Hoppa till huvudinnehållet

Mats Billinger om första året i Sven-Ingvars: "Läskigt"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Barndomsvännerna Oscar Magnusson och Mats Billinger på scenen tillsammans.
Barndomsvännerna Oscar Magnusson och Mats Billinger på scenen tillsammans. Foto: Jonas Lindkvist

Efter ett första år som gitarrist i Sven-Ingvars ser Mats Billinger tillbaka på en omtumlande resa.

– Som att gå från division 1 till Elitserien, säger han till NWT.

För snart ett år sedan kunde NWT berätta vem som ersatte gitarristen Staffan Ernestam som valde att lämna Sven-Ingvars efter drygt 20 år. Mats Billinger var ett nytt namn för de flesta, men för Oscar Magnusson var han en barndomsvän. De båda är jämnåriga – nästan på minuten, de föddes på BB i Karlstad på samma dag.

– Nu har jag hunnit med runt 45 gigs med bandet, börjar Mats Billinger när det första året ska summeras.

– Första spelningen, eller framträdandet, med bandet gjorde jag i tv-programmet "Lotta på Liseberg". Jag räknar det som första, trots att alla medlemmar inte var med.

Jag tycker Sven-Ingvars är ett bättre band sedan jag började!
Mats Billinger

När NWT når honom semestrar han i Sunne. I början av juli inleds bandets sommarturné.

– Det har varit uteslutande konserthus och arenor, för min del var det som att gå från division 1 direkt upp i Elitserien. Det var nervöst och läskigt i början.

”Tagit bandet vidare”

Inför starten i bandet berättade Mats Billinger för NWT att han ville vara med och sätta sin prägel på musiken, hitta sig själv i ett etablerat sammanhang.

– Jag har fått vara mig själv, det har fungerat förvånansvärt bra. Det hade kunnat bli en mer tydligare styrning, men de har varit väldigt fina i bandet med att låta mig tycka och tänka kring musiken. Ingen har bett mig att låta mer som Staffan eller som Ingvar.

– Vi har tagit bandet vidare. Jag tycker Sven-Ingvars är ett bättre band sedan jag började!

Han skrattar ödmjukt och fortsätter.

– Så måste jag väl säga, inte finns det något att välja på?

Lasse Åberg och Janne Schaffer i Värmland: "Skulle slänga ölflaskor på oss"

Är det något som har överraskat dig under ditt första år?

– Den stora överraskningen är att det fortfarande kommer så mycket folk. Det är i stort sett fullt var vi än spelar. Det trodde jag inte, ok om intresset var stort i Karlstad – men att det skulle vara lika stort i Växjö eller Helsingborg! Jag har också märkt att även om man inte gillar bandet eller inte lyssnar på det, så har man en relation till bandets musik. Jag kan fortfarande få som en aha-upplevelse på scenen "Jamen just ja, jag är med i bandet nu". Det är en märklig, men odelat positiv känsla.

Mats Billinger har varit med Sven-Ingvars både på turné och i studion under året som gått.
Mats Billinger har varit med Sven-Ingvars både på turné och i studion under året som gått. Foto: Carl Edlom

Kan det fortfarande kännas nytt?

– Ja, lite så. Det händer saker som är första gången för mig, som nu när vi drar igång sommarturnén – det blir första utomhusspelningarna med Sven-Ingvars för mig.

Nämn en höjdpunkt under det gångna året.

– Lorensbergsteatern i Göteborg. Det är en väldigt bra konsertlokal som är lite ljusare så jag ser publiken. Jag ser hur generationer kommer och lyssnar – det är mäktigt att se barnbarn som kommer med mormor och alla verkar digga musiken och ha det jäkligt trevligt.

Turnén firar bandets 65-årsjubileum, blir det väl nostalgiskt tycker du?

– Nej, vi kör fyra låtar som inte fanns med under Sven-Eriks tid till exempel. Det finns en framåtrörelse i bandet, samtidigt är det svårt att få in 65 år med bara de 22 låtar som konserten innehåller. Det är fint att vi tar med nya låtar och att Oscar skriver nya tycker jag.

Du har varit med bandet i studion och spelat in ny musik, hur upplevde du det?

– Jag har inte skrivit tillsammans med Oscar än, men vi kommer alla med idéer om hur låtarna ska låta när vi jobbar i studion. Vi spelade in ett gäng låtar i höstas och ska in i studion igen efter sommaren. Sedan ska det komma en ny skiva så småningom. Det ska bli fint att se mitt namn på pränt på en skiva som medlem i Sven-Ingvars. Härligt.

Hur vill du beskriva de nya låtarna?

– Hm, svårt att hitta målande ord. Melodiskt. En form av svensk folkhemsrock kanske?

Värmländska musiker i Swedish Music Hall of Fame: ”Glad och tacksam”

Artikeltaggar

BBElitserienFritid och livsstilGöteborgHelsingborgKarlstadKändisarLisebergMats BillingerMusikNöje/KulturOscar MagnussonRockSunneSven-IngvarsVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.