Mardrömssiffrorna för Karlstadpartiet – under spärren

Publicerad:
Peter Sörensen är Karlstadpartiet livskvalitets förstanamn inför valet 2022. Foto: Tommy Pedersen

Skutbergsfrågan är död och begraven sedan länge.

Nu ligger Karlstadpartiet livskvalitet, vars huvudfråga var att stoppa muminlandet, pyrt till i opinionen.

Skulle det vara val i dag åker partiet ut ur fullmäktige, enligt NWT/Novus opinionsundersökning.

– Folk har ”riksmode” i hjärnan, säger Peter Sörensen (KPL).

Det lokala partiet Karlstadpartiet livskvalitet bildades inför valet 2018 och profilerade sig främst i Skutbergsfrågan.

Partiet ville inte under några som helst omständigheter se ett muminland på platsen.

Under mandatperioden har också sagolandet blivit ett minne blott. Etableringen uteblev.

Är det kanske också därför partiet har tappat i opinionen?

Förra valet landade partiet på 4,8 procent, vilket gav tre mandat i fullmäktige.

Det är skillnad från hur läget ser ut nu. NWT/Novus undersökning vittnar om tunga siffror för partiet. Skulle det vara val i dag landar stödet i stället på 1,2 procent – och deras mandat går upp i rök.

Partiets toppnamn inför valet, Peter Sörensen, tror att siffrorna förklaras av att fokus i det här läget ligger på rikspolitiken.

– Ja, det speglar nog bra där vi är nu. Folk har inte gått in i ”kommunalvalsmode” ännu. Folk har ”riksmode” i hjärnan. Jag tror vi kommer se stora förändringar.

Finns det något partiet kan ta tag i för att synas mer?

– Ja, absolut. Och det är valkampanjen som vi har framför oss. Vi har planerat en valkampanj som egentligen tar sin start i början av augusti och sen fortgår hela augusti och in i september. Det verkar vara planen som de flesta partierna har.

Är det så att ert parti går sämre nu med tanke på att Skutbergsfrågan inte är aktuell längre?

– Det har vi ingen aning om. Vår upplevelse är inte det. Eftersom vi inte vet det, men vår känsla är att vi till och med skulle ha potential att gå fram, men det vet väljarna ytterst. Det svårt att avgöra själv när man sitter på sin kammare.

Om ni inte kommer in, kommer du gå vidare eller stanna kvar i partiet?

– Det tar jag ställning till när vi ser valutfallet, nu siktar vi på att komma in i fullmäktige och få nytt förtroende och helst ta ett steg framåt. Det finns mycket som måste göras och mycket som vi vill vara med och påverka. Men det är väljarna som avgör om vi får chansen till det.

Siffrorna pekar på ett maktskifte i Karlstad, skulle du se positivt på det?

– Det skulle jag nog ändå säga. Jag kan nog tycka att mer av den politiken och den nyanseringen vi själva eftersträvar finns kanske hos S, även om den inte gör det fullt ut. Men det är nog ändå mer i den riktningen som vi står för.

Läs mer om opinionsläget i Karlstads kommun:

Siffrorna avslöjar: I dag skulle Torin och Moderaterna förlora valetEfter tolv år – Karlstad på väg mot maktskifte: ”M-ledda styret är trött”Kommentar: Så skulle S kunna styra Karlstad – med resterna av alliansenEfter skandalerna – väljarflykt från SD i Karlstad: ”Vi har vind i seglen”

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 553 personer i Karlstads kommun intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore kommunalval i dag?”.

18,1 procent var tveksamma/visste ej, 2,8 procent ville ej svara 4,0 procent uppgav inget parti eller att de skulle rösta blankt.

Källa: Novus

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetPeter SörensenPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare