Hoppa till huvudinnehållet

Regionen riskerar drygt en miljon i böter: ”Att de konkurrensutsätts är viktigt”

Publicerad:
Konkurrensverket anser att presentkortet från region Värmland inte har upphandlats på rätt sätt. Foto: Christine Olsson/TT

Det var i fjol som Region Värmland köpte in presentkort som gåvor till sin personal, utan att annonsera om upphandling.

Konkurrensverket yrkar nu att regionen ska betala knappt 1,3 miljoner kronor i böter.

Personalen på Region Värmland fick förra året ett presentkort med ett värde av 2 000 kronor. Vilket innebär att totalsumman på gåvan uppgår till drygt 18 miljoner kronor.

I slutet av augusti 2021 slöt regionen därför avtal med sju olika leverantörer. Avtalen annonserades inte enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverket anser att upphandlingen skulle ha föregåtts av annonsering enligt upphandlingsreglerna.

– Även inköp av gåvokort ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Att de konkurrensutsätts är viktigt för att ge fler leverantörer möjligheter att leverera till offentlig sektor, skriver Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten, i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Region Värmland ska betala 1 290 000 kronor i böter för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

I en tidigare intervju med NWT säger Klara Thorngren, föredragande jurist på Konkurrensverket, att en dom i ärendet kan ge vägledning kring andra upphandlingar:

– Ärendet prioriterades på prioriteringsgrund allmänpreventivt, eftersom det fanns indikationer om att det kunde röra sig om otillåten direktupphandling och mot bakgrund av att ärendet eventuellt skulle kunna ge vägledning kring frågan om hur värdet av en upphandling ska beräknas.

Artikeltaggar

BöterFörvaltningsrättenKarlstadKonkurrensverketNWTRegion VärmlandSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.