Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vänsterpartiet deltog inte i beslut om budgeten

Publicerad:
Fler röster kommer att höras och förhoppningsvis vitaliseras politiken, skriver Bengt Berg (bilden), Gunilla Boquist och Hanni Andersson.
Fler röster kommer att höras och förhoppningsvis vitaliseras politiken, skriver Bengt Berg (bilden), Gunilla Boquist och Hanni Andersson. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vänsterpartiets representanter – och fler med oss – ställde inte upp på budgeten och deltog inte i beslutet, skriver Bengt Berg, Gunilla Boquist och Hanni Andersson.

Svar till Mats Broberg (NWT 11/6).

Om några månader är det val i Sverige. I en demokrati är press- och yttrandefriheten en självklar förutsättning för hur samhällsdebatten och de politiska diskussionerna skall föras.

Det är Sveriges riksdag som är lagstiftande för riket och det är kommunfullmäktige som är högsta beslutande organ i kommunen. Där skall frågorna presenteras, diskuteras, debatteras och beslutas enligt demokratins spelregler. Det räcker inte med att en majoritet snabbast möjligt klubbar igenom besluten, frågorna måste belysas och diskuteras så att kommuninnevånarna skall kunna känna sig delaktiga i det hela.

Som folkvalda representanter i Torsby kommun har vi i Vänsterpartiet under den gångna mandatperioden haft ambitionen att bidra till denna nödvändiga debatt. Tyvärr har vi inte alltid märkt samma intresse från alla partier. Men vi har strävat efter ge fullmäktige tillbaka dess viktiga demokratiska betydelse.

Så skriver du en debattartikel

Inför den nya mandatperioden har Torsby kommun fått två nybildade partier, vilket vi välkomnar. Fler röster kommer att höras och förhoppningsvis vitaliseras politiken. Det innebär givetvis att man visar respekt för varandras åsikter, men också att ambitionsnivån i debatten ligger så nära den faktiska sanningen som möjligt.

När nu Mats Broberg, som inte är någon nybörjare i politiken, som representant för De oberoende i Torsby, gör ett debattinlägg om skolfrågorna, påstår han felaktigt att fullmäktiges samtliga 31 ledamöter sagt ja till budgeten för 2023-2025. Vänsterpartiets representanter – och fler med oss – ställde inte upp på budgeten och deltog inte i beslutet. Förutsättningen för en konstruktiv debatt måste vara att man håller sig till sanningen, Mats Broberg!

Bengt Berg

Gunilla Boquist

Hanni Andersson

För Vänsterpartiet i Torsby

Artikeltaggar

Bengt BergDe oberoende i TorsbyDebattGunilla BoquistHanni AnderssonKommunbudgetMats BrobergTorsby kommunVal 2022Vänsterpartiet