Hoppa till huvudinnehållet

Nya lokaler behövs för ett kulturarvscentrum

Publicerad:
Värmlands museum har under sin tid som museum samlat föremål, berättelser och dokument, skriver Lena Melesjö Windahl och Philip Johnsson.
Värmlands museum har under sin tid som museum samlat föremål, berättelser och dokument, skriver Lena Melesjö Windahl och Philip Johnsson. Foto: Lena Richardson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu måste Värmlands museum få nya lokaler för alla dessa gamla föremål och museet söker nya sätt att berätta om Värmlands kulturarv, skriver Lena Melesjö Windahl och Philip Johnsson.

Varje människa har sin historia. En del av vår gemensamma historia utifrån vilken vi formar vår framtid. Självklarheter och lätt att säga. Vi tror att vi kan hitta ett sätt att få värmlänningarna att vara en del av detta. Vi vill skapa ett kulturarvscentrum i Värmland .

Vi är mitt inne i en jätteomställning av samhället. Världen flödar in i oss genom medierna. Vi flyr eller försöka skapa våra egna individuella friheter som om vi vore gud själva.

Den förra stora omvälvningen i samhället från det trygga, och för de allra flesta, knappa livet på jordbruken. Detta övergick till det industriella samhället, där vi blev en kugge i de snabbt växande fabrikerna. Där tillverkades bättre och billigare än på gården. Denna omställning är väl beskriven i många romaner, i många berättelser på hembygdsgårdar och museer.

Så skriver du en debattartikel

De äldre tittar på gamla redskap och kanske minns hur deras föräldrar använde lien för att hugga gräs, där mjölken kärnades till smör. Det finns rätt många som idag försöker leva på det sättet, närmare naturen i en slags längtan att inte bara kännas frihet utan också tillhöra och förstå historien, vara en del av det svenska samhällets utveckling. Vi kan leta i arkiven och hitta mängder av skrivna texter som vi har en anknytning till.

Men hur är det i dag? Och var kan vi hitta en möjlighet att genom människors egna historier berätta om det som sker just nu?

Värmlands museum har under sin tid som museum samlat föremål, berättelser och dokument. I deras stora magasin finns allt från de gamla stolarna i gamla Färjestads ishall, nu Löfbergs Arena, till Leif Stinnerboms inspelningar av folkmusiken om Värmland. Allt möjligt, för att vara ärlig. Mycket saker som används då och då i utställningar när museet vill berätta något, då plockar de fram de gamla tingen för att säga något om Värmland i världen och världen i Värmland.

Nu måste Värmlands museum få nya lokaler för alla dessa gamla föremål och museet söker nya sätt att berätta om Värmlands kulturarv.

Lesjöfors museum har precis blivit en del av Värmlands museum. Där visas berättelsen om Lesjöfors på ett ovanligt närgånget sätt. Det är de små detaljerna och de många människornas berättelser i en miljö som fångar tidens anda och hur tiden kan stå stilla och ge oss ett kulturarv gemensamt.

Värmlands museum har under några år gjort nerslag i länets kommuner under ett par veckor. Därifrån finns främst fotodokumentation värd framtiden.

Ett nytt kulturarvscentrum skulle kunna utveckla denna idé och skapa en bild av förr och beskriva ett nu som snart blir vår gemensamma historia. Det är dags att satsa på en central byggnad som har en arkitektur som väcker känslor hos besökare, men främst blir en tillgänglig plats för alla värmlänningar. Det är i Karlstad och Värmland som här kan visa hur vår historia blir framtid. Ge framtidshopp, inte minst.

Vi tänker oss att föremålen som i dag står magasinerade blir tillgängliga för alla att kika på och ge oss den nostalgi som vi bygger vidare på. Men där också vi får berätta själva. Vår framtid vill höra hur de gamla brukssamhällena går vidare, de unga som flyttar eller stannar kvar. Hur tänker dom? Hur dessa 15-åringar som skaffar sig en Epa-traktor resonerar? Vi vill veta hur de syrier som kom till Deje upplevde Värmland. Men minst lika intressant är att höra vad de boende i Deje egentligen tyckte när de hörde arabiska talas på Ica.

Marit Kaplas bok om Osebol är ett föredöme att släppa människor fritt för att ge bilden av historien. Det går att spinna vidare.

Vi vill kort sagt ha ett nytt kulturarvscentrum där inte bara gamla föremål visas utan också där berättelserna från värmlänningar skapar den bild av vår tids historia som framtiden kommer att kalla den gamla tiden. Nu är det dags att Region Värmland, Karlstads kommun med flera ger utrymme för att kunna skapa detta interaktiva kulturarvscentrum.

Lena Melesjö Windahl

Vice ordförande i Värmlands museum

Philip Johnsson

Tidigare ordförande i Värmlands museum

Artikeltaggar

DebattDejeFolkmusikHistoriaIcaKarlstadKulturarvLeif StinnerbomLena Melesjö WindahlLesjöfors museumLöfbergs ArenaRegion VärmlandTraditionerVärmlands länVärmlands museum