Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s opererade talangback med i JVM-truppen: ”Det går framåt”

Publicerad:
Joel Nyström var ett av namnen som tog plats i truppen i den uppskjutna JVM-turneringen, här under vinterns matcher. Foto: JOEL MARKLUND

Det blir tre värmländska inslag i den nyuttagna JVM-truppen. Färjestads talangfulla försvarare Joel Nyström är ett av namnen, trots den fotoperation han nyligen genomfört.

– Jag hoppas att jag kan bli frisk tills det, säger han.

Förutom Nyström tar även Åke Stakkestad från BIK Karlskoga och Leo Lööf från finska Ilves, med bakgrund i Färjestad, varsin plats. Alla spelarna var även med i den truppen som inledde JVM under vintern.

BIK Karlskogas Åke Stakkestad tog återigen en plats i JVM-truppen som ska åka till Edmonton, Kanada.
BIK Karlskogas Åke Stakkestad tog återigen en plats i JVM-truppen som ska åka till Edmonton, Kanada. Foto: AXEL BOBERG

Det meddelade förbundskapten Tomas Montén på en pressträff under tisdagen.

Truppen är preliminär och kan komma att ändras både med namn som kan tillkomma och försvinna. Stjärnor som Lukas Raymond och Alexander Holtz saknas i uttagningen.

– Det blir svårt att få med spelare som hör till NHL-klubbar då det krockar med försäsong där borta, säger Tomas Montén.

Turneringen är flyttad från årsskiftet då den brukar spelas, och avgörs nu mellan 9 och 20 augusti.

Anledningen till flytten var det covid-utbrott som drabbade flera trupper under ordinarie turnering.

– Startsträckan blir lite längre när det är mitt i den ordinarie försäsongen, och allt kanske inte sitter spelmässigt direkt. Samtidigt är spelarna 7 månader äldre vilket kan leda till bättre kvalitet på spelet, säger Montén om hur det nya datumet påverkar.

Om Joel Nyströms nyligen genomförda fotoperation och rehab säger Montén att det är en dialog man har med både Joel och Färjestad.

– Det finns en plan för Joels rehab, och det finns en osäkerhet. Samtidigt sade jag till honom att jag vill ta ut honom och att han hör hemma i det här laget.

– Det är en duktig spelare som ska med igen, även om vi är medvetna om att det kan funka, men att det också kan ändras sent om rehaben inte ger resultat.

Så här säger Nyström själv om läkningen:

– Det går framåt, jag hoppas att jag kan bli frisk till JVM.

– De vet om att det är oklart med läkningen och jag får invänta och ge ett definitivt besked senare. Jag vet inte exakt hur det kommer att kännas när jag stoppar ned fötterna i skridskorna.

Men än så länge är det ett tag kvar innan han är redo att spela match igen.

– Det finns ingen direkt plan, jag tränar på med det jag kan. Sen får vi se när det är läge att testa med skridskor. Just nu går jag runt i tofflor, så det är en bit kvar, säger Joel Nyström.

JVM-truppen

Här är hela truppen

Den preliminära truppen nedan innehåller 23 namn. Det är tillåtet att ta ut 25 spelare till den slutgiltiga JVM-truppen.

MÅLVAKTER

1. Jesper Wallstedt

30. Calle Clang

35. Carl Lindbom

BACKAR

3. Helge Grans

4. Emil Andrae

5. Mattias Hävelid

6. Måns Forsfjäll

7. Simon Edvinsson

8. Leo Lööf

22. William Wallinder

26. Joel Nyström

FORWARDS

9. Daniel Ljungman

11. Fabian Lysell

15. Åke Stakkestad

17. William Eklund

18. Linus Sjödin

19. Victor Stjernborg

20. Albert Sjöberg

23. Isak Rosén

24. Jonathan Lekkerimäki

27. Theodor Niederbach

28. Oskar Magnusson

29. Daniel Torgersson

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmJVM ishockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.