi alltså 2 miljoner kronor redan 2023-2024. I den stora utlysningen 2024 är det mer pengar, och med det här har vi en betydligt bättre chans i den utlysningen.

Artikeltaggar

CompareDigital well venturesE-hälsaInnovationInnovation parkITKarlstadNäringslivVinnova

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.