Hoppa till huvudinnehållet

Semesterträning i Karlstad för tidigare FBK-spelare: ”Jättego grupp”

Publicerad:
Linus Fröberg i full gång med en variant av marklyft. Inte långt efter det var det Stefan Stéens tur, som passade på att vila mellan övningarna. Foto: Rasmus Isaksson

De europeiska ligorna har sedan länge avgjorts och under sommaren är det många värmländska spelare som väljer att komma hem. NWT tog ett snack med några av dem, som tränar ihop i Karlstad tills klubblagen kallar.

– Det blir väl inte så mycket semester man tar när man tränar på under sommaren. säger Oskar Steen.

Linus Fröberg, Luleå HF

Hur har säsongen i Luleå varit?

– Helt okej. Jag hade lite större förhoppningar på mig själv när jag kom dit. Men helt okej med rum för utveckling.

Hur är det att vara tillbaka i Karlstad under sommaren?

– Det är skönt att få bo hemma i huset och ha det gött. Det känns jättekul att vara här, just där jag vill vara på sommaren. Det är hemma, familj och vänner är nära och när man som jag har varit borta större delen av alla vintrar är det skönt att ha något att se fram emot på sommaren också.

Vad händer på semestern?

– Inte mycket. Det blir att träna och försöka få ordning så mycket som möjligt på huset. Förhoppningsvis kanske vi får tid till en weekend till varmare breddgrader också.

Någon tanke om vart du skulle vilja åka?

– Nej, men jag är ett stort fan av Barcelona. Jag gillar den staden, så det kanske blir något sådant.

När åker du tillbaka till Luleå?

– I slutet av juli. Sen ska jag dit i tre dagar efter midsommar har jag tänkt.

Boston Bruins Oskar Steen är hemma i Karlstad igen efter säsongen i Nordamerika.
Boston Bruins Oskar Steen är hemma i Karlstad igen efter säsongen i Nordamerika. Foto: Rasmus Isaksson

Oskar Steen, Boston Bruins

Hur har säsongen varit?

– Jättebra tycker jag. Utvecklande och kul att få göra så pass många NHL-matcher.

Vad tar du framför allt med dig från den?

– Nu var det min första fulla säsong. Den första var det Covid och den andra blev nedkortad, så jag tar med mig att jag har fått lära mig att spela en full säsong. Det är väldigt många matcher.

Hur är det att spela just i Boston?

– Det är häftigt. Jag tror att de har haft slutsålt i hur många år som helst i rad, så det är alltid mycket folk och det är ett så sjukt stort intresse. Det är verkligen en häftig hockeystad och allmän sportstad med alla lag som spelar där.

Hur känns det att vara tillbaka i Karlstad?

– Väldigt skönt att komma hem till familj och vänner. Sen är det speciellt skönt att vara här under sommaren och träna på bra.

Vad är det bästa med Karlstad på sommaren?

– Det är solen och vattnet.

Vad händer på semestern?

– Jag tränar framför allt, sen blir det väl inte så mycket semester när man tränar på, men man åker väl lite båt och solar.

När åker du tillbaka till Boston?

– Jag har inte fått något datum än, men jag skulle tippa på slutet av augusti. Så det är det jag tränar och laddar inför.

Gustaf Thorell, sittandes bredvid Jesper Norbäck, kommer att spela med brorsan Erik nästa säsong i Prag.
Gustaf Thorell, sittandes bredvid Jesper Norbäck, kommer att spela med brorsan Erik nästa säsong i Prag. Foto: Mikael Solberger

Gustaf Thorell, HC Sparta Praha

Hur har säsongen varit?

– Bra, det har varit roligt och lärorikt. Det var en ny upplevelse för mig att testa på att åka utomlands och spela i ett land jag kanske inte har så jättestor koll på. Men roligt och häftigt.

Sen ska du vara kvar i Tjeckien nästa säsong, men i ett nytt lag?

– Ja, jag har bytt till Prag (från HC Plzen) så det ska bli roligt.

Då blir det i huvudstaden också.

– Ja, vi bodde inte så långt från Prag, Plzen ligger 45 minuter därifrån och Erik (Thorell, bror till Gustaf) spelar där så det blev att man åkte och hälsade på en del. Men det ska bli roligt, det är en häftig stad.

Då spelar ni båda i samma lag igen nästa säsong, hur känns det?

– Det ska bli roligt. Det fanns lite om och men ifall han skulle röra sig mot en annan liga eftersom han hade ett jättebra år. Men till slut blev han kvar, så det är kul för mig att få spela med honom igen.

Hur känns det att vara tillbaka i Karlstad igen?

– Det är skönt, både jag och min sambos familj är här och de flesta av vännerna också, så det är härligt. Sen har jag lite jobb också. Det funkar jättebra, jag kan åka hit och träna och sedan åka och jobba. Det är en bra miljö för mig och jättekul.

Vad är det bästa med Karlstad på sommaren?

– Det är egentligen bara det man är van vid. Solen och vattnet. Närheten till vatten saknar man i Tjeckien, det haglar inte av sjöar där. Här kan man sitta vid Vänern på helgen och bara ta det lugnt.

Vad händer på semestern?

– Det blir inte så mycket semester, haha. Men det är två bröllop kvar innan jag åker tillbaka om en månad. Två bröllop och midsommar, så det är en hel del att göra. Och jobb däremellan, så det kommer att gå fort tror jag.

Bröllop väntar för Stefan Stéen under sommaren, innan han åker tillbaka till Österrike och Vienna Capitals.
Bröllop väntar för Stefan Stéen under sommaren, innan han åker tillbaka till Österrike och Vienna Capitals. Foto: Rasmus Isaksson

Stefan Stéen, Vienna Capitals

Hur har säsongen varit?

– Bra, mycket nytt och mycket som hände. Jag spelade i tre lag (Vienna Capitals, Vienna Capitals Silver och Heilbronner Falken), sen var tanken att det skulle vara två så det var inte så chockerande. Sen gick det bra och det var andra klubbar som ryckte i mig och till slut blev det att man fick testa något annat också. Det var roligt med både Österrike och Tyskland.

Du flyttade till Tyskland mot slutet av säsongen, hur kom det sig?

– Det är en lång historia, men till slut blev det så att en annan fick spela mer slutspel då. Det var så sjukt, jag kom in när det bara var en vecka kvar till slutspelet. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men de hade förlängt sitt transferfönster i Tyskland på grund av OS. Öppningen kom, frågan kom och jag kände ”why not?”.

Hur känns det att vara tillbaka i Karlstad?

– Det är skönt och kul. Vi är en jättego grupp som tränar tillsammans och sen är det allmänt skönt att vara nära släkt och polare givetvis. Jag väntar bara på att sommarvädret ska komma lite mer!

Idag har det väl varit bra i alla fall, med strålande sol?

– Idag är det gött, då få man gå ut och njuta!

Vad är det bästa med Karlstad på sommaren?

– Vänern, att man har vattnet överallt. Även älven, men just att få åka ut på Vänern... Jag har båt så det är skönt att komma ut dit och slappna av och bara njuta lite.

Hur många båtturer per sommar blir det?

– Det blir en del men som sagt nu har det inte varit så många hittills, haha. Igår var jag ute iallafall, sen får vi se.

Är det bara båtturer semestern är fylld med?

– Bröllop för egen del är inplanerat också, så det är en hel del planering. Det har gått en hel del tid åt det men det är mycket kvar ännu, så de sista två veckorna nu blir det slutspurt.

När åker du tillbaka till Österrike, för du ska tillbaka till Vienna Capitals igen?

– Det ska bli väldigt kul. Jag och, snart, frun då trivdes väldigt bra där. Jag åker sista helgen i juli. Första augusti drar vi igång så det är skönt att vara där någon dag innan.

Artikeltaggar

Gustaf ThorellIshockeyKarlstadLinus FröbergOskar SteenStefan Stéen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.