Vindkraft i Höljes - elen går ut på det europeiska elnätet

Insändare
PUBLICERAD:
”Vinsterna av elproduktionen hamnar vanligen hos utländska bolag som oftast redovisar sina vinster i lågskatteländer”, skriver insändarskribenten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svar till ”Nordvärmlänning”, NWT 17 juni

Signaturen ”Nordvärmlänning” kommenterar vindkraftsutbyggnaden i Höljes och Ripfjället. Han/hon tycks tro på vindkraftsföretagets formulering att elen går till de boende i Malungs och Torsby kommuner.

Så är det inte. Elen går ut på det europeiska elnätet och säljs till konsumenterna i Nordeuropa. I Tyskland måste elsystemet dessutom matas med naturgas när det inte blåser. Vattenkraft och kärnkraft som reserv saknas. Det ger dyr el och stora koldioxidutsläpp.

Insändarens tilltänkta krav på ersättningar från vindkraftsbolaget verkar ironiska. Markägarna kanske får arrende med 200 000-300 000 kronor per vindkraftverk och år. Statlig ”muta” för att påverka kommunfullmäktiges tillstyrkan kan förekomma.

Vinsterna av elproduktionen hamnar vanligen hos utländska bolag som oftast redovisar sina vinster i lågskatteländer, inte till beskattning i Sverige. Kommunal skatt betalas av löntagare bosatta i kommunen och lokala enskilda firmor.

För nedmontering av vindkraftverk samt återställning av mark måste vindkraftsbolaget i förväg deponera cirka 600 000 kronor hos länsstyrelsen, totalt per vindkraftverk. Det lär inte räcka.

Hållbarheten för vindkraftverk är cirka 15-20 år. Efter femton år kanske ett nytt ägarbolag finns, utan pengar i kassan. I så fall blir det markägaren och därefter kommunen som blir skyldiga att betala för nedmontering och återställning.

LV

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.