Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterskor om akuten i sommar: “Finns anledning för värmlänningar att vara oroliga”

Publicerad:
– Sök inte akut sjukvård om du inte är akut sjuk i sommar. Kommer du hit med något vardagligt så kommer du få vänta länge, säger Magnus Nylén, ledningssjuksköterska på akuten i Karlstad. På bilden: Malin Persdotter, Johanna Johansson, och Magnus Nylén.
– Sök inte akut sjukvård om du inte är akut sjuk i sommar. Kommer du hit med något vardagligt så kommer du få vänta länge, säger Magnus Nylén, ledningssjuksköterska på akuten i Karlstad. På bilden: Malin Persdotter, Johanna Johansson, och Magnus Nylén. Foto: Veronica Alvarez

Tre sjuksköterskor på akuten ställer sig bakom de 32 läkarna som larmat om vården i sommar.

Läget är så allvarligt att värmlänningar riskerar att dö.

På akuten kommer man inte hinna hantera svårt sjuka patienter.

– Det kommer bli hysteriskt långa väntetider för alla som söker hit, säger Magnus Nylén, ledningssjuksköterska på akuten i Karlstad.

Nyligen larmade 32 specialistläkare på Centralsjukhuset i Karlstad om att patientsäkerheten kommer vara så låg i sommar att värmlänningar riskerar att dö.

Orsaken är att vården drar ned på vårdplatser för att kunna ge personalen sommarledighet.

Nu stämmer flera sjuksköterskor på akutmottagningen i Karlstad in i läkarnas bild av verkligheten.

– Vi vill understryka bilden från Jakob Skov, Charis Karakosta, och de andra läkarna. Vi håller med dem till 100 procent, säger Magnus Nylén.

– Vi har alltid kunnat ta hand om de svårast sjuka, men den här sommaren kommer vi inte ens kunna hantera dem, säger Malin Persdotter, ledningssjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

På akuten går man i sommar från att vara åtta till fem sjuksköterskor, plus en ledningssjuksköterska.

– Det här måste man verkligen se över nu för det här är ett jätteallvarligt läge, säger Johanna Johansson, sjuksköterska med elva års erfarenhet från akuten.

Marianne Utterdahl (SiV) sade till NWT att värmlänningar inte ska vara oroliga för att söka vård i sommar.

Det håller inte sjuksköterskorna med om.

– Jag har jobbat sedan 1998 och jag har aldrig sett en sån här situation någon sommar tidigare. Jag tycker det finns anledning för värmlänningar att vara oroliga i år, säger Magnus Nylén.

Så ni håller med om att det finns en förhöjd risk att människor kan dö i sommar på grund av det här?

– O ja, säger Johanna Johansson.

Hon får medhåll från kollegorna.

– Vi vet att risken för vårdskador ökar jättemycket när de gamla sköra patienterna ligger på våra akuten-britsar som inte är gjorda för att ligga på speciellt länge, säger Magnus Nylén.

Får vänta på smärtlindring

På akutmottagningen har man börjat göra sig i ordning för att väntetiderna kommer bli långa.

– De har börjat beställa in pannkakor, pajer och yoghurt för att vi ska kunna tillse patienterna mat. Man tar höjd för att patienter kommer vara kvar här i dygn, säger Magnus Nylén.

– Alla som kommer in och är ortopedpatienter kommer inte få träffa någon sjuksköterska. Istället blir det en undersköterska och doktorn till slut, säger Malin Persdotter.

Vad finns det för risker med det?

– De kommer inte få någon smärtlindring i tid, om inte ledningssköterskan har möjlighet. De kommer inte få någon triagering som bestämmer hur snabbt de ska träffa doktorn. De kommer inte ha någon som är ansvariga för dem.

Så läkaren kommer få höfta lite om vilken ortopedpatient som är mest akut?

– Ja, eller i samråd med undersköterskan.

Undantaget är barn som söker vård med ortopediska problem, de kommer under sommaren behandlas på barnakuten, enligt sjuksköterskorna.

Politiker måste agera

På kort sikt vill sjuksköterskorna att Region Värmland tar in hyrsjuksköterskor från bemanningsföretag.

– Men våra chefer får nej på det, säger Magnus Nylén.

Patienter kommer dö. Så enkelt är det.
Johanna Johansson, sjuksköterska på akuten

Malin Persdotter argumenterar för att det är den enda kortsiktiga lösningen för att klara sommaren. Och för att få till en balans i verksamheten och bryta en ond cirkel i bemanningen.

Vad tycker ni om Marianne Utterdahls uttalande?

– Jag är så trött på sådana uttalanden. Det är tråkigt att politikerna inte kommer och pratar med oss. De kan bara uttala sig om att patientsäkerheten inte är hotad. Men det är klart att den är, utifrån de här förutsättningarna, säger Johanna och fortsätter:

– Vi kan inte garantera patientsäkerhet i år. Det är som Jakob Skov sade, patienter kommer dö. Så enkelt är det.

De 32 läkarna sågar politikerns svar: “Vår verklighet är inte densamma”Marianne Utterdahl efter larmet: ”Värmlänningarna ska inte behöva vara oroliga”Specialistläkare på CSK slår larm: ”Risken för undvikbara dödsfall är uppenbar”

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadSjuksköterskaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.