Västanå teater prisas för sitt berättande

Publicerad:
Teaterchef Leif Stinnerbom med teaterkostymör Inger Stinnerbom var stolta över att få utmärkelsen.

Under torsdagskvällens invigning av Sagobygdens Musik & Berättarfestival i Ljungby delades årets ”Mickelpris” ut. Vann gjorde Västanå teater från Sunne.

Mickelpriset delades för första gången ut 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult, Ryssby socken, Ljungby.

Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Motiveringen till årets pristagare löd:

Mickelpriset 2022 tilldelas Västanå teater för en 50-årig gärning som skapat ett alldeles eget och starkt berörande berättarspråk, där berättelser, dans, musik och dräkter förenas.

Västanå teater har sin bas i värmländska Sunne där de byggt sin egen Berättarlada. Under jämnt ett halvt sekel har teatern inspirerats av det folkliga muntliga berättandet och särskilt den värmländska berättartraditionen och skapat föreställningar både för barn och vuxna utifrån sägner, sagor och folktro.

Selma Lagerlöfs berättelser, präglade av värmländskt traditionsstoff, har blivit föreställningar med stark närvarokänsla där berättandet, folklig musik och dans skapar den gemenskap mellan aktörer och publik, som kännetecknar muntligt berättandet.

I verksamheten som riktar sig till barn och ungdomar har teatern stimulerat barn att hitta egna berättelser och berätta dem och reflektera kring sagan och sägnen och vad folkdikten kan säga oss idag.

Det är en bred och kvalitativt högtstående verksamhet som Mickelpriset hyllar, en verksamhet som betytt och fortfarande betyder mycket för utvecklingen av berättandet i Sverige.

Priset delas ut av den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg.

Artikeltaggar

LjungbyNöje/KulturSunneTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare