Ansträngt läge för dialyspatienter i Karlstad

Insändare
PUBLICERAD:
”Kanske sista platsen i tillgänglighet av alla regioner i Sverige kan förbättras om vi kan påbörja mer lokala lösningar och varför inte börja med oss dialyspatienter”, skriver insändarskribenten.
Foto: Angelica Zander / SvD / TT
För ungefär ett år sedan ställde jag frågan till en representant för regionstyrelsen, om det fanns några planer på att avlasta CSK med några platser i Filipstad gällande dialysen.

Vårdcentralen i Filipstad håller på med en ombyggnad för cirka 122 miljoner kronor. I den investeringen kanske det vore lämpligt att inrätta några dialysplatser lokalt i Filipstad. Min erfarenhet är att situationen är mycket ansträngd i Karlstad för oss dialyspatienter och personal. Och ur ett miljöperspektiv, där patienter åker långa sträckor. Från Nykroppa till Torsby, en resa på 24 mil tre gånger i veckan. Från Filipstad till Karlstad är det 14 mil tre gånger i veckan. Då vore väl lokala lösningar ur ett miljöperspektiv att föredra.

En annan sak jag funderat på är summan som regionen får betala till Karlskoga sjukhus. Den kan inte vara gratis i sammanhanget. Vill även påpeka att för oss patienter tar en dialys mellan tre och fem timmar så från det perspektivet är det en stor fördel med hemmaplanslösningar.

Det har nu gått ett år sedan jag ställde frågan till regionrepresentanten och inte fått något svar. Hoppas att på detta sätt få någon som kan ge en förklaring och svar. Kanske sista platsen i tillgänglighet av alla regioner i Sverige kan förbättras om vi kan påbörja mer lokala lösningar och varför inte börja med oss dialyspatienter.

Lars Henriksson, dialyspatient

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.