Kristoffersson försöker stoppa nya formatet i VM: ”Ingen fattade något”

Publicerad:
Johan och Tommy Kristoffersson är båda kritiska till att tävlingsformatet för rallycross-VM görs om, samtidigt som elbilar ska införas i huvudklassen. Foto: Joachim Lagercrantz

Kristofferssonteamet, KMS, försöker stoppa det nya tävlingsformatet i rallycross-VM, förhoppningsvis redan i Höljes.

– Jag hade ett långt samtal med promotorn, säger teamchefen Tommy Kristoffersson, som ska ta upp saken igen under ett möte på onsdagen.

Ingen presentation av elbilar i Höljes: ”Jag är besviken”

Det mångåriga systemet med fyra poänggivande tidskval, följt av dito semifinaler och final är skrotat i alla klasserna i VM-cirkusen till den här säsongen, då huvudklassen blir elektrisk.

Nu gäller tre heat, ett så kallat progressionheat med nya chanser att ta semifinalplats, semifinaler och final. Fem bilar startar genomgående på ett led och det delas bara ut poäng i finalen.

– De har gjort om för att det ska bli lättare att förstå, säger Johan Kristoffersson och skrattar rått.

Formatet liknar amerikanska Nitro rallycross, som hade säsongens första europeiska gästspel av tre på Engelska Lydden Hill gångna helgen.

– Jag tittade på Nitro och tyckte det var så komplicerat, för kommersialiserat och för lite fokus på det sportsliga, för mycket show. De hade de bästa kommentatorerna och inte ens de lyckades skapa någon nerv, säger Tommy Kristoffersson.

Förfarandet användes även direkt i VM-tjuvstarten med EM-klasserna i Ungern den 21–22 maj.

– Jag tror det var bra att de fick testa, för det tog hus i helvete, ingen fattade något, inte ens kommentatorerna. Jag tror det är lättare för oss nu med det som facit. Alla som såg också Nitro hade samma uppfattning, säger Tommy.

Inte lyssnat

Både far och son Kristoffersson gillade det gamla systemet och är kritiska till nya, som promotorn, WRC Promoter, samma som i rally-VM, infört för att göra mästerskapet mer intressant för publik, tv och sponsorer. Internationella bilsportförbundet, FIA, har godkänt nyordningen.

– Promotorn har lagt fram alternativ hur de kan förbättra och vi har sagt nej. Det gamla är det bästa. Nu kommer de tycka att de kommunicerat med oss och alla teamen har kommit överens. Nej, det har vi inte. De har ställt frågan och inte lyssnat, säger Johan.

Han är även väldigt tveksam till att det bara utdelas poäng i finalen.

– Det speglar inte lika bra hur någon presterat under hela helgen. Då är det kanske bättre att spara däck och komma som gubben i lådan i slutet.

Ett argument till förändringen är att den som vinner finalen alltid ska ta flest poäng i tävlingen.

– Det kan bara vara ett problem i första tävlingen. Jag försökte förklara att om du bara kan ta poäng i finalen har du inte råd att ta några risker. Blir du diskad i finalen får du sju poäng istället för 18, kommer köra ännu mer konservativt och det blir ännu tråkigare att titta på.

Om räkningen översätts till fjolårets slutställning skulle det inte gynna regerande mästaren.

– Då hade Timmy Hansen vunnit VM, Kevin varit tvåa, Grönholm trea och jag fyra.

"De har ställt frågan och inte lyssnat”, säger Johan Kristoffersson om promotorn.
"De har ställt frågan och inte lyssnat”, säger Johan Kristoffersson om promotorn. Foto: Joachim Lagercrantz

Ytterligare en nyhet är att alternativspåret inte får tas direkt på första varvet om det är i första svängen, vilket det inte är i Höljes, men till exempel norska Hell och Portugal.

– Promotorn vill väl, men förstår inte sitt eget bästa. Gamla systemet är en utkomst av att många med väldigt mycket rutin har finjusterat och gjort små ändringar hela tiden, i 20 år, säger Tommy.

Tar upp på möte

Han håller med om att något behöver göras för att popularisera sporten, men att allt inte bör ske på en gång, kanske senare i år eller 2023.

– Rallycrossen är väldigt speciell, de som är fans är gammaldags och livrädda för all ändring, därför tror jag att de inte ska ändra mer än nödvändigt nu. Låt de som följt sporten känna igen sig. Det blir nog mycket nytt i och med att det blir el och kommer nytt team när Volvo ska ut och tävla, säger Tommy, som framfört sin åsikt till promotorn och kolleger.

– Jag pratade med Jussi Pinomäki som är Grönholms teamchef och vi har exakt samma uppfattning och kommer ta upp det på mötet i morgon (onsdag). Vi kommer rekommendera att de går tillbaka till det gamla systemet nu först.

Sedan nästan ett år tillbaka har VM-teamen och promotorn digitalt möte varje onsdag.

En förändring både Tommy och Johan däremot tycker om och gör det mer rättvist är att lottningen för att bestämma startordning i första heatet bytts mot en så kallad shootout, ett tidskval från stående start i ett varv på sista träningspasset. Förarna får utifrån det välja startposition.

– Det tycker jag är jävligt smart, säger Tommy.

– Det sa vi 2017 och 2018 att enda sättet att förbättra är att ha en shootout, det ville alla toppförarna men inte de i botten, säger Johan.

– Om du inte är med i toppen är det bättre ju mer konstigt och komplicerat det blir, då kan det ändå studsa rätt någon gång. Om du har en hög lägstanivå vill du att det ska vara så rättvist som möjligt, säger Johan.

En annan positiv sak som är på gång är att förbättra omkörningsmöjligheterna genom att bygga om banorna.

– Vi får lägga fokus på det som kan bli bättre, inte ändra sånt som funkar som det är, säger Tommy.

Kan ni få gehör?

– Ja, det tror jag nog kanske. Det som krävs är att alla går ihop lite hårdare. Nu har vi bara väckt frågan, men om vi står enade. Vi kommer framföra våra förslag på mötet i och vi är fler i gruppen som tycker likadant.

Tror du det går att få ändring redan till Höljes?

– Ja, det tror jag, jag kommer pusha för det.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonKMSRallycrossRallycross-VMTommy KristofferssonVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare