Hoppa till huvudinnehållet

Nu införs parkeringsförbud för elsparkcyklar: ”Inte en dag för tidigt”

Publicerad:
Parkerade elsparkcyklar både högt och lågt har länge varit ett problem för David Sundström som är blind. Nu hoppas han att en bättring kan vara på väg.
Parkerade elsparkcyklar både högt och lågt har länge varit ett problem för David Sundström som är blind. Nu hoppas han att en bättring kan vara på väg. Foto: Lisa Olaison

Regeringen har beslutat om ett förbud mot att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.

– Inte en dag för tidigt, säger synskadade David Sundström, 44, från Karlstad.

– Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har tyvärr blivit vardag i många städer. Kommuner och elsparkcykelföretag har hittills inte klarat av att styra upp parkeringskaoset, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringens beslut träder i kraft den 1 september och innebär att fordonen ska parkeras vid angivna cykelställ eller liknande som kommunen ansvarar för att sätta upp.

– Vi har redan börjat med arbetet kring de centrala parkeringsplatserna. I vissa ytterområden kommer vi säkert att tillåta att det parkeras längs gång- och cykelvägarna, där de är tillräckligt breda, säger Elin Nordenborg Hård på Karlstads kommun.

Beslutet ger även kommunen och polisen möjlighet att transportera bort felparkerade cyklar. Kostnaden för detta kommer att debiteras elsparkcykelföretagen.

– Den möjligheten har vi redan, jag är dock lite osäker på i vilken utsträckning det sker, säger Elin Nordenborg Hård.

Snubblar på slängda cyklar

NWT har tidigare berättat om David Sundström som är blind. Han har sedan fenomenet med elsparkcyklarna kom till Karlstad haft stora problem med slängda cyklar när han har varit ute.

David Sundström, som är synskadad, hoppas att den nya lagförändringen ska underlätta för honom att ta sig fram längs gatorna.
David Sundström, som är synskadad, hoppas att den nya lagförändringen ska underlätta för honom att ta sig fram längs gatorna. Foto: Lisa Olaison

– Ett förbud mot att parkera var som helst är inte en dag för tidigt. Det krävs tuffare villkor och att kommunerna sätter till stora resurser för att stävja detta. Man kommer inte någon vart förrän det kostar att göra fel. Informationskampanjer hjälper inte, säger han.

Tillstånd krävs

För ett par veckor sedan sa kommunstyrelsen i Karlstad ja till ett förslag om krav på tillstånd av polismyndigheten för att bedriva uthyrning av elsparkcyklar och andra enpersonsfordon på offentlig plats i de lokala ordningsföreskrifterna.

Kommunen vill även kunna ta ut en avgift per fordon och månad för uthyrning och återlämning av enpersonsfordon.

– De aktuella företagen är medvetna om detta och vi har fått både positiv och negativa svar kring det, säger Elin.

Och fortsätter:

– Vi fortsätter vår dialog och jag hoppas att det ska fungera för samtliga parter.

Kommunstyrelsen föreslår att de nya reglerna och taxorna ska gälla från 1 juli 2022. Ärendet ska vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

”Ordning och reda”

– Det här ska inte få ändra mitt liv, men det påverkar mig i allra högsta grad. Det räcker inte att hälften av alla cyklar försvinner, så länge de finns kvar på gatorna kommer det vara ett problem för mig, säger David Sundström.

Och får medhåll av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S):

– Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg.

NWT har sökt de företag som är aktiva i Karlstad för en kommentar utan framgång.

Blinde David, 43, gick till gymmet – slog i sex (!) elskotrar: ”Kan skada mig”Nya regler för elsparkcyklar – får inte längre parkeras varsomhelstBlinde David, 43, stupade över en elskoter: ”Som en hockeytackling”

Artikeltaggar

ElfordonKarlstads kommunRegeringenSamhälleTomas EnerothTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.