Hoppa till huvudinnehållet

Efter avslagen från länsstyrelsen – ekonomiskt tufft för fiskeföreningarna

Publicerad:
Länsstyrelsen i Värmland är nu mer restriktiva i sina bedömningar än vad de har varit tidigare år.
Länsstyrelsen i Värmland är nu mer restriktiva i sina bedömningar än vad de har varit tidigare år. Foto: Kajsa Juslin

Den 25 maj skickade SFK Filip in sin överklagan till Havs-och vattenmyndigheten efter att ha fått avslag från Länsstyrelsen för utsättning av regnbåge i sina vatten. Snart en månad senare väntar man fortfarande på besked.

– Jag har inte en blekaste aning när vi får besked. Men vi hoppas att vi ska få det den här veckan, säger Tommy Bäck, kassör i SKF Filip.

Sportfiskeklubben SFK Filip från Filipstad är en av många föreningar i Värmland som nekats tillstånd från Länsstyrelsen att sätta ut regnbåge i sina vatten. Många av dem har överklagat länsstyrelsens beslut och väntar nu på besked från Havs-och vattenmyndigheten. Ett par föreningar väntas snart få besked och Tommy Bäck är försiktigt hoppfull.

– Det är en myndighet det här och man vet aldrig hur myndigheter tänker, men vi har ju alltid förhoppningar om att det ska bli till våran fördel, säger han.

Regnbågen finns inte naturligt i svenska vatten och därför måste föreningar ansöka om tillstånd för att sätta ut den. I den bedömningen verkar nu Länsstyrelsen i Värmland blivit tuffare kontra tidigare år.

– Inför varje ny ansökan tittar man på om det finns förutsättningar att meddela tillstånd. Det har kommit lite nya föreskrifter från havs- och vattenmyndigheten som har ändrats och skärpts till också. Så det är möjligt att bedömningarna har blivit lite mer restriktiva utifrån det. Men vi har ju lagstiftningen att förhålla oss till och det är alltid en bedömning i varje enskilt fall, sa Örjan Larsson, enhetschef vid Länsstyrelsens enhet för vattenskydd, tidigare i en intervju med VF.

Han fortsatte:

– Det är möjligt att det är en annan bedömning som görs i år. Men det har jag lite svårt att svara på, min uppfattning är att man också har påbörjat översynen och haft en lite mer restriktiv hållning och det är nog möjligt att det successivt har skärpts till lite grann.

Från Havs-och vattenmyndighetens sida har man konstaterat att det är ovanligt många överklagningar i år och att Värmland sticker ut. Varför fiskeföreningar i Värmland får avslag i större utsträckning vill inte Örjan Larsson spekulera i.

– Jag vill inte spekulera kring vad det kan bero på. Jag har inget bra svar på det, sa han i samma intervju med VF.

Den uteblivna regnbågen har bidragit till ekonomiska prövningar då det är en stor inkomstkälla för föreningarna, däribland SFK Filip.

– I år kommer det väl ungefär vara så att vi tappar hälften av alla fiskekort och kanske ännu mer om det här blir långvarigt. Alltså ekonomiskt sätt så drabbar det ju oss väldigt hårt men samtidigt kan man ju säga så här, att eftersom vi inte sätter ut någon fisk så har vi inte lika stora kostnader men vi har ändå fasta kostnader som vi måste betala, säger Tommy Bäck.

Vad som händer om Havs-och vattenmyndigheten fastställer Länsstyrelsens beslut är Tommy Bäck osäker på.

– Jadu, vi har inte tänkt i de banorna än, det enda som vi vet är ju det att vi ska söka på en annan typ utav regnbåge nästa år för det finns en som heter steril regnbåge. Huvudanledningen är ju att regnbågen inte får rymma för att länsstyrelsen är rädd att han förökar sig när han kommer i annat vatten. Och det är som vi säger, vi som håller på med sportfiske, att vi vet inte att det finns andra vatten i världen som de kan föröka sig på än de två ursprungsställena regnbågen kommer ifrån.

De beslut som fattas av Havs-och vattenmyndigheten väntas bli vägledande kring hur länsstyrelserna ska förhålla sig till rådande lagstiftning.

Artikeltaggar

FilipstadFiskeFritid och livsstilHaVLänsstyrelsenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.