Arvikatravets storsatsning: Kraftig höjning av förstapriset i jubileumsloppet

Publicerad:
Arvikatravet inleder sin säsong på söndag och har sin V64-dag den 8 juli. Foto: Mikael Solberger

I år fyller Arvikatravet 140 år och det kommer att märkas.

Allra tydligast blir det den 8 juli när förstapriset i Arvikas Jubileumslopp är 140 000 kronor.

– Jag tror att det kan bli en del spännande hästar som anmäls, säger ordföranden Andreas Slätt.

Midsommarhelgen står för dörren och traditionsenligt inleder Arvikatravet sin säsong på söndag. Det är det första av fyra tävlingstillfällen och det är ett breddtrav som man inleder med.

– Vi vet vår plats i svensk travsport och vi har våra fyra tävlingsdagar som vi vårdar så mycket som vi bara kan. Det var illa för alla när pandemin kom men jag tycker att travsporten skötte det galant och vi har lyckats att hålla igång våra partners och alla som har varit med i alla år, säger Andreas Slätt.

Wermlands Trafvarsällskap grundades 1882 och fyller därmed 140 år 2022. Det är något som banan kommer att fira och främst i samband med V64-dagen, som delas med Bergsåker, den 8 juli. Det är banans stordag som vanligt körs Arvikas Jubileumslopp den kvällen.

Dubbla förstapriset

De senaste åren har förstapriset i loppet varit 70 000 kronor, men med tanke på jubileumsåret är den prischecken dubblad till 140 000 kronor och vinnaren får endast 10 000 kronor mindre än vinnaren av en Gulddivision på lördagar.

– Det är ett specialår för oss när vi fyller 140 och då har vi försökt att tänka till lite kring sporten med till exempel den förhöjda prischecken. Vi är förväntansfulla då vi har en fin bana och vi har gjort om lite på stallbacken och publikplats som har fått uppfräschningar. Arvika är en liten säsongsbana och vi behöver publiken och att det blir en närhet till sporten och hästen, säger Slätt.

Att sporten står i centrum kommer att märkas i banprogrammet och banans kanaler för sociala medier under säsongen. Till söndagens tävlingar är 50-talsstjärnan Astrid porträtterad i programmet och under storkvällen körs Frances Maries lopp.

– Vi kommer att hylla våra två- och fyrbenta hjältar genom åren, säger Slätt.

Ringt storstallen

När man höjer förstapriset så rejält i banans största lopp så hoppas man såklart att topphästar kommer att bli anmälda.

– Vi jobbar nära med Färjestad och jag och deras sportchef Ken Karlsson har varit i kontakt med storstallen. Vi har ringt runt och pratat och sedan får vi se om dom anmäler. Jag tror att det kan bli en del spännande hästar som blir anmälda, vi har i alla fall lagt ner oss på loppet.

Arvikatravet en sommarkväll är en svårslagen plats om man gillar travsport. Sporten har dock rent generellt haft svårt att locka tillbaka publiken efter pandemin.

– Det stämmer men det är inte bara travet som har det så. Det kommer att ta ett eller två år innan vi kommer tillbaka på en normal nivå igen och det kommer att krävas ännu mer arbete för att komma dit. Vi har börjat att jobba närmare varandra på banorna i regionen. Vi har ordförandemöten en gång i månaden mellan Färjestad, Årjäng, Åmål och Arvika som är jättebra. Vi måste jobba ännu mer tillsammans och jag skulle vilja säga att regionsamarbetet aldrig har varit så bra som det är nu, avslutar Andreas Slätt.

Artikeltaggar

Andreas SlättArvika travbanaKen KarlssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare