Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska mat- och dryckföretag i fokus

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Från och med i dag och några dagar framöver kommer vi att bjuda på extra mycket mat och dryck här på nwt.se.

I samarbete med NWT:s systertidningar Filipstads tidning och Karlskoga tidning/Kuriren har vi gjort nedslag hos matentreprenörer, restaurangägare och andra som bidrar till att vi har en lokal, levande matproduktion och -kultur.

Vi har bland andra träffat Thomas Peterson, en av eldsjälarna bakom förvandlingen av Wiksfors bruk i Långserud.

Tillsammans med ett par kompanjoner har han lyft den gamla bruksmiljön från att vara en skamfläck för byn till en riktig pärla, med våffelkafé, ölbryggeri, butiker och andra företag. Många kommer dit för den vedugnsgräddade pizzan som serveras i rustika, fina lokaler som tidigare var brukets pannrum, spånlager och smedja.

Vad vore Värmland utan de här personerna som brinner för sin hembygd och håller liv i dem med sitt engagemang och hårda arbete?

Som lägger ner massor av tid, pengar och kärlek för att rädda gamla kulturbyggnader och får dem att leva upp igen med nya verksamheter? I dagens Wiksfors bruk förenas lokal industri- och matkultur på ett skönt sätt. Sväng gärna in där om ni har vägarna förbi på E 18.

Den ultimata kaffeguiden – baristan Lina Johansson guidar dig rätt i kaffedjungeln

En annan som vårdar vårt kulturarv när det gäller mat och företagande kring mat är mat- och drycknestorn Carl Jan Granqvist, som vi har träffat. Han är orolig för restaurangbranschen. Anledningen är den skriande kockbristen, som slår hårt mot restaurangnäringen efter pandemin. Men 76-årige Carl Jan är inte den som bara sitter still och ser på. Han har bestämt sig för att göra vad han kan för att komma tillrätta med kockbristen.

Carl Jan Granqvist vill starta elitgymnasium i HälleforsKöksmästaren om bristen på kockar: ”Yrket måste promotas mer”

På Saxå Bruk tänker han satsa på avancerade utbildningar för kockar och restaurangpersonal, och han planerar också att bygga upp en helt ny gymnasieutbildning i Hällefors. Det kommer att bli en internatskola med hög standard, ett elitgymnasium med elever från hela Norden, säger Carl Jan som sätter målet högt: "Jag är övertygad om att den kommer att locka många, det blir ett alternativ till internatskolorna i till exempel Schweiz."

Utan drivna entreprenörer med den typen av drömmar skulle vår värld vara betydligt tråkigare, eller hur?

Jag hoppas att ni finner både nytta och nöje i detta mat- och drycktema, där vi bland annat bjuder på vinexperten Sofia Anders bästa tips inför sommaren.

Det blir med andra ord en del om vin, och även om lokalproducerat öl och andra alkoholdrycker den närmaste tiden.

Alkoholen är inget att romantisera, och det har vi inte haft för avsikt att göra, men den är en del av vår kultur och vårt näringsliv. Och satt i det rätta sammanhanget, kring mat och trevligt umgänge, så kan man välja att se de positiva sidorna med goda drycker, och det vill vi ge inspiration till nu.

Artikeltaggar

Mat & dryckMat och dryckNäringsliv