Ornitologen Per såg den sällsynta lammgamen – i Mangskog: ”Nästan otänkbart”

Publicerad:
Lammgamen siktad i Mangskog av Per Åsaner från Arvika i onsdags. Foto: Privat

Lammgamen är en ovanlig fågel. Ornitologen Per Åsander har förgäves rest till Pyrenéerna i försök att skymta arten.

Nu har han sett den – i Mangskog.

– Det är egentligen otänkbart att ens fundera på, säger han.

Värmlands Folkblad var först med att berätta om ornitologen Per Åsanders ytterst ovanliga upptäckt.

På onsdagseftermiddagen rörde sig Arvikabon i trakterna runt hans sommarställe i Mangskog.

– Jag var upp till Gravtjärn, norr om Tobyn, på lite upptäcktsfärd efter nya ställen att bada på. Framför mig såg jag en fågel på tio-femton meters höjd med väldigt stora vingslag. Jag tänkte direkt att det var en kungsörn, men inte fasen var det så. Utseendet på stjärten stämde inte, säger han.

– Nästa tanke gick till havsörn, för den var stor. Och då ska du veta att en havsörn 2.30 lång mellan vingspetsarna. Men inte heller där stämde stjärten.

”Fler som är snurriga”

Fågeln hade inte bråttom därifrån utan Per kunde i lugnan ro knäppa ett gäng bilder.

– Jag fattade fortfarande inte riktigt vad det var för något jag hade sett. Efteråt började jag tveka på mig själv. Var den verkligen så stor? Det är lurigt att bedöma storlek på håll och ljuset kan också ha spelat roll.

Hemma framför datorn tog han en Facebookgrupp för artbestämning av fåglar till hjälp. Hans aningar började snabbt på att bekräftas.

– I gruppen finns riktigt duktiga personer som snabbt kan tala om vad folk sett. Efter två minuter kom det första svaret: ”Lammgam”. ”Jaja, fler som är snurriga”, tänkte jag. Att man ska få se en lammgam är egentligen otänkbart att ens fundera på.

”Att få se den från en liten skogsväg i Mangskog... det är nästan otänkbart”, säger Per Åsander om lammgamen.
”Att få se den från en liten skogsväg i Mangskog... det är nästan otänkbart”, säger Per Åsander om lammgamen. Foto: Privat

Fler kommentarer kom in om att det var en lammgam han hade fått se. Vid det här laget hade Per också jämfört sina bilder med de i fågelboken och började känna sig säker.

– Jag var lätt förvirrad där en stund efteråt. Lammgamen är bara något man hoppats på att få se. Det var en fantastisk upplevelse.

”Nästan otänkbart”

Arten är normalt sett hemmahörande i Asien, Afrika och Sydeuropa.

Per har besökt bergskedjan Pyrenéerna i hopp om att få beskåda lammgamen. Utan att lyckas.

– De är väldigt sällsynta där också. Att få se den från en liten skogsväg i Mangskog... det är nästan otänkbart. Jag travesterar triss: ”Plötsligt händer det”. Jag fick lite existentiella funderingar: ”Varför just jag och just där?”, ”Hur gick detta till?”.

– Sen kan du tänka dig adrenalinpåslaget och pulsen.

Frågan är bara om Per Åsander kan ”kryssa” lammgamen och därmed få räkna detta som att han faktiskt har sett arten. Det är upp till Svenska Ornitologiska Föreningens raritetskommitté.

– Just den här fågeln sågs på väg norrut från Skagen i förra veckan. Det kan vara en rymling från ett uppfödningsställe som till exempel finns i Tyskland och Frankrike. I så fall gillas det inte på samma sätt som när man sett en vild fågel. Egentligen bryr jag mig inte så mycket, jag har sett en lammgam och är jätteglad ändå.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarMangskogMangskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare