Hoppa till huvudinnehållet

Stöldvåg av diesel från telemaster: ”Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser”

Publicerad:
De senaste veckorna har det skett flertalet dieselstölder från telemaster i Värmland. Masten på bilden är belägen i Malmö och har inget med händelserna i Värmland att göra.
De senaste veckorna har det skett flertalet dieselstölder från telemaster i Värmland. Masten på bilden är belägen i Malmö och har inget med händelserna i Värmland att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet dieselstölder i Värmland har ökat. Det som sticker ut är att en stor del är från telemaster – vilket kan leda till att mobilnätet slås ut om det blir strömavbrott.

– Ibland är det till och med starkt kopplat till rikets säkerhet, säger Tommy Lindh, brottssamordnare vid polisregion Bergslagen.

Dieselstölderna har ökat lavinartat i år i hela landet, vilket kopplas till de ökade dieselpriserna, något som P4 Värmland var först att rapportera om.

– Det som är lite säreget är att just Värmland har varit väldigt utsatt när det gäller telemaster den senaste månaden. Dieselstölder förekommer lite varstans givetvis, men det är just i Värmland som man angriper telemaster, säger Tommy Lindh.

Tommy Lindh.
Tommy Lindh. Foto: Tommy Andersson

Dieselstölder från telemaster har även skett tidigare under året, men under de senaste veckorna har det varit många under en kort tid. Stölderna har framförallt skett i de västra och norra delarna av länet.

Det är ganska stora mängder, det är kubiktankar i såna där
Tommy Lindh

Vad rör det sig om för mängder?

– Det är ganska stora mängder, det är kubiktankar i såna där. Det är till och med någon stormast som kan ha även ännu mer i sin tank för att kunna klara längre tid av strömavbrott.

Dieseltankarna är reservkraft om det skulle bli långvariga strömavbrott. Så länge strömmen inte går är det ingen större fara, men om den gör det kan det få allvarliga följder då masterna hör till samhällsviktig verksamhet.

– Ibland är det till och med starkt kopplat till rikets säkerhet och så vidare, med master som försörjer polis och räddningstjänst med radiokommunikation till exempel. Och annan kommunikation. Så det kan få väldigt allvarliga konsekvenser.

Finns det risk att mobilnätet kan slås ut av det här?

– Ja visst gör det det. Det är en högst påtaglig risk vid strömbortfall och det inte finns någon reservkraft, då dör ju masten, säger Tommy Lindh.

Misstänker lokala tjuvar

I de allra flesta fall har tjuvarna tömt hela tanken vid stöldtillfället. När det kommer till misstänkta pekar polisens information mot att det är inhemska tjuvar det rör sig om.

– De underrättelser vi har, både från ärenden, filmupptagningar, tips från allmänheten, väktare, den sammantagna bilden är att det är våra lokala tjuvar som ägnar sig åt det här just nu.

Ett problem med stölder från telemaster är att de är avlägset belägna i skogen. Polisen har dock fört samtal med branschen om vad som kan göras för att förebygga stölder och för att förstärka skyddet.

Stort mörkertal

Samtidigt har dieselstölder ökat även av andra slag, bland annat ur lastbilar, bergtäkter och krossverk.

– Det finns ett mörkertal också, det vet vi. Det finns också en leda hos åkeriföretag och skogsbrukare att anmäla det här. Det vill vi uppmana att man gör, säger Tommy Lindh.

Detta för att polisen ska få en klar bild om var och när brotten sker samt för att kunna fördela resurser.

Tommy Lindh. Arkivbild.
Tommy Lindh. Arkivbild. Foto: Helena Dahlgren

Artikeltaggar

Brott & blåljusDieselStöld av drivmedelTelemastTommy Lindh

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.