Kaos, kriminalitet och droger på vårdboenden för unga – nu tvingas de stänga

Publicerad:
Lovisebergsvägen 8 i Hagfors, där Tutemos träningsboende ligger. Foto: Joachim Lagercrantz

Kriminalitet, missbruk av droger, alkohol, slagsmål och skadegörelse – och en personal med bristande kompetens.

Nu tvingas Tranebergs elevhem och Tutemos träningsboende i Hagfors att stänga, detta efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

– Att tillfälligt stänga en verksamhet är IVO:s skarpaste åtgärd och mot den bakgrunden är det här mycket allvarligt, säger Adam Alfredsson, presschef på IVO.

Tranebergs elevhem och Tutemo träningsboende är barn- och ungdomsboenden för personer med autismspektrumtillstånd i åldrarna 15-23 år. Tillsammans har man plats för 18 personer. Det är bolaget Nytida Autismkonsult som ansvarar för båda verksamheterna.

Nu har IVO beslutat att tillfälligt förbjuda båda verksamheterna, då man fått allvarliga uppgifter som rör ungdomarnas trygghet och säkerhet.

Fyra personer som bor på Traneberg och Tutemo har återkommande gånger använt narkotiska preparat och/eller alkohol, uppgifter som IVO fått bekräftat från flera källor. Dessa personer har också varit involverade i kriminalitet. Detta har gjort att det varit oroligt och turbulent på de båda boendena och att polis därför har fått tillkallats vid flera tillfällen, senast den 10 juni.

Polis misshandlad under tumult på ungdomshem – nu utreds boendet

Misstänkt överdos

Påverkade personer har slagits, utfört skadegörelse, anlagt bränder och bland annat sålt narkotika.

En ungdom har fått föras till sjukhus efter en misstänkt överdos.

Polisen har också hittat en cannabisplanta i en ungdoms lägenhet på boendet. Samt kniv och en soft-air gun.

Drogpåverkade ungdomar ska också ha befunnit sig i de allmänna utrymmena, vilket lett till att andra ungdomar på boendet känt sig rädda och otrygga. Ungdomarna har också dragits med i våld och konflikter då andra drogpåverkade personer har besökt boendena.

”Mycket allvarligt”

En som arbetar i verksamheten har berättat för IVO om att kända ”droghandlare” befinner sig i ett av boendena.

IVO menar att detta medför en fara för ungdomarnas liv, hälsa och personliga säkerhet.

– Att tillfälligt stänga en verksamhet är IVO:s skarpaste åtgärd och mot den bakgrunden är det här mycket allvarligt, säger Adam Alfredsson, presschef på IVO.

IVO riktar kritik både mot personalen och bolaget i sitt beslut och skriver:

”...Vidare framgår av uppgifterna att personalen sannolikt saknar kompetens att möta dessa ungdomars behov men också andra ungdomars specifika behov utifrån deras funktionsnedsättning. Dessutom förefaller det som om bolaget inte följer de tillstånd som finns att bedriva verksamheterna.”

Inga rapporter

IVO skriver också att det förekommer uppgifter om att personalen i verksamheterna uppmanats att inte rapportera enskilda incidenter där droger förekommit till ansvariga nämnder.

De flesta av de ansvariga nämnderna i kommunen har därför inte känt till situationen på de båda boendena.

Trots att man på boendet menar att socialtjänst och föräldrar redan känner till droganvändandet och att man därför inte behövt rapportera händelser.

När NWT söker verksamhetschef för de båda boendena i Hagfors, Karin Johansson, hänvisar hon till regionchefen.

– Jag svarar inte på några frågor, det är den rutinen och policyn som vi har, säger hon.

När NWT når regionchef Carl-Johan Egeman är han precis på väg in till ett extrainsatt möte och ber om att få svara via e-post.

– Jag måste samla mig, det har varit en hektisk dag, säger han.

Två timmar senare återkommer han. Men han svarar inte på frågorna utan skriver istället:

”Underlaget från IVO kommer med post till oss, så vet inte om vi tagit del av all information ännu. Men vi tar alltid IVO:s kritik på största allvar och har redan börjat en snabbutredning utifrån den information vi har i nuläget. Uppföljningen blir viktigt så vi kan följa upp synpunkterna ordentligt.”

Nytida Autismkonsult AB får till och med den 3 juli på sig att avsluta insatserna eller skriva ut de som bor på Tranebergs elevhem och Tutemo träningsboende, detta enligt IVOs beslut.

Bolaget har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet via förvaltningsrätten i Karlstad.

Artikeltaggar

AutismBrott & blåljusHagforsIvoNarkotikaPolisenUngdomarVåld

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare