Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bakslag för E18: Bara en tredjedel av utbyggnaden är finansierad

Publicerad:
Sträckan Töcksfors-Bäckevarv är den sämsta på E18 i Värmland. Om ett antal år ska den byggas om till 2+1-väg, men bara 224 miljoner kronor av den beräknade byggkostnaden på cirka 750 miljoner har finansierats i den nationella infrastrukturplanen.
Sträckan Töcksfors-Bäckevarv är den sämsta på E18 i Värmland. Om ett antal år ska den byggas om till 2+1-väg, men bara 224 miljoner kronor av den beräknade byggkostnaden på cirka 750 miljoner har finansierats i den nationella infrastrukturplanen. Foto: Lars Brander

Förra veckan meddelade regeringen att det ska satsas på en utbyggnad av E18 mellan Töcksfors och Bäckevarv.

Projektet beräknas kosta 750 miljoner kronor, men nu visar det sig att det bara har avsatts 224 miljoner för det.

– Det räcker bara till en bråkdel av satsningen.

Klart: E18 byggs ut västerifrån

Det säger kommunalrådet Daniel Schützer (S) som är besviken när han på måndagen får beskedet via NWT.

Förra måndagen var det klackarna i taket i kommunhuset i Årjäng efter att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) berättat att regeringen vill inleda utbyggnaden av E18 mellan Töcksfors och Valnäs. Det gjordes i samband med att den nya nationella infrastrukturplanen för åren 2022-2033 presenterades.

Den första etappen Töcksfors-Bäckevarv på 11,6 kilometer beräknas kosta cirka 750 miljoner kronor att bygga ut till 2+1-väg med mitträcke och både Daniel Schützer och regionrådet Stina Höök (M) antog att de nödvändiga pengarna hade anslagits för att förverkliga projektet.

”Behöver stämma av”

Men så är det inte.

– Nej, i beslutet om Töcksfors-Bäckevarv har det bara avsatts 224 miljoner kronor. Därför behöver vi titta på och stämma av vad vi kan göra för de pengarna. Det är ju inte tillräckligt för att kunna genomföra hela etappen, säger Trafikverkets regiondirektör Jörgen Einarsson.

Han menar ändå att beslutet att lägga in E18-projektet ändå är en förbättring jämfört med Trafikverkets nationella remissförslag kring infrastrukturplanen då det inte fanns med alls.

Nu finns det med som en uppstart i en ombyggnad av de åtta milen vanlig landsväg som råder mellan Töcksfors och Valnäs.

Sent i perioden

– Men eftersom projektet ligger sent i planperioden, runt 2030, är det för tidigt att säga om den här första etappen kommer att påbörjas under den nuvarande planen och avslutas i den nästa, säger Jörgen Einarsson.

Kommunalrådet Daniel Schützer (S) är besviken över att bara en mindre del av E18-utbyggnaden är finansierad.
Kommunalrådet Daniel Schützer (S) är besviken över att bara en mindre del av E18-utbyggnaden är finansierad. Foto: Helena Karlsson

När Daniel Schützer får veta att etappen Töcksfors-Bäckevarv inte alls är fullfinansierad blir han besviken.

– 224 miljoner kronor räcker ju bara till en bråkdel av sträckan. Det är märkligt att man från regeringens sida lägger in ett vägprojekt i den nationella planen som inte är finansierat.

– Pengarna räcker ju bara till en knapp tredjedel av bygget. Nu måste jag kontakta infrastrukturdepartementet och höra hur de har tänkt.

”Kan tidigareläggas?”

– Vi behöver även se om det är möjligt att tidigarelägga byggstarten, få in en ombyggnad av fyrvägskorsningen vid Töcksmarks kyrka och etapp två Bäckevarv-Årjäng samt en utbyggnad vidare österut till Valnäs, säger Daniel Schützer.

Etapp två beräknas kosta 535 miljoner kronor. Från Årjäng till Valnäs är Trafikverkets plan att bygga sju stigningsfält, göra korsningsåtgärder och sätta upp viltstängsel till en kostnad av 163 miljoner kronor. Även dessa två projekt måste in i den nationella planen för att bli verklighet. Nästa uppdatering sker om fyra år.

Stina Höök (M) regionråd och regionala utvecklingsnämndens ordförande är besviken över det minskade anslaget till E18 och att det inte blir dubbelspår på Värmlandsbanan.
Stina Höök (M) regionråd och regionala utvecklingsnämndens ordförande är besviken över det minskade anslaget till E18 och att det inte blir dubbelspår på Värmlandsbanan. Foto: Helena Karlsson

Som NWT berättade i förra veckan blir det ingen satsning på dubbelspår Kil-Kristinehamn på Värmlandsbanan i den nya planen. Det var då otydligt vilka projekt som skulle genomföras överhuvudtaget på banan fram till 2033.

– Det är förstås en besvikelse att det inte blir dubbelspår precis som beskedet om det minskade anslaget till E18.

Bara planerade projekt

– Nu står det klart att det bara blir de tidigare planerade projekten på Värmlandsbanan som blir av under planperioden, bland annat byggandet av mötesstationen i Väse och ombyggnaden av Karlstads central inklusive resecentrum, säger regionrådet Stina Höök (M) som även är regionala utvecklingsnämndens ordförande.

– Samtidigt är det positivt att regeringen lyfter järnvägssträckan Stockholm-Oslo. Där ska en gemensam svensk-norsk utredning om en utbyggnad vara klar redan i höst, fortsätter hon.

Artikeltaggar

ÅrjängDaniel SchützerJörgen EinarssonStina HöökTöcksforsTomas EnerothTrafikTrafikverketValnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.