Hoppa till huvudinnehållet

Den ultimata kaffeguiden – baristan Lina Johansson guidar dig rätt i kaffedjungeln

Publicerad:
Lina Johansson visar olika sorters presskaffe.
Lina Johansson visar olika sorters presskaffe. Foto: Lisa Olaison

Vad får du om du beställer en dirty chailatte eller en flat white i kaffebaren? Vad är skillnaden mellan en cappuccino och en latte? Var kommer kaffet ifrån? Hur ser kaffetrenderna ut just nu?

Kaffeexperten Lina på Löfbergs reder ut frågorna om kaffe vi alla har funderat på.

Bland espressomaskiner, mjölkskummande och kaffedoften som brer sig ut över hela staden hittar man baristan Lina Johansson, 28 år. Hon har jobbat på Löfbergs i Karlstad i nio år och är expert på kaffe.

– Jag håller bland annat i kaffeprovningar, guidade turer och står såklart i kaffebaren. Kaffe är mitt stora intresse och jag slutar aldrig lära mig. Det finns alltid något nytt och det kommer nya trender kring kaffe varje år.

Lina Johansson, 28 år, är barista och har jobbat på Löfbergs i Karlstad i nio år.
Lina Johansson, 28 år, är barista och har jobbat på Löfbergs i Karlstad i nio år. Foto: Lisa Olaison

Linas favoriter

Kaffesort: En bärig sort, gärna de som odlas i Colombia.

Beställning i kaffebaren: Gärna en handbryggd variant eller en cappuccino.

Dricker hemma: Helst någon lyxig och exklusiv kaffesort.

Rekommenderar till dig: Cold brew med vattenmelonsyrup som är en kaffedrink.

När man kliver in i kaffebaren möts man direkt av en glad personal och en trivsam miljö.

Baristorna berättar gärna till gästerna som besöker kaffebaren om grundkaraktärer som påverkar smaken på kaffesorten, många är intresserade och vill lära sig mer.

– De olika smakerna har inte med tillsatser att göra, utan med karaktärer att göra och det är något vi alltid försöker förmedla till våra gäster.

Handbryggt kaffe. Man häller varmvatten över kaffet i filtret som därefter silas ner i ett slags glasvas.
Handbryggt kaffe. Man häller varmvatten över kaffet i filtret som därefter silas ner i ett slags glasvas. Foto: Lisa Olaison

Lina berättar att det finns mer bakom en kopp kaffe än vad man kan tro och resan från böna till kopp är lång.

Startar man vid kaffeträdet så är kaffe egentligen en stenfrukt stor som ett körsbär. I frukten finns fruktkött, kärnan och två bönor. Ett kaffeträd kan bli mellan tio till femton meter högt, men för att kunna handplocka det, som kaffeodlarna gör, så beskär man trädet regelbundet. Då ett kaffeträd kan ha både mogna, omogna och halvmogna bär måste man gå tillbaka till samma planta flera gånger under skördeperioden.

Cold brew med vattenmelon – en svalkande kaffedrink.
Cold brew med vattenmelon – en svalkande kaffedrink. Foto: Lisa Olaison

– Det är otroligt mycket jobb. Ett kaffeträd ger ungefär ett paket kaffebönor per år i skörd, därför är det viktigt att vara medveten och att som företag ta ansvar. Att vara kaffeodlare är tufft och kaffe idag är inte som kaffe var förr.

Trender

Hon berättar att man idag ofta inte vet vart kaffet kommer ifrån, utan bara i vilket land det odlats i. Men man vet inte vem som odlat det. Därför blir relationen till kaffeodlarna väldigt viktig.

– Det är en trend att folk är mer intresserade av vad saker och ting kommer ifrån och man blir mer medveten. Det är positivt för branschen att medvetenheten ökar, annars kommer vi inte ha kvar något kaffe i framtiden.

Lina Johansson.
Lina Johansson. Foto: Lisa Olaison
Handbryggt kaffe.
Handbryggt kaffe. Foto: Lisa Olaison

När vi ändå pratar om trender, vad är det populäraste i kaffevärlden just nu?

– Helt klart det kalla kaffet! Både iskaffe och cold brew blir mer och mer populärt hela tiden och vi kan till och med se nu att det är väldigt populärt även på vintern. Kaffedrinkar är också trendigt och en favorit hos gästerna.

Ibland är det svårt att veta vad man ska välja när man kliver in i en kaffebar.
Ibland är det svårt att veta vad man ska välja när man kliver in i en kaffebar. Foto: Lisa Olaison

Den ultimata kaffeguiden

Espresso: Grunden till allt följande som innehåller kaffe i en kaffebar. Går att beställas för sig också, antingen som enkel eller dubbel. En kraftig, intensiv och fyllig shot av kaffe helt enkelt.

Cappuccino: En enkel espresso som man häller krämig skummad mjölk på och avslutar med cirka en centimeter mjölkskum på toppen.

Kaffe latte: En dubbel espresso som man häller en mjölkigare skummad mjölk på och avslutar med en halv centimeter skum på toppen. Latten är större i volym än cappuccinon.

Café au lait: Bryggkaffe med varm mjölk.

Americano: En vanlig beställning bland turister. I Sverige dricker vi väldigt mycket filterkaffe, men amerikanerna har inte det på samma sätt. En americano är en dubbel espresso, eller starkt bryggkaffe som man spär ut med varmvatten.

Cortado: Espresso med mjölk. En dubbel espresso med lika delar skummad mjölk.

Ristretto: Man kan förklara det som en mer koncentrerad espresso.

Flat white: Innehåller espresso och skummad mjölk. Den har mindre volym än en latte. Men den serveras med samma typ av lättskummade mjölk som i en latte.

Macchiato: Macchiato betyder fläckad på italienska. En dubbel eller en enkel espresso som man fläckar med skummad mjölk.

Latte macchiato: Skummad mjölk i ett stort glas som man toppar med en enkel espresso, för då blir mjölken istället fläckad av espresson.

Moccalatte: En latte med choklad i.

Chailatte: Det är varken kaffe eller te. I chailatten använder man en syrup som man enkelt kan göra själv med kanelstång, lite ingefära och kardemumma. Latten innehåller syrup och skummad mjölk.

Dirty chailatte: En chailatte med espresso shot i.

Islatte: En varm espresso som man kyler ner med kall mjölk och/eller kall is. Ungefär som en kaffe latte fast kall. Finns ofta i olika variationer och med smaksättningar för den som önskar det.

Frappuccino: Skulle kunna beskrivas som en slags kaffedrink eller milkshake. Man mixar starkt kaffe med mjölk, is och smaksättning. Ofta kola eller choklad. Toppas med vispad grädde.

Cold brew: Kallbryggt kaffe. Man häller upp det i exempelvis en presskanna, sen häller man på kallt vatten. Efter det rör man om och ställer in i kylen i ca 12 timmar. Är man nöjd med smaken, trycker man ner filtret och förvarar drycken kallt, annars får den stå lite till. Kallvatten dröjer längre med att få ut smak kontra varmvatten, därav ska detta stå i så många timmar. Det kalla vattnet bidrar också till att det inte drar ut det beska på samma sätt och coldbrew är ofta lite lenare och mjukare i smak.

Handbryggt kaffe: Som det låter. Man brygger kaffet för hand i en slags glasvas med ett kaffefilter. Man börjar med att värma upp vasen i förväg med varmt vatten som man häller ut, för att efter det lägga kaffe i filtret. Därefter häller man på varmvatten för hand på kaffet och låter det silas genom filtret ner i vasen till ett bryggt kaffe.

Presskaffe: Kaffe som pressas genom varmt vatten i en kaffepress.

Det här finns ofta i en kaffebar utan att innehålla kaffe:

Matchalatte: Är ett grönt te som består av ett grönt finmalet pulver. För att skapa en matchalatte blandar man det gröna pulvret med skummad mjölk.

Is Chailatte: Som en islatte fast utan espresso och med chaisyrup istället.

Frappuccino utan kaffe: Som en frappuccino fast utan kaffet. Mjölk av olika slag mixas med is och alla möjliga smaksättningar. Vanligt är kola, choklad eller jordgubb.

Artikeltaggar

KaffeKarlstadLöfbergsMat & dryckMat och dryckNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.