Hoppa till huvudinnehållet

Veterinärer slutar efter hot från djurägare

Publicerad:
Svenska Veterinärförbundet vill titta närmare på veterinärernas arbetsmiljö och se över exakt hur många som lämnar klinikerna. Arkivbild.
Svenska Veterinärförbundet vill titta närmare på veterinärernas arbetsmiljö och se över exakt hur många som lämnar klinikerna. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hat, hot och risken att bli uthängd på sociala medier. Veterinärer är en utsatt yrkesgrupp som ibland behöver möta upprörda djurägare.

– Det påverkar det psykiska måendet, säger Tove Särkinen på Svenska Veterinärförbundet.

För få utbildningsplatser är en bakomliggande orsak till bristen på veterinärer i Sverige. Precis som i fjol är läget ansträngt på många djurkliniker i sommar, men bristen på personal beror inte enbart på att inte tillräckligt många utbildas enligt Svenska veterinärförbundet. Allt fler vill lämna arbetet på klinikerna och i stället arbeta administrativt eller digitalt.

– Vi får in frågor om hur man ska göra för att gå vidare till annat. Tyvärr även från unga veterinärer som kanske bara har jobbat i ett år. Det är så synd för det är ett fantastiskt yrke, säger Tove Särkinen, kommunikations- och redaktionsansvarig veterinär på Svenska Veterinärförbundet.

– Vi har inga exakta siffror på hur många som lämnar, men vi vill utreda det, tillägger hon.

Blir uthängda på nätet

Förutom den stressiga tillvaron utsätts veterinärer även för yttre faktorer som arbetsgivaren har svårare att påverka, som hat och hot från upprörda djurägare. Tove Särkinen berättar att det inte är ovanligt att veterinärer blir uthängda i sociala medier.

– Man är väldigt utsatt som veterinär och det påverkar det psykiska måendet, säger hon och fortsätter:

– Vi tror att om allmänheten fick en bättre och mer samlad bild av djursjukvård så skulle det minimera svåra diskussioner om pengar i samband med vård, hat, hot och uthängningar på sociala medier.

Djursjukhuset: Inte acceptabelt

På Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm har det hänt att veterinärer har utsatts för hot.

– Det kan komma en hel del hot mot våra veterinärer på grund av att djurägare inte är nöjda med vissa bitar. Det tar hårt på veterinärerna som alltid försöker göra sitt allra bästa, säger sjukhuschefen Charlotte Engström.

Hon berättar att hoten mot veterinärer har tagits upp inom Evidensia.

– Vi tillåter inte att djurägare beter sig hursomhelst. Då försöker vi kliva in som ansvariga och ta dialogen. De som jobbar med djuren gör allt de kan för att hjälpa, men inte till vilket pris som helst, mår inte djuret bra så är det bättre att den får komma till hundhimlen.

– För mig som sjukhuschef är det jätteviktigt att stå bakom våra veterinärer, men också hjälpa våra djurägare att förstå.

Madeleine Bäckman/TT

Artikeltaggar

Djur och naturInrikes/utrikesSverigeVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.