Hoppa till huvudinnehållet

Tog sig in i kapell mitt i natten – drog igång inbrottslarm och kyrkklockorna

Publicerad:
Ruds kyrka. Foto: Lisa Olaison

Under ett nattligt intrång vid Ruds kyrkogård gick klockorna igång och väckte boende i området.

När väktare anlände sågs en misstänkt man lämna platsen.

Det var mellan 00.00 och 00.17 under natten till tisdag som boende i området fick ett udda uppvaknande, då kyrkklockorna plötsligt började ringa.

I samband med det hade även inbrottslarmet gått, vilket automatiskt tillkallade väktare, som vid ankomst kunde se en man lämna platsen.

– Han kunde inte förklara varför han var där. När väktarna gick in i kyrkan hittade man även tillhörigheter, och fick uppfattningen att mannen tagit sig in i lokalen för att sova under natten, säger Ivan Sokolowski, stationsbefäl hos polisen i Karlstad.

När kyrkans personal dök upp på morgonen för att tömma kransgården intill kapellet, upptäcktes oreda bland begravningsblommorna.

– Man hittade en del av en ljudanläggning och en mikrofonmygga som låg i en av blomstervagnarna, säger Elna Forsberg, kyrkogårdschef på Karlstad pastorat.

Elna Forsberg, kyrkogårdschef.
Elna Forsberg, kyrkogårdschef. Foto: Helena Karlsson

Utöver oredan hade ingen skada åsamkats på varken kapellet, dörren eller musiktillhörigheterna. Personen som tog sig in, verkar inte ha behövt använda våld.

– Inget har slagits sönder. Som det ser ut nu så verkar dörren vid kransgården intill kapellet inte riktigt ha varit helt stängd, med största sannolikhet är det nog så. Och i samband med att man dragit igång larmet har man nog även kommit åt knappen för kyrkklockan, säger Elna Forsberg.

Nu ska dörrarna kollas över, för att se om det är några säkerhetsåtgärder som brustit.

– Vi ska även säkerställa att ljudanläggningen funkar, eftersom vi har en begravning imorgon.

Tidpunkter för klockringningen blev såklart oläglig för de boende i området, som bryskt väcktes av det höga ljudet.

– En medarbetare vars syster som bor i närheten hade spelat in det, och det verkar ha pågått i flera minuter. Det är ju en liten speciell känsla när kyrkklockorna ringer mitt i natten...

Efter händelsen har polisen upprättat en anmälan om olaga intrång.

Artikeltaggar

Brott & blåljusOlaga intrångRuds kyrkogård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.