Maktskifte i Karlstads kommun?

Publicerad:
Vilka får styra här? Foto: Håkan Strandman

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Precis som i opinionsmätningen för Region Värmland pekar den väljarundersökning som NWT låtit Novus göra på att det blir ett maktskifte i Karlstads kommun efter valet i höst. Efter tolv års blågrönt styre kommer Socialdemokraterna att kunna ta över.

Därmed skulle Alexander Torin (M) inte kunna ta över som kommunstyrelsens ordförande efter Per-Samuel Nisser (M), trots att det gått bra för Moderaterna i mätningen – en ökning från 19,5 procent till 24,7 procent. Det är de andra partierna i den styrande koalitionen som det går sämre för.

Liberalerna skulle åka ur och Miljöpartiet halvera sina mandat. Samtidigt ökar Socialdemokraterna kraftigt och får 37,5 procent, och även Vänsterpartiet ökar. Nedslående för de blågröna och de borgerliga förstås, men egentligen inte så konstigt när man betänker att de styrt i tre mandatperioder.

Linda Larsson (S) säger förstås att det är ett trött styre och det kan delvis stämma, men det har nog mer att göra med att alla som styr så pass länge i väljarnas ögon kommer att kännas trötta. Åtminstone så kommer det att finnas ett naturligt förändringstryck. De blågröna har även fått göra en del mindre lyckade kompromisser, framförallt med Miljöpartiet, för att få det hela att fungera.

Socialdemokraterna har annars försökt profilera sig som motvallspartiet, de som säger nej till de flesta nya initiativ för att utveckla Karlstad bara för att ha några skillnader att peka på. Men även Larsson får erkänna att mycket av siffrorna är en konsekvens av att det går bra för S på riksplanet sedan Magdalena Andersson (S) tog över som statsminister, och att oron i omvärlden gör att folk sluter upp bakom den sittande S-regeringen.

Det är dock långt kvar till valet och mycket kan hända. Storleken på underlaget utgör också en osäkerhetsfaktor, liksom att den senaste tidens uppgång för L i nationella mätningar inte kommit med. Likväl blir det en tankeställare för de blågröna inför valrörelsen.

Andra faktorer som påverkar den tänkta mandatfördelningen i kommunfullmäktige är att Sverigedemokraterna får ett uselt resultat – minus 4,6 procentenheter till bara 6 procent. Det är helt självförvållat genom all den turbulens som förekommit i SD Karlstad, med byte av gruppledare flera gånger och företrädare som hoppat av eller uteslutits.

Karlstadpartiet håller också på att försvinna och får bara 1,2 procent och skulle därmed åka ur. De var ju ett enfrågeparti vars profilfråga om nej till en Muminpark på Skutberget är avförd från dagordningen, och de har haft svårt att hitta några nya. Även det partiet har dragits med turbulens och avhopp.

Rent matematiskt har S ett guldläge om de skulle ta över med de här siffrorna. De kan antingen liera sig med Vänsterpartiet för att få majoritet, vilket vore det logiska. Men de skulle också kunna söka samarbete med Miljöpartiet och Centern för att få majoritet, och inget av dessa partier avvisar den tanken.

Ett något annorlunda valresultat vore en majoritet med de blågröna med SD, men det ter sig mer osannolikt som underlag för att styra kommunen även om Torin öppnat för att söka stöd från det hållet (eller mer rättvisande är att han sagt att han kan tänka sig ta stöd av alla partier för att få igenom sin politik). Men det skulle C, L och MP säga nej till. Det skulle också kunna få dessa partier att gå med S istället.

MP har dock behandlats styvmoderligt av S under många mandatperioder, och försvagade C och L skulle kanske inte trivas så bra tillsammans med ett stort och maktfullkomligt S. De S-takterna sitter alltjämt i det partiet.

Fotnot: I en tidigare version stod det att KD förlorar ett mandat. Det gör de inte.

Artikeltaggar

Alexander TorinCenterpartietKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKristdemokraternaLedareLiberalernaLinda LarssonMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaMuminNovusNWTPer-Samuel NisserSkutbergetSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Läs vidare