Lär av Norge som inte har regioner - staten är huvudman

Insändare
PUBLICERAD:
”Är regionledningen kompetent? Svaret är nej”, skriver insändarskribenten.
Foto: Håkan Strandman
Med anledning av många läkares krav vid Centralsjukhuset i Karlstad, att regionledningen ska prioritera vilka patienter som ska få vård: Regionledningens svar är ett intetsägande mummel. I min chefsutbildning på 1970-talet fick vi en fråga att besvara: Vem bär ansvaret och i vilken hand? Chefen bär ansvaret.

Är regionledningen kompetent? Svaret är nej. Inget vettigt svar ges på läkarnas krav. Har predikat under många år: Lägg ner dessa kolosser på lerfötter som regionerna är. Norge har inga regioner utan staten är huvudman, vilket innebär lika vård i hela landet. Miljarder skulle sparas och byråkraterna skulle skickas in på sjukhusen för att stärka upp personaltillgången.Bara detta att barn inte får adekvata hjälpmedel (pojken som behöver vattenskydda sina hörapparater) visar på enorm brist. För några år sedan stod personaldirektören i lokal-tv och svarade på frågan om hur många anställda som finns. Svaret blev: ”Vet inte riktigt men vi utreder detta”. Helt otroligt.

Ansvaret, vart tog det vägen?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.