Hoppa till huvudinnehållet

Drabbad företagare kritiserar ministerns utspel: ”Urbota dumt uttalande”

Publicerad:
Justitieminister Morgan Johanssons uttalande om dieselstölderna ledde till stark kritik från flera håll.
Justitieminister Morgan Johanssons uttalande om dieselstölderna ledde till stark kritik från flera håll. Foto: Tommy Andersson

Flera företagare är starkt kritiska mot justitieministerns uttalande gällande det ökade antalet dieselstölder i landet.

– Vi kan ju inte ständigt bevaka våra maskiner, säger företagaren Micael Larsson som drabbats av sju dieselstölder på en månad.

Antalet dieselstölder har ökat kraftigt den senaste tiden, rapporterar Sveriges Radio. Så här kommenterade justitieminister Morgan Johansson nyheten i P4 Jönköping i måndags:

– De här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem.

En som reagerade starkt på uttalandet är Micael Larsson som driver skogsskötselföretaget Team jord & skog i Ölme.

– Ja, det var väl ett urbota dumt uttalande. Vi kan ju inte ständigt bevaka våra maskiner som står i skogen. Jag kan inte heller transportera dem till min verkstad varje kväll i ett tiotal mil, det är ekonomiskt omöjligt.

Vad gör ni för att minska risken för dieselstölder?

– Vi har larm men det bryr sig inte proffsen om. Vi tankar aldrig maskinerna på kvällarna i skogen utan låter dem stå så tomma som möjligt. Men ibland är det oundvikligt att det blir kvar bränsle över natten ändå.

Micael Larssons företag Team jord & skog förbrukar många liter bränsle om dagen.
Micael Larssons företag Team jord & skog förbrukar många liter bränsle om dagen. Foto: Privat

När dieselpriset låg på rekordnivåer i mars, med ett literpris på över 28 kronor, drabbades Micael Larsson av sju dieselstölder på en månad. Det motsvarade ungefär 25 000 kronor, enligt honom själv.

Vad skulle hjälpa mot dieselstölderna, enligt dig?

– Det skulle i så fall vara om reglerna kring kameraövervakning skulle underlättas. Eller att vi i branschen skulle få köra på färgad, lågskattad diesel istället för den högskattade som vi kör på nu. Eftersom den dieseln är mycket billigare och i annan färg så hade den nog inte varit lika åtråvärd och lätt att sälja på den svarta marknaden.

”Häpnadsväckande”

Kritiken av justitieministerns uttalande delas också av flera organisationer.

– Åtta av tio företag har fått ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder. Kommentaren från Morgan Johansson om att företagen behöver göra mer för att skydda sig är häpnadsväckande, skriver Eva Cooper, regionchef på Företagarna Mellansverige, i ett mejl till NWT.

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även Sveriges Åkeriföretag är upprörda över justitieministerns uttalande.

– Morgan Johanssons uttalande är under all kritik och visar tydligt hur lite kunskap han har om åkerinäringen, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFöretagarnaMorgan JohanssonÖlmePolitikSveriges ÅkeriföretagVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.