Hoppa till huvudinnehållet

Minst fyra WRC-rallyn i rad för Solberg – men får Sordo ytterligare chanser?

Publicerad:
Oliver Solberg är tillbaka i Hyundais WRC-bil efter Dani Sordos inhopp i Portugal och Sardinien.
Oliver Solberg är tillbaka i Hyundais WRC-bil efter Dani Sordos inhopp i Portugal och Sardinien. Foto: Romain Thuillier

Oliver Solberg är tillbaka i WRC-Hyundaien i Safarirallyt den 23–26 juni.

Han kör också av allt att döma även Estland, Finland och Belgien innan Dani Sordo möjligen hoppar in igen.

Solberg delar fabriksteamets tredjebil med den 39-årige spanjoren i årets rally-VM, och enligt överenskommelsen ska fördelningen vara nio–fyra av de 13 deltävlingarna.

Solberg inledde med Monte Carlo, Svenska rallyt och Kroatien, innan Sordo klev in i Portugal och senast på Sardinien. I förstnämnda tävlingen körde Solberg WRC2 (på väg mot pallplats, men stoppad av tekniska problem), men stod helt över Sardinien. Sordo tog två raka tredjeplatser.

Att Oliver Solberg är tillbaka till Safarirallyt i Kenya och nästföljande Estland, där han vann i WRC2 2020, den 14–17 juli i WRC-hybriden Hyundai i20 Rally1, var givet sedan tidigare. Enligt internationell media är han också klar för Finland och Belgien, innan Sordo kan vara aktuell igen i Grekland den 8–11 september.

”Inte pusha”

Teamets plan är att Solberg ska lära för framtiden och skaffa rutin, inför fullt program och sikte mot toppen 2023. Bilen krånglade dock i inledningen. Han bröt i Monte Carlo, var sexa efter problem i Sverige och bröt även i Kroatien. Han låg femma när bilen fick sladd, for baklänges in i ett träd och började brinna, men både han och kartläsaren Elliot Edmondson klarade sig helskinnade.

Efter Sordos succé höjs röster för att han ska få fler chanser än de två som troligen återstår, men antagligen får han nöja sig.

– Jag kommer inte att pusha för mer eftersom det här året är så och Oliver har sina tävlingar. Om han haft mindre otur kanske han gjort det bättre. Jag vill köra mer, men Oliver förtjänar också att köra mer, så vi får se, säger Dani Sordo till dirtfish.com.

17 pallplatser

Den rutinerade spanjoren har tillhört Hyundai ända sedan märkets inträde i VM 2014, och under den tiden tagit 17 pallplatser, varav två segrar, men har de senaste fyra säsongerna inte kört mer än åtta rallyn vardera. Han har blivit något av den perfekte inhopparen.

Hyundais huvudförare är Thierry Neuville och Ott Tänak, som ligger tvåa respektive trea bakom Toyotas Kalle Rovanperä i sammanlagda VM.

Som NWT tidigare berättat gör Oliver Solberg comeback i rallycross och kör en Hyundai supercar för Hedström motorsport i Höljes EM-tävling i juli.

Rally-VM

Återstående VM-rallyn 2022: Safarirallyt, Kenya 23–26 juni, Estland 14–17 juli, Finland 4–7 augusti, Belgien 18–21 augusti, Akropolisrallyt, Grekland 8–11 september, Nya Zeeland 29 september–2 oktober, Spanien 20–23 oktober, Japan 10–13 november.

Oliver Solberg avslutade snyggt i Portugal efter problemenSolberg kör WRC i Safarirallyt: ”Exalterad över att vara tillbaka”

Artikeltaggar

Oliver SolbergRally

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.