Personalbristen inom restaurangbranschen är stor.
Måltidsprofilen Carl Jan Granqvist är djupt oroad över utvecklingen.
– Det kommer att ta år att få bukt med problemet, säger han.
Samtidigt berättar Carl Jan att han har flera utbildningsprojekt på gång.
På Saxå Bruk är det lugnt och stilla. I en av salongerna tar Carl Jan Granqvist emot.
Det är avslutningstider och senare på kvällen ska 76-åringen ha åtta gäster från Lundsbergs skola på besök.
Bordet är redan vackert dukat och kandelabrarna redo att tändas.
– Självklart blir det ett antal rätter, men kan man bara förbereda måltiden, ja klarar jag av det själv, säger han.
Samma situation har säkert ett många krögare upplevt den senaste tiden. Bristen på personal, inte minst kockar, är stor.
Carl Jan är minst sagt oroad över situationen.
– Det är sorgligt, säger han allvarligt. För många restauranger kan det bli nådastöten, särskilt nu när många redan är ”sårade” efter pandemin.
Carl Jan menar att orsaken till problematiken främst är två.
– För ett antal år sedan bestämde utbildningsminister Jan Björklund (L) att de gymnasiala kockutbildningarna inte skulle vara högskoleförberedande. Ett sorgligt beslut på många sätt. Inte minst för att många elever inte tycker att det är lockande längre, särskilt inte de som har lite större ambitioner. Antalet restauranggymnasium har minskat från 290 till cirka 130 i vårt avlånga land. Självklart slår detta fenomen mot branschen på sikt.
Den andra orsaken är självklart pandemin.
– Ett förödande slag mot hela branschen. Inte nog med att gästerna inte fick komma, personalen som tvingades sluta har i många fall fått andra jobb. Inte så konstigt, de är ju både kompetenta och sociala, säger Carl Jan.
Och fortsätter:
– De flesta av dessa medarbetare har inte till avsikt att komma tillbaka, de har fått arbeten med bättre arbetstider och lön.
Carl Jan anser att det kommer att ta branschen flera år att återhämta sig.
– På kort sikt finns det tyvärr ingen lösning, det är bara att försöka överleva och rädda det som går. Det kommer att ta tid att normalisera situationen…
Men på lite längre sikt är Carl Jan mer optimistisk.
– Branschen kommer igen, det är jag övertygad om. Frågan är hur länge det tar.
Carl Jan har i varje fall bestämt sig för att göra någonting åt saken.
På Saxå bruk tänker han satsa på avancerade utbildningar för kockar och restaurangpersonal, men också för andra som har som yrke att producera mat eller dryck i något produktionsled.
– Det blir i små klasser, men känns viktigt ändå. Senast våren 2023 ska det bli verklighet, menar han.
Det andra projektet är betydligt större.
Det handlar om att bygga upp en gymnasieutbildning i Hällefors.
Men inte vilken som helst.
– Det handlar om en satsning som Nordiska ministerrådet stöttar, det är med andra ord ett nordiskt samarbete. Det kommer att bli en internatskola med hög standard, ett elitgymnasium med elever från hela Norden. Jag är övertygad om att den kommer att locka många, det blir ett alternativ till internatskolorna i till exempel Schweiz. Temat är ”Ny nordisk mat”.
– Som bonus finns Campus Grythyttan/Örebro universitet som granne om man vill studera vidare.
Carl Jan berättar att projektet tagits väl emot av de styrande politikerna i såväl Hällefors, Filipstad och Karlskoga som i restaurangbranschens organisationer.
– Utbildningen kommer att sätta en norm för restauranggymnasierna i Norden. Förhoppningen är att utbildningen ska vara igång om fem år, vilket jag tror är fullt möjligt med rätt politisk uppbackning.
– Vi måste helt enkelt göra allt vi kan för att hjälpa restaurangbranschen på fötter igen.
Läs också:
”Yrket måste promotas mer”