Kommentar: Så skulle S kunna styra Karlstad – med resterna av alliansen

Publicerad:
NWT/Novus opinionsundersökning talar för att S kan få drömläge att bilda ett nytt styre.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT/Novus opinionsundersökning talar för ett maktskifte i Karlstad.

Och så kan det mycket väl bli, med ett helt nytt styre där S plockar upp spillrorna från den blågröna alliansen.

Frågan är rimlig att ställa. Var Per-Samuel Nissers besked om att inte kandidera igen spiken i kistan för den blågröna alliansen?

Med sitt rekordlånga grepp om makten är det nog ingen som kan ifrågasätta hans roll som Mr Karlstad de tolv senaste åren.

Per-Samuel Nisser är ingen politiker som gör allt för att synas, men hamnar ändå ständigt i strålkastarljuset.

Men som klyschorna säger: All publicitet är bra publicitet.

Den kommunala politiken är enligt väljarkåren inte lika sexig jämfört med rikspolitiken – och ett känt ansikte är det kanske bästa vapnet för att locka de sista avgörande, osäkra väljarna.

Med den historiken, tillsammans med NWT/Novus opinionsundersökning som visar positiva siffror för S, skulle det kunna bli ett maktskifte.

Men hur ska S då styra? ”Vi går till val på vår politik och inte någon koalition”.

Många har sannolikt redan tröttnat på den formuleringen och då är vi inte ens i närheten av valspurten.

Sett till siffrorna och opinionsläget såväl lokalt som nationellt banar det väg för ett styre i Karlstad där S har ett drömläge.

Så vilket är det bästa stalltipset just nu? Möjligen en rödgrön mittenallians bestående av S, MP och C. Tillsammans får de majoritet och Linda Larsson kan bli kommunstyrelsens ordförande.

Sedan Moderaterna gjort klart att SD är välkomna in i värmen i Karlstad talar mycket för att C och MP inte har något emot att få stanna kvar vid makten, ny tjänare på tronen till trots.

Skulle en mittenkoalition fallera för Linda Larsson, Anders Tallgren och kompani finns det alltid en livförsäkring längre ut på vänsterkanten. Enligt siffrorna från NWT/Novus skulle S och V:s mandat räcka till en helröd majoritet.

Förr om åren hade detta varit det givna valet. Men framför allt de senaste fyra årens debatt och tonläge talar för att S i stället väljer högeralternativ. S kan se fördelar att få med sig tidigare styrande partier.

Alternativet S+M ska heller inte helt förkastas.

Men att det skulle bli en realitet tror jag är en plan C hos båda partier. Linda Larsson tror inte ens själv på det alternativet.

”Det är bara en av alla opinionsundersökningar”, som så många säger. Det är långt kvar till valet och många är osäkra, men i dagsläget har Linda Larsson ena handen på kommunstyrelsens ordförandeklubba.

Man ska inte heller glömma att hon, som alla andra sossar, just nu rider på en ”Magdaeffekt”.

Om den hinner avta före valdagen eller inte kan bli helt avgörande.

Här är resultatet av NWT/Novus opinionsundersökning:

Läs mer om opinionsläget i Karlstads kommun här:

Mardrömssiffrorna för Karlstadpartiet – under spärrenSiffrorna avslöjar: I dag skulle Torin och Moderaterna förlora valetEfter tolv år – Karlstad på väg mot maktskifte: ”M-ledda styret är trött”Efter skandalerna – väljarflykt från SD i Karlstad: ”Vi har vind i seglen”

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 553 personer i Karlstads kommun intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore kommunalval i dag?”.

18,1 procent var tveksamma/visste ej, 2,8 procent ville ej svara 4,0 procent uppgav inget parti eller att de skulle rösta blankt.

Källa: Novus

Artikeltaggar

Anders TallgrenKarlstadKrönikorLinda LarssonModeraternaPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Läs vidare