Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Sverige – fortsatt världsmästare på att se rasism

Publicerad:
En älg sköts sedan den irrat sig in på Södermalm i Stockholm, skriver Byrån.
En älg sköts sedan den irrat sig in på Södermalm i Stockholm, skriver Byrån. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Därmed övergår en debatt som borde handlat om den socialdemokratiska regeringens duglighet till att handla om vad man får säga utan att vara rasist, skriver Byrån.

Kritiken mot att statsminister Magdalena Andersson (S) lutar sig på en politisk vilde med kurdiska kopplingar har tagit en oväntad – eller kanske väntad – vändning. Enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är problemet inte att regeringen gör sig beroende av utländska politiska intressen, utan att själva begreppet ”politisk vilde” används.

Därmed övergår en debatt som borde handlat om den socialdemokratiska regeringens duglighet till att handla om vad man får säga utan att vara rasist. Sverige i ett nötskal.

Inte på MP:s gata

En älg sköts sedan den irrat sig in på Södermalm i Stockholm. Beslutet att avliva djuret togs därför att en älg ”kunde vara en fara för barn”.

Det är en smula ironiskt med tanke på att det är på Södermalm som de väljare bor som vill se 500 vargar i Mellansverige. Det vilda gör sig tydligen bäst på avstånd.

Normkritik på riktigt

Sveriges Television har anlitat Fredrick Federley (C) för att kommentera dagspolitik. Det har fått många att reagera. Den tidigare toppolitikern i Centerpartiet och Annie Lööfs förtrogne fick ju avgå sedan det avslöjats att han levde med en man som var dömd för grova brott mot barn.

Att SVT nu försöker lotsa tillbaka Federley in i den politiska värmen får väl närmast ses som ett inslag i SVT:s normkritiska arbete.

(S)påren leder mot kurderna

Expressen har avslöjat att Socialdemokraterna haft kontakt med kurdiska företrädare i Mellanöstern för att få dem att uppmana den politiska vilden Amineh Kakabaveh att inte fälla regeringen.

Vem hade kunnat tro att Socialdemokraternas maktinnehav skulle förhandlas i de kurdiska bergen? Kanske dags att ge Hans Holmér ett erkännande; Kurdspåret lever!

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Amineh KakabavehAnnie LööfBubbel från ByrånCenterpartietExpressenFredrick FederleyHans HolmérMagdalena AnderssonMiljöpartietRegeringenSigneratSocialdemokraternaSödermalmStockholmSverigeSVT