Japansk pop och folkmusik på unik festival: "Skitspännande"

Publicerad:
Det är en speciell miljö menar Johan Berthling som arrangerar årets upplaga av 25-årsjubilerande Utmarksmusiken.

Popbandet Tenniscoats och författaren Marit Kapla är två av akterna som gästar musikfestivalen Utmarksmusiken.

I en unik miljö bland getter och kor möts musik och uttryck från vitt skilda håll.

Det var musikern Bo Anders Persson från kultbandet Träd, Gräs & Stenar som startade festivalen Utmarksmusiken för 25 år sedan. Festivaldagen arrangeras på Ransbysätern som har anor från 1200-talet och festivalen utlovar utöver musiken getter, kor och en unik miljö i de nordvärmländska skogarna.

– Utmarksmusiken hamnade i mitt knä förra året, berättar Johan Berthling som tillsammans med sambon Maria Larsson är eldsjälen bakom årets festival.

– Vi körde i en mindre skala ifjol, men det var hyfsat mycket folk ändå. I år blir det dock i större skala.

Johan Berthling kommer från Stockholm och är själv musiker, spelar kontrabas i olika konstellationer och han har sina musikaliska rötter i jazzen.

– Jag har ett hus i Båtstad som ligger nära Höljes. Under pandemin hade vi stora planer på att flytta dit, men det var svårt att försörja sig. Maria har sin släkt i norra Klarälvdalen, det är kopplingen från början.

Johan Berthling är själv musiker.
Johan Berthling är själv musiker. Foto: pressbild

"Finns ingen el”

I år genomförs festivalen med stöd från bland annat Kulturrådet och Region Värmland. Dalarnas museum är en annan samarbetspartner.

– Tidigare har jag drivit skivbolag och gjort ett och annat arrangemang, fortsätter Johan Berthling.

– Men jag har aldrig arrangerat något på en liknande plats – här finns ingen el till exempel. Så det är mycket kring det rent praktiska att styra upp.

Samtidigt är just de unika förhållandena en stor del av charmen och dragningskraften i arrangemanget.

– Speciellt nu efter pandemin och allt prat om det digitala med streamade konserter och skärmmöten. Jag tror folk är jättesugna på det riktiga konsertmötet. Och gärna i ett mindre, mer intimt sammanhang. Man kommer nära. På Ransbysätern är det knäpptyst, det finns ingenting runt om.

Duon Tenniscoats har bland annat inspirerats av skotska Belle and Sebastian.
Duon Tenniscoats har bland annat inspirerats av skotska Belle and Sebastian. Foto: Pressbild

Det är en brokig samling namn som gästar festivalen – från Japan kommer popbandet Tenniscoats och vallmusik med kulning inleder musikdagen.

– Folkmusiken är en viktig del av festivalen som måste finnas med. Många av de som spelar har jag lärt känna på ett eller annat sätt eftersom jag är musiker själv. Tenniscoats träffade jag av en slump på en flygplats. De såg lite vilsna ut så jag började prata med dem. Det var 15 år sedan och sedan dess har vi hållit kontakten, jag har bland annat producerat två av deras skivor.

Artister Utmarksmusiken:

Tenniscoats, Marit Kapla & Martin Hederos, Mats Gustafsson, Mattias Helje, Jakob Ainegren, Joel Bremer, Andreas Røysum Ensemble, Kallt Drag, Annrè Sia, Andreas Røysum och Andreas Söderström.

Kultbandet Träd, Gräs och Stenar i ny bok: ”Skapade en egen nisch”

Vidare nämner han Mats Gustafsson – som en av frijazzens största stjärnor – och fiolspelmannen tillika smeden Mattias Helje från Lima.

– Jag tror att den här speciella miljön gör att publiken blir än mer öppen för att ta till sig ny musik. Det är skitspännande med mötet mellan olika genres. Eller kanske rättare sagt – möten mellan musik som ligger mellan genres. För flera av akterna är svårdefinierade.

Utmarksmusiken på Ransbysätern arrangeras den 23 juli.

Artikeltaggar

FestivalerFolkmusikFritid och livsstilHöljesJapanJazzJohan BerthlingKulturrådetLimaMarit KaplaMats GustafssonMusikNöje/KulturPopRansbysäternRockStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare